Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grondstoffen: Sterk november geleid door metalen

Grondstoffen: Sterk november geleid door metalen
5 dec 2022 om 09:36

De Bloomberg Commodity Index Total Return index steeg in november met 2,7%, waardoor de index op jaarbasis 19% winst boekte. De sterke stijging van de industriële en edele metalen compenseerde de lichte daling van de energie- en graanprijzen. Na verschillende moeilijke maanden kregen de metaalsectoren steun van een zwakkere dollar en fors lagere obligatierentes, beide aangedreven door een lager dan verwachte Amerikaanse CPI-druk vorige maand. De opkomende zwakte van de Amerikaanse economische cijfers heeft geleid tot speculaties dat de Amerikaanse Federal Reserve haar tempo van renteverhogingen binnenkort zal vertragen. Het wekelijkse grondstoffenoverzicht van Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo.

Een ontwikkeling die werd bevestigd door Fed-voorzitter Powell in een toespraak op woensdag, toen hij een geringere renteverhoging in december aankondigde, terwijl hij zich sterk maakte voor een lagere inflatie zonder de economie in een diepe recessie te storten. Of hij daarin slaagt of niet, kan een belangrijke drijfveer worden voor het risicosentiment in 2023, waarbij vooral edele metalen zullen profiteren als hij faalt.

De sector van de industriële metalen steeg met 14,5% in de maand, waardoor het verlies tot 4,5% werd teruggebracht. De belangrijkste drijfveer, afgezien van de zachtere dollar, is het optimisme dat China zal afstappen van het Covid Zero-beleid en extra stimulansen zal geven om de vraag in de belangrijkste metaalverbruikende economie te stimuleren. Koper sprong vorige maand met 11% en noteerde de beste maand sinds april 2021 en de eerste maandelijkse stijging sinds maart. Nadat het jaar op een hoge noot begon, gedreven door post-Covid optimisme, dreef de daaropvolgende en langdurige Covid zero focus in China de prijs sterk omlaag vanaf maart. Het resultaat hiervan is een metaal dat, ondanks de sterke november, nog steeds 17% lager staat dan vorig jaar.

Ook de edelmetaalsector noteerde een sterke maand november, want de Bloomberg Precious metal index steeg met 8%, waardoor het verlies op jaarbasis werd teruggebracht tot slechts 5%. Zilver leidde de aanval met een winst van 16% tot $22,16, waarmee het de helft van de verliezen tussen de piek van maart op $30 en het dieptepunt van september op $17,50 terugwint. Goud, maandenlang uit de gratie geraakt bij handelaars en beleggers door de stijgende dollar en schatkistrente, slaagde in een sterke ommekeer en steeg met 8% tot $1768 – waarmee het verlies over het hele jaar in dollartermen werd teruggebracht tot slechts 3,3%. Dit is indrukwekkend in een jaar waarin de dollar, ondanks de recente zwakte, met 8% is gestegen, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met ongeveer 2,3% is gestegen.

De indrukwekkende rally van zilver heeft zich in december voortgezet, waarbij de prijs boven $22,25 is gekomen – een 50% retracement van de selloff van maart tot september – en op weg is naar het volgende weerstandsniveau op $23,35. Ondertussen baant goud zich momenteel een weg door een belangrijk weerstandsgebied tussen $1788 en $1808. Maar nu de markt zich steeds meer richt op een Fed-pivot, mogelijk zonder de inflatie onder controle te krijgen, zou een doorbraak naar boven een dieptepunt in de cyclus rond $1615 bevestigen en daarmee een potentiële push naar boven.

Ruwe olie herstelt van onterechte vraagangst naar China

De energiesector kende een kleine terugval in november, maar blijft 55% hoger op jaarbasis dankzij zeer sterke stijgingen voor diesel en benzine en aardgas. In november handelden alle belangrijke contracten, met uitzondering van aardgas, lager toen de markt schrok van de aanhoudende blokkades in China, een seizoensgebonden vertraging van de vraag en een steil omgekeerde Amerikaanse rentecurve die steeds meer wijst in de richting van een scherpe economische vertraging volgend jaar.

