Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DAX oogt vermoeid

DAX oogt vermoeid
23 jun 2021 om 09:13

Ondanks de hogere jaartoppen in de Duitse Xetra DAX zien we de laatste 3 maanden wel de nodige opwaartse vermoeidheid ontstaan. Het is wachten op een duidelijke verzwakking en daarmee het einde van de opgaande trend. 

Begin vorig jaar viel de DAX vanaf een hogere all-time high (destijds bij 13.790) terug tot een dieptepunt in maart 2020 bij 8.255. Een zeer forse en snelle vrij val. Vanaf deze bodem bij 8.255 werd een zeer krachtige opgaande beweging gestart die in de afgelopen maanden geregeld zorgde voor een hogere all-time high. Een week geleden werd de top tot op heden geplaatst bij 15.802. Er zijn echter meerdere signalen dat deze zeer krachtige opgaande tendens in de eindfase is aanbeland. Als we kijken naar de weekgrafiek dan werd vorige week een groot bearish engulfing patroon afgerond. Verder werd recent al de sinds maart vorig jaar stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken. Dit is in het langetermijnbeeld een mogelijk belangrijk startsignaal voor een langdurige dalende tendens. Ondanks deze doorbraak moet de DAX in de komende tijd nog wel bevestiging geven aan deze neerwaartse uitbraak onder de meest recente bodem. Dit bevestigings- punt is bij 14.800 te vinden. De recente opleving naar een nieuwe hogere top is daarbij te zien als terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld. Overigens maakte deze langere opgaande bodemlijn ook deel uit van een grote stijgende wig. We zagen in de afgelopen weken al dat de DAX de bovenkant van dit wigpatroon niet meer testte waardoor er een afvlakkende trend ontstond. In het zeerkortetermijnbeeld is verder nog een stijgende bodemlijn te zien die vandaag bij 15.515 ligt. Een doorbraak hieronder zou een volgende verzwakking betekenen, maar cruciaal in het langere technische beeld is de bevestiging (na de doorbraak onder de lange stijgende bodemlijn) van de recente bodem bij 14.800. Daaronder zou een verdere neerwaartse versnelling kunnen starten naar in eerste instantie de voormalige toppenzone rond 13.790 tot 13.000. Weerstand is verder te vinden bij 15.802 en de voormalige sinds maart vorig jaar stijgende bodemlijn bij 16.090.

Stijgende bodemlijn gebroken, bevestiging onder de 14.800

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Toppend 15.515 / 15.309 / 14.800 15.732 / 15.802 / 16.090

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 22 juni 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie +   Wereldeconomie zal dit jaar sterk herstellen van coronacrisis
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering --   'Veilige' beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹ -   Enkele marktindicatoren wijzen op overdreven optimisme onder beleggers
Technische analyse² -   Signalen van topvorming, negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 12 mei 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.