81 Procent kans op stijging
Laten we beginnen met iedereen een heel succesvol beleggingsjaar 2023 te wensen.
Nu hoop ik altijd dat er meer statistiek op school gegeven zal worden. Zodat mensen eindelijk leren wat kansberekening is, wanneer het je helpt en hoe weinig je er soms aan hebt.
Natuurlijk het is beter de kansen aan je kant te hebben, maar zoals bij een casino waar het balletje van de roulette voor de tiende keer op rood beland kan je een gokje wagen door geld op zwart te zetten. Maar je kan ook je vraagtekens over de roulettetafel hebben en dus opnieuw op rood in zetten.
De kans dat we volgens ‘experts’ nog een slecht jaar hebben is heel klein, de kans dat we een goed beursjaar voor aandelen krijgen is volgens hen 81 procent. Maar persoonlijk denk ik dat de beurs dit jaar gewoon lager eindigt.
Een mooi voorbeeld
De kans dat we een crash in 1987 zouden krijgen was verwaarloosbaar klein (1 op miljoen?), maar toch hadden we een crash in 1987. De kans dat je een hoofdprijs in een lotto of kraslot wint is heel klein.
Toch zijn er mensen die meerdere keren de hoofdprijs winnen. Ook in 2000 was de kans dat we nog een slecht jaar zouden krijgen in 2001 kleiner dan de huidige 81 procent…
Even de statistieken over 2022:
Bron: Bloomberg (per vrijdag tijdens beurs)
Eindejaars-extra
Zoals ik in mijn eindejaars-column (de alles is anders show) opnieuw aangaf dat we te maken hebben met de verslechtere huizenmarkt en (gelukkig) ter bevestiging van mijn mening een goede analyse van in de NRC van de 31ste december over de huizenmarkt.
In diezelfde column van de 29ste benoemde ik het gevaar van protectionisme van de VS. Dit doordat het bedrijven betreft, die helemaal geen subsidie nodig hebben omdat ze mega winsten maken en de enorme subsidies geeft om te ‘vergroenen’ en met deze gelden concurreert met Europa.
Tesla en andere grote bedrijven profiteren steeds van dit soort ‘acties’ door dan weer eens even een woud plat te gooien en een batterijenfabriek in Duitsland te bouwen en dan weer een met nog meer subsidie in de VS aan de gang gaan.
In mijn column van de 29ste had ik het ook over protectionisme dat zorgde in de jaren 30 voor een enorme recessie en ook hier stond een uitstekend achtergrond verhaal in de NRC.
Ik denk dus dat we nog een keer lager gaan en krijg daar vanuit Seeking Alpha steun in mijn visie. Lees (The Stock Market Faces An Even Steeper Decline In 2023) zie voor einde jaar verhaal (Nasdaq closes out its first four-quarter slump since dot-com crash)
Even het rijtje winnaars en verliezers van de AEX op vrijdag nog voor het slot. Maar het beeld is duidelijk (Bron: Bloomberg)
Hetzelfde rijtje AMX (Bron: Bloomberg)
En het rijtje in de S&P500 (SPX) Bron: Bloomberg
En tot slot het rijtje voor de Nasdaq100 (NDX) in index punten. Bron: Bloomberg
en in procenten verlies en winst kijkend naar het aandeel bron Bloomberg
Je ziet dus ook wat individuele aandelen keuzes voor effect hebben… Je zult maar het verkeerde rijtje long zitten.
Dogs and Stars
Nu we deze rijtjes gehad hebben kunnen we in het kader van statistiek en aandelen een paar bekende strategieën bespreken. De eerste is dat je de aandelen koopt die het in het vorige jaar goed gedaan hebben het waarschijnlijk in dit jaar ook weer goed gaan doen.
Maar in 2022 deden juist energie bedrijven het door de oorlog goed en is het wel zo dat die het in 2023 ook weer goed gaan doen? Dit gezien de recessie, de extra belasting op winsten van de energiereuzen, de vergroening in energie en de oorlog in Ukraine? Dus hoe goed blijven deze het doen?
Om naar de VS te kijken blijven de grote jongens (zie Visualcapitalist) het goed doen?
Als kattenmens ben ik meer van de Dogs of the Dow strategie,
Dus ik koop juist de aandelen die het heel slecht hebben gedaan in het vorige jaar en hoop en verwacht dat deze aandelen het mogelijkerwijs juist weer beter gaan doen. Dat werkt soms perfect, maar helaas ook niet altijd.
Immers soms duurt het langer voor een bedrijf zoals, de spreekwoordelijke olietanker, gedraaid is. Als je deze strategie wil volgen dan moet je dus een paar aandelen uit “Laggards” rijtje pakken.
We gaan het zien of de Dogs en/of de Stars het in 2023 goed gaan doen.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.