Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Komt er een NASDAQ crash?

Komt er een NASDAQ crash?
5 jan 2024 om 10:53

In de afgelopen 2 maanden heeft de Nasdaq 100 een enorme stijging laten zien van bijna 3.000 punten. Toch lijkt er een top te zijn gevormd eind vorig jaar. 

De top van eind vorig jaar ligt bij 16.960. Hiermee werd ook de eerdere all-time high van eind 2021 bij 16.760 gebroken. Toch lijkt dit een kortstondige ‘valse’ doorbraak tot op heden en is in het langetermijnbeeld een dubbele top gevormd.

Dubbele top in het langetermijnbeeld van de Nasdaq 100?

De top van eind 2021 volgde op een enorme bullmarkt die in het 1e kwartaal van 2020 startte rond de 7.000 punten. Na de top bij 16.760 werd al snel de opgaande bodemlijn gebroken waarna een enorme terugval plaatsvond tot ongeveer 10.700 waar een meervoudige bodemzone werd gevormd. Na een volgende opgaande doorbraak door de dalende toppenlijn werd de bearmarkt gebroken en was een nieuwe opgaande beweging ingezet die dus zorgde voor de recente top. Als we naar het langetermijnbeeld kijken dan is de kans aanwezig dat er sprake is van de vorming van een dubbele top onder de 17.000.

Pas een langer durende opwaartse doorbraak boven een eerdere (all-time high) zorgt voor een opwaarts vervolg. Een tijdelijke doorbraak kan een ‘valse’ doorbraak zijn waardoor een dubbele top ontstaat in het langetermijnbeeld. Vooral als deze valse doorbraak samen valt met veel topsignalen. Dit lijkt momenteel te spelen in meerdere indices.

10-jaars rente een belangrijke indicator

Een van de belangrijkste aspecten voor de aandelenmarkten is de 10-jaars rente. Eind vorig jaar gaf ik al aan dat de rente bezig lijkt met een normale correctieve beweging in de stijgende langetermijntrend. Hij lijkt daarbij momenteel bezig te zijn met de vorming van een volgende hogere bodem voordat de opwaartse trend weer kan worden hervat.

Veel topvormingssignalen voor een forse correctie

Als we teruggaan naar de Nasdaq 100 dan zagen we in de laatste weken van vorig jaar negatieve divergentie met de RSI. Dit betekent dat de RSI lagere toppen maakte terwijl de Nasdaq 100 nog hogere toppen maakte. In het langetermijn beeld lijkt verder dus sprake te zijn van een dubbele top waarbij op de weekgrafiek ook een grote ‘evening star’ wordt gevormd als toppatroon. Verder werd op de daggrafiek de sinds oktober stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken met een gap. Kortom veel topsignalen. Steunpunten liggen bij 15.930 en 15.690. Pas onder de stijgende lange bodemlijn van 14.870 (stijgt 16 punten per dag) lijkt het signaal te worden gegeven van een nieuwe forse bearmarkt. Een structureel slot boven de 17.000 zorgt voor verbetering

Een ‘evening star’ is een toppatroon van 3 opeenvolgende candles. De eerste is een grote witte (opwaartse) candle die wordt opgevolgd door een hogere ‘doji’ candle (opening en slot liggen bijna gelijk). De 3e is een forse rode (neerwaartse) candlestick.      

Grafiek Nasdaq 100 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 januari 2024. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =   Groei wereldeconomie zwakt af, maar recessie lijkt voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities verbeteren
Waardering =   Waardering aandelen rond langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹   Verschillende sentimentindicatoren zijn gestegen tot relatief hoge niveaus
Technische analyse² =   In meerdere indices is het technische beeld verbeterd
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 20 december 2023

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.