Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Crypto: Vince en stablecoins

Crypto: Vince en stablecoins
19 mrt 2022 om 16:04

Dit artikel is geschreven door Vince van Hoesel. Vince heeft sinds een aantal jaren ervaring in de cryptowereld en met NFT’s en neemt ons graag mee in deze illustere wereld.

Vandaag neem ik je mee in de wondere wereld van DEFI, decentralized finance. DeFi is een systeem waarin klanten rechtstreeks toegang hebben tot financiële producten op een gedecentraliseerd blockchain-netwerk.

Zonder tussenpersonen zoals banken en makelaars. Je vertrouwt hiermee dus niet de bank, maar de blockchain of smart contract in dit geval. Voor je beeldvorming (en om het makkelijk uit te leggen) is het net als de traditionele manier van financieren alleen dan gedecentraliseerd op het blockchain-netwerk.

Anchor protocol

Anchor is een spaarprotocol waar je geld kunt verdienen op Terra stablecoin-deposito’s. Het Anchor protocol is gebouwd op de Terra blockchain, bekend van zijn munt LUNA. Dat is de nr 9 crypto op coinmarketcap met een marktwaarde van $25 miljard.

Een stablecoin is een cryptomunt die is gelinkt aan zogenaamde ‘fiat valuta’, zoals de euro of dollar. Een stable coin is gekoppeld aan een vaste wisselkoersen en is waarde vast. Het Anchor-protocol definieert een geldmarkt tussen een geldschieter en een geldlener.

De geldschieter wil stabiele opbrengsten wil verdienen op zijn stable coins, en een lener wil deze stable coins lenen om in te zetten op andere crypto-activa. Het Anchor protocol is kort door de bocht gezegd dus gewoon een decentrale bank.

Stablecoins

Het bekendste voorbeeld is Tether, dat momenteel in een kwaad daglicht staat omdat men vermoedt dat niet alle tethers gedekt zijn door dollars. Het mooie van deze decentrale ‘bank’ is dat het een hoog rentepercentage heeft op stablecoins.

Hierdoor heb je geen last van prijsschommelingen, immers 1 usdt blijft altijd gekoppeld aan een ‘echte’ dollar. Altijd? Nee, er is veel kritiek op tether zoals je vast hebt kunnen lezen. Er gaan geruchten dat niet elke tether (usdt) gekoppeld is aan een ‘echte’ dollar.

Iets wat natuurlijk merkwaardig is. Er vinden schimmige praktijken plaats, wat risico’s biedt. Op het Anchor protocol heb je hier geen last van omdat je daar gebruik maakt van een andere stablecoin, de ust.

Deze is ook gekoppeld aan de dollar en een veiligere haven omdat dee gekoppeld is aan Terra’s oorspronkelijke valuta namelijk LUNA. Deze munt is wel goed ‘gebacked’ zoals we dat noemen in de cryptowereld.

20%?

De vraag is nu waarom het Anchor protocol 20% aan rente op jaarbasis kan uitbetalen? Die vraag kan men heel moeilijk beantwoorden zonder dieper in te gaan op bAssets (Bonded Assets). Dit zijn kort gezegd liquide, tokenized weergaven van ingezette (gebonden) activa in een Proof of stake blockchain.

Het rendement van 20% is afkomstig van twee hoofdbronnen: het bewijs van de opbrengst van de inzet van munten en de rente van de lener.

Wat is de catch?

Zoals eigenlijk bij elk normaal bedrijf zijn de cijfers van een bedrijf belangrijk, immers liegen cijfers niet.  Omdat we Anchor protocol zien als een bank (voor het gemak) moeten we ook kijken naar de cijfers.

Zoals je kunt zien (in de foto hieronder) is het rentepercentage 19.48% op jaarbasis. Dit rentepercentage is afhankelijk van de inkomsten van het platform. De twee volgende grafieken impliceren een positief beeld van de ontwikkeling van het platform.

Waarbij het totale som aan ‘gestald’ geld in het platform gezond groeit. Zoals je kunt zien gaat het niet om misselijke bedragen, dit geeft voor mij rust omdat dit impliceert dat het platform wel degelijk zijn ‘werk’ goed doet.

