Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een interessant alternatief voor aandelen

Een interessant alternatief voor aandelen
10 feb 2023 om 15:33

Beleggen en handelen op de financiële markten kan op verschillende manieren. De meest gangbare manier om te handelen op de beurs bestaat uit het simpelweg kopen en vervolgens verkopen van aandelen. Het koersverschil tussen de aan- en verkoopprijs betreft dan de winst of het verlies. Uiteraard dien je ook rekening te houden met eventuele transactiekosten.

Er zijn ook allerlei beursproducten die men kan verhandelen op de beurs. Men handelt dan niet rechtstreeks in aandelen, maar in een product dat wel op een aandeel gebaseerd is.

Een bekend voorbeeld is een optiecontract. Een verhandelbaar contract waarbij men het recht verkrijgt om aandelen gedurende de looptijd van het contract te (ver)kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Er bestaan talloze andere beursproducten die zich baseren op een onderliggende waarde zoals een aandeel, beursindex, valuta of grondstof. Behalve opties kan men bijvoorbeeld handelen in turbo’s, boosters, factors en nog veel meer.

Een interessant maar relatief onbekend beursproduct is het zogeheten rendement certificaat. Deze certificaten kunnen een interessant alternatief bieden voor een rechtstreekse investering in aandelen. In dit artikel leggen we je graag meer uit over de werking van deze producten en schetsen we enkele scenario’s waarbij een certificaat interessant kan zijn.

Rendement certificaten: een interessant alternatief

Met een rendement certificaat kun je een vooraf vastgesteld rendement behalen indien er aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Je weet dus van tevoren het maximale rendement dat je kunt verzilveren.

Om dat rendement te verzilveren dient er aan één voorwaarde te worden voldaan. Gedurende de looptijd van het certificaat mag de koers van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld het aandeel) niet op of onder een bepaalde ondergrens komen te handelen. Ook deze ondergrens is vooraf vastgesteld. Je weet dus van tevoren hoe ver de koers mag zakken zonder dat de ondergrens daarbij geraakt wordt.

Wordt de ondergrens gedurende de looptijd van het certificaat niet geraakt? Dan ontvangt de belegger het vooraf vastgestelde bedrag: de zogeheten maximale uitbetaling.

Mocht de ondergrens wel geraakt worden, dan betekent dat nog niet meteen dat het product haar gehele waarde verliest. Men ontvangt dan een uitbetaling die gelijk is aan de slotkoers van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld het aandeel) op de zogeheten peildatum. Deze uitbetaling kan echter nooit hoger zijn dan de maximale uitbetaling.

Als belegger geef je dus een deel van de potentiële upside op in ruil voor bescherming naar de onderkant. Met deze certificaten kun je zelfs bij een stabiel koersverloop, een matige stijging of een beperkte daling toch een interessant rendement behalen.

Wellicht klinkt dit alles enigsinds abstract. Voor een beter beeld van de werking van deze certificaten kun je hieronder de video van Société Générale bekijken met visuele uitleg:

Bekijk hieronder de video van SG over de werking van rendement certificaten

Premie of korting

Soms handelt het certificaat op een zogeheten premie ten opzichte van de onderliggende waarde. Je betaalt dan iets meer dan bij een directe investering in de onderliggende waarde. In ruil daarvoor krijg je echter meer zekerheid in vergelijking met een directe belegging in de onderliggende waarde.

Soms handelt het certificaat juist op een korting ten opzichte van de onderliggende waarde. Je betaalt dan minder dan bij een directe belegging in de onderliggende waarde. Dit heeft te maken met de potentiële upside die je eventueel misloopt.

Tussentijds verhandelbaar

De certificaten zijn overigens tussentijds verhandelbaar. Je hoeft dus niet verplicht te wachten tot de einde van de looptijd van het product.