Ruwe olie herstelde deze week van een dieptepunt in tien maanden na hernieuwde en, naar onze mening, ongegronde zorgen over een verslechtering van de vraagvooruitzichten in China. De bounce werd ondersteund door een zwakkere dollar en handelaars die signalen beoordeelden dat China zijn Covid Zero-beleid zou kunnen afzwakken, nadat China’s vicepremier, belast met de bestrijding van Covid, erkende dat de Omicron-variant minder dodelijk is.

Deze ontwikkelingen dwongen tot een vermindering van recent opgebouwde shortposities in de aanloop naar de OPEC+ vergadering van zondag. Een vergadering die waarschijnlijk veel woorden maar weinig daden zal bevatten, gezien de onduidelijke impact van een EU-embargo op Russische olie vanaf 5 december. Bovendien daalden de Amerikaanse ruwe voorraden vorige week met 12,6 miljoen vaten, de grootste daling sinds juni 2019, terwijl de Amerikaanse export van ruwe olie en producten een record van bijna 12 miljoen vaten per dag bereikte – wat wijst op de aanhoudende sterke vraag van kopers die op zoek zijn naar een alternatieve leverancier dan Rusland. Bovendien zal de Amerikaanse regering waarschijnlijk binnenkort de verkoop van ruwe olie uit haar Strategische Reserves stopzetten, waardoor een belangrijke voorzieningsbron verdwijnt die dit jaar 205 miljoen vaten naar de markt heeft zien stromen.

Recessie versus krap aanbod

Het risico van een economische neergang in een tijd van krap aanbod van verschillende belangrijke grondstoffen zal een van de belangrijkste strijdpunten zijn die, samen met de kracht van een post-Covidaal herstel in China, de richting van de grondstoffen in 2023 zullen helpen bepalen. Na maanden van agressieve renteverhogingen signaleert de Amerikaanse Federal Reserve nu een vertraging van toekomstige renteverhogingen – waarbij het uiteindelijke piektarief wordt bepaald door de binnenkomende gegevens. Vanuit beleggingsoogpunt heeft de grondstoffensector dit jaar de meeste andere activaklassen verslagen en ondanks een recente verzwakking en vermindering van de krapte blijven wij van mening dat beleggers tot 2023 een brede blootstelling aan grondstoffen moeten behouden.

Het impliciete rendement op één jaar, op basis van een gewogen gemiddelde van de 23 grondstoffen in de Bloomberg Commodity Index, blijft positief, zij het lager dan aan het begin van het jaar. De positieve rolopbrengst of backwardation wijst op krappe marktvooruitzichten voor de meeste grondstoffen, momenteel geleid door grondstoffen uit energie, granen en softs.

Een positief rolrendement, d.w.z. de verkoop van een aflopend termijncontract tegen een hogere prijs dan waar het volgende wordt gekocht, heeft het sterke rendement ondersteund dat beleggers dit jaar met beleggingen via futures en ETF’s hebben behaald. De onderstaande grafiek toont de year-to-date performance van een ETF die de Bloomberg Commodity Total Return Index en de Bloomberg Spot index volgt, exclusief de extra inkomsten uit de roll yield. Tot op heden heeft de ETF een rendement van 17,6% behaald, terwijl de onderliggende spotindex een zes procent lager rendement heeft opgeleverd. Wij verwachten dat de rugwind van krappe markten in backwardation de komende maanden opnieuw zal toenemen. Niet in het minst door de toegenomen krapte in het hele energiecomplex nu het embargo op Russische olie en, vanaf volgend jaar, brandstofproducten steeds meer opwaartse druk uitoefent op de voorkant van de termijncurve.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.