Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Klimaatverandering geeft vorm aan Economie van de Toekomst

Klimaatverandering geeft vorm aan Economie van de Toekomst
18 nov 2020 om 13:50

Het IMF kondigt bij monde van president Georgieva “A new Bretton Woods moment” aan. Het World Economic Forum (WEF) spreekt bij monde van voorzitter Klaus Schwab van “A Great Reset”. De president van de Wereldbank, David Malpass, heeft het over “Debt relief” voor de armsten op deze wereld. En de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, praat over onder andere “Global action on climate change”. De huidige wereld is urgent toe aan majeure aanpassingen. Alle grote instituten waarschuwen voor enorme problemen voor de mens, de aarde etc. Als wij nu niet in actie komen, dan is het te laat. De huidige coronapandemie is een prachtige gelegenheid om alle wensenlijstjes van deze grote instituten in één keer met urgentie tot uitvoering te brengen. Uiteraard is de reset gewenst, liever eerder dan later. Maar wie waren er eigenlijk verantwoordelijk voor het feit dat het de afgelopen decennia zo fout is gegaan? Al vele jaren wijzen wij op de stoelendans die gaande is op de topposities van deze supranationale instituten. Kijk alleen maar naar het CV van Christine Lagarde en u weet precies wat ik bedoel.

De VN opent op haar website met “Peace, dignity and equality on a healthy planet”. Van vrede, waardigheid en gelijkheid op een gezonde planeet is momenteel geen sprake. Op geen enkele manier zijn de instituten, die na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht, erin geslaagd om een goede balans in de wereld te vinden. Sterker nog, het is één minuut voor twaalf. Als wij nu niet acteren dan worden grote mensenmassa’s in hun bestaan bedreigd. De VN spreekt bij haar onderdeel van klimaatverandering over weersveranderingen die de voedselproductie bedreigen, van stijgende zeespiegels die ernstige overstromingen veroorzaken. Deze zijn wereldomvattend en van ongekende omvang. Zonder DIRECT drastisch ingrijpen zullen wij in de toekomst nog moeilijker de situatie kunnen keren en zal alles nog duurder worden om te repareren. De VN spreekt van ingrijpende en ongekende veranderingen in alle aspecten van de samenleving. Wanneer deze veranderingen beter zijn voor het milieu en de mens zelf, dan zullen de burgers daar geen probleem mee hebben. De woorden “duurzaam” en “rechtvaardige samenleving” vallen regelmatig. Maar waarom nu pas? De meeste leiders staan toch al vele jaren boven de mondiale politieke hiërarchie?

Op 23 september 2019 riep secretaris-generaal António Guterres een klimaattop bijeen om wereldleiders van regeringen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld samen te brengen om het multilaterale proces te ondersteunen en om klimaatactie en ambitie te versterken en te versnellen. De top concentreerde zich op sleutelsectoren waar actie het grootste verschil kan maken: zware industrie, op de natuur gebaseerde oplossingen, steden, energie, veerkracht en klimaatfinanciering. Afgelopen week kwamen er nieuwe bewijzen dat het coronavirus waarschijnlijk al in september vorig jaar in Italië aanwezig was. Ook in andere landen, zoals in China en de VS, doken de eerste gevallen van het virus rond deze periode op. De WHO, die de bestrijding van het virus coördineert, is de gespecialiseerde organisatie van de VN die een sturende en coördinerende rol heeft op het gebied van gezondheid en welzijn. Alle grote organisaties in de wereld spreken momenteel van urgente agenda’s die ten uitvoering moeten worden gebracht, met structurele gevolgen voor al het leven op aarde en voor het klimaat. Klimaatverandering is gewenst.

Op Fondsnieuws, een kennisplatform voor beleggingsprofessionals, verscheen dinsdag 17 november de bijdrage “Klimaattransitie verlangt oorlogsachtige inspanning“. Volgens Willemijn Verdegaal van Ortec Finance, is er een soort Marshall-plan zoals in 1948 nodig. Economieën dienen in 10 tot 15 jaar totaal omgebouwd te worden als reactie op het klimaatprobleem. De kans dat dit op een ordelijke wijze gebeurt is vrij klein. De winst van Joe Biden zorgt er waarschijnlijk voor dat de VS het Klimaatakkoord van Parijs weer direct steunt. 4 jaar is de VS achterop geraakt in het proces. Toch is de klimaattransitie volgens Ortec Finance verre van een zekerheid. Zij werken met 3 scenario’s; ordentelijk, wanordelijk en falend. Voor een ordentelijke transitie is een Marshall-plan achtige aanpak nodig. De kans dat dit scenario de uitkomst wordt is niet groot, volgens Ortec omdat er sprake is van zeer grote ECONOMISCHE EN GEOPOLITIEKE BELANGEN. Bij een wanordelijk scenario gaat het marktsentiment alle kanten op. En aan de gevolgen van een gefaalde transitie wil men niet eens denken.

Willemijn Verdegaal meent te zien dat regeringen van ontwikkelde landen overtuigd zijn van de heftige economische impact van klimaatverandering. Maar dit schept ook kansen! HET GAAT OM EEN PROCES VAN HERALLOCATIE VAN ARBEID EN KAPITAAL. Een transitie van een oude naar een nieuwe economie. De impact hiervan kan heel goed uitpakken. Echter, bij de allocatie naar asset classes stelt Ortec Finance, dat beleggers er rekening mee moeten houden dat voor iedere euro rendement men minder gecompenseerd wordt voor het risico dat men loopt.

Wat er ook gaat gebeuren, de wereld ziet er over 10 à 15 jaar totaal anders uit dan nu. De wereld tendeert opnieuw naar een climax moment, zoals in het verleden de wereld verschillende keren op een belangrijk kruispunt heeft gestaan.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.