Mogelijk interessante scenario’s voor een RC

Weinig beweging

Stel dat je een bepaald aandeel volgt waarbij je verwacht dat er de komende tijd weinig spectaculairs staat te gebeuren. De rest van het jaar verwacht je daarom nauwelijks een koersstijging. Echter, een enorme koersdaling van bijvoorbeeld meer dan 20% lijkt je ook zeer onwaarschijnlijk. Jouw verwachting: weinig tot geen beweging.

Indien je de aandelen zou bezitten en jouw verwachting blijkt accuraat dan zul je niet of nauwelijks rendement maken. Met een rendement certificaat kun je mogelijk wel een interessant rendement behalen. Ook indien de koers van het aandel niet of nauwelijks oploopt. Zelfs bij een beperkte daling kan men het rendement realiseren. Zolang de ondergrens maar niet geraakt wordt.

Geen extreme koersdaling

Stel dat je een bepaald aandeel volgt waarbij je op de korte termijn een forse koersdaling van bijvoorbeeld 15 of 20 procent niet uitsluit. Een koersdaling van meer dan 40% lijkt jou echter zeer onwaarschijnlijk. Met een rendement certificaat met een dekkingsgraad van 40 of zelfs 50 procent kun je inspelen op deze visie. Je kunt tóch rendement behalen, zelfs als het aandeel inderdaad 20% daalt. Zolang de ondergrens maar niet geraakt wordt.

Voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van een certificaat op Just Eat Takeaway op 10 februari 2023. De aandelen bewegen stevig (beleggers noemen dit volatiel) en dat maakt een Rendement Certificaat vaak een interessant alternatief voor een directe belegging in de aandelen. In dit geval mogen de aandelen niet onder de EUR 12 zakken (ondergrens) tot 15 december 2023. De aandelen handelen nu op EUR 21,75. De afstand tot deze ondergrens ligt dus op 45%.

Je betaalt nu EUR 22,15 voor dit certificaat. Dus 1% meer dan het aandeel. Zakt het aandeel niet onder de EUR 12 tot 15 december 2023 dan ontvang je een uitkering van EUR 29. Een rendement van 30,93% in circa 10 maanden. Dit is ook het maximale rendement wat je kunt behalen. Dus handelen de aandelen op EUR 35 dan ontvang je nog steeds EUR 29. Wij denken een mooi voorbeeld over hoe je RCs kunt gebruiken als alternatief.

Conclusie

Rendement certificaten kunnen een interessant alternatief bieden voor een directe belegging in bijvoorbeeld een aandeel. Je kunt als belegger genieten van meer zekerheid. In ruil daarvoor geef je een deel van de potentiële upside op. Voor de meer defensievere belegger kan een certificaat een interessante manier zijn om een degelijk rendement te behalen.

Je kunt rendement certificaten verhandelen op de meeste aandelen, grondstoffen en zelfs indices. Indien je meer te weten wil komen over de werking van rendement certificaten of het aanbod aan certificaten wilt bekijken dan staan hieronder enkele links bijgevoegd.

Overzicht beschikbare rendement certificaten: klik hier 

Brochure Rendement certificaat: klik hier 

Factsheet Rendement certificaat: klik hier

Productinformatie: klik hier

De risico’s

Rendement Certificaten zijn complexe financiële producten bedoeld voor actieve en ervaren beleggers. Rendement Certificaten bieden geen kapitaalbescherming. Investeer enkel in producten die bij uw beleggingsprofiel passen en waarvan u de werking volledig begrijpt.

De risico’s gelieerd aan Rendement Certificaten omvatten het risico op kapitaalverlieskredietrisicomarktrisicoliquiditeitsrisico en wisselkoersrisico. Deze risicofactoren worden verderop op deze pagina toegelicht.

Lees voor een overzicht van de risico’s de brochure, het basisprospectus, eventuele supplementen en de definitieve voorwaarde van elk uitgegeven beursproduct. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de aangeboden of tot de handel op een gereglementeerde markt toegelaten effecten.

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.