De totale dekkingswaarde groeit ook gezond,. The total collateralized value is de waarde van elke activa die wordt gebruikt om een lening te ondersteunen, dat wordt onderpand genoemd. Dit kan problemen opleveren voor een lener als de waarde van het actief daalt.

Tijdens de financiële crisis van 2008 werden veel bedrijven gedwongen meer kapitaal aan te trekken omdat ze al krap bij kas zaten. Bovendien staat de total locked value op maar liefst 11 miljard UST, iets wat ongelooflijk hoog is waardoor we wel kunnen stellen dat Anchor protocol betrouwbaar is.

Voordelen Anchor protocol

Volgens Terraform (zit achter Anchor protocol) zijn dit de belangrijkste kenmerken van het Anchor Protocol:

  • Bescherming van de hoofdsom: Anchor implementeert een liquidatie protocol dat het onderpand van de lener vereffend wanneer een lening de 60% lening-naar-waarde (LTV)-drempel overschrijdt, waardoor de hoofdsom van deposanten wordt beschermd. Er is dus altijd genoeg om de lening terug te betalen.
  • Frictionless: er zijn geen minimale stortingen, account bevriezingen of aanmeldingsvereisten. Het is dus erg makkelijk om te beginnen waardoor de drempel laag ligt. Dit resulteert in het feit dat het in de toekomst de potentie heeft om echt mainstream te gaan in mijn opinie.
  • Onmiddellijke opnames: Terra-stortingen zijn onmiddellijk opneembaar – geen lock-up periodes waarbij je coins vaststaan. Dit loopt samen met frictionless omdat dit ervoor zorgt dat het de gebruiker heel makkelijk wordt gemaakt.
  • Stabiele rentevoet: Anchor stabiliseert de depositorente door een variabele fractie van blok beloningen die voortvloeien uit de Proof of stake blockchains en  van onderpand activa door te geven aan de deposant.

Risico’s?

Net als bij elke investering brengt deze investering ook bepaalde risico’s met zich mee.

  • Hack van het platform. Een van de grootste risico’s van het platform is dat het natuurlijk gehackt wordt. We gebruiken immers nog steeds smart contracts. Deze worden wel  gecontroleerd op fouten, door zogenaamde audits. Anchor heeft wel een ‘bug bounty’ programma waarbij mensen een beloning krijgen wanneer ze een fout in het contract vinden.

  • Daling van de rente. De rentevoet die 20% is, staat natuurlijk niet vast! Zoals gezegd is deze gebaseerd op inkomsten van block beloningen en rente van de lener. Deze rente voet kan dus sterk variëren. Echter is uit het verleden gebleken dat Anchor protocol succesvol is in het stabiel houden van de rentevoet.

  • UST depeg. Dit betekent dat de stable coin die men heeft eigenlijk toch gaat fluctueren in waarde. Met gebruik van UST is dit echter zeer onwaarschijnlijk.

Verzekering

Net als in de echte wereld kan men in Anchor protocol ook gewoon een verzekering afsluiten. De verzekering dekt je tegen gevallen zoals een UST-depeg (waarde van stable coin gaat fluctueren)of contract hacks.

De kosten zijn ook vrij laag, aangezien deze uitkomen op ongeveer 2,5 % van je verzekerde waarde per jaar. Als je risico-avers bent raad ik je aan om de verzekering natuurlijk af te sluiten, vergeet daarbij alleen niet om de voorwaarde even door te nemen.

Conclusie

Kortom, kun je profiteren van de crypto markt en het groeiende fenomeen DEFI zonder dat je te maken krijgt met hevige fluctuaties van je munt? Als het ware open je gewoon een bankrekening, alleen dan eentje in de ‘cryptowereld’.

Je plukt de vruchten van deze wereld zonder dat je er veel kennis voor hoeft te hebben. Het lijkt nu misschien onwaarschijnlijk maar dit is naar mijn mening wel de toekomst en zoals je ziet kun je hier een mooi rendement mee behalen.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies en moet niet als zodanig opgevat worden. 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.