Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Kwart miljard bonus, kan dat? Ja, dat kan

Kwart miljard bonus, kan dat? Ja, dat kan
17 apr 2022 om 11:29

De topman van Universal Media Group krijgt over 2021 een bonus van €274 miljoen. Dat rekende het FD uit vorige week. Sir Lucian Grainge, Brit van geboorte, verdiende die bonus onder andere door het succesvol naar de beurs brengen van de groep.

Los van de hoogte van deze bonus, die natuurlijk absurd is, is Grainge niet de eerste de beste. Hij werd in 2014 , in de LA Times, al genoemd als ´de man die de muziekindustrie kan redden´ en heeft Universal succesvol weer opgestuwd in de vaart der volkeren.

Dat deed Grainge door deals te sluiten met de nieuwe tech-bedrijven zoals Apple en Spotify, wat daadwerkelijk de redding was voor de artiesten.

Het gratis, illegaal beluisteren van muziek werd zo omgezet in een vaste inkomstenstroom vanuit deze techbedrijven. En tot op de dag van vandaag is dat groeiende omdat ook andere techbedrijven, zoals TikTok, er nog bijkomen.

Hollywood Walk of Fame

In 2020 ontving Grainge een ster op de Hollywood Walk of Fame (zie video hieronder) en daaruit mag je opmaken dat hij meer is dan een CEO, hij begeeft zich net zo gemakkelijk onder de muzieksterren als onder de corporate investeerders.

Op de foto hieronder zie je hoe Lucian Grainge de Ster krijgt uitgereikt met speeches van onder andere Sean Mendes en Lionel Richie. Onder dit artikel zie je de complete video hiervan.

Leven lang in de muziek

Grainge werkte zijn hele leven al in de muziekindustrie. Hij begon als 18-jarige helemaal onderaan, als runner, maar wist zich al snel op te werken tot een succesvolle A&R (Artist & Repertoire) director bij verschillende ondernemingen.

Hij heeft dan ook vele artiesten commercieel begeleid waaronder ABBA, Jay Z, Elton John, Katy Perry, Queen, Rihanna, The Rolling Stones,
Sam Smith, U2 en Amy Winehouse.

Onder de artiesten is zijn populariteit dan ook groot, hij zorgde ervoor dat de artiesten zich konden bekommeren om de muziek terwijl hij (of het bedrijf) de commercie deed. Beiden profiteerden voluit.

Van levensbelang voor UMG

UMG heeft bij het aanstellen van Grainge zelfs gezegd dat het aanblijven van Grainge essentieel was voor het welvaren van het bedrijf en als ze zoiets over je zeggen, dan moet dat ook met daden gepaard gaan natuurlijk.

Hieronder zie je de beloning die Grainge in 2020 kreeg, de bedragen zijn in duizendtallen.

Het lijkt veel maar het is een schijntje vergeleken bij de bedragen die Grainge in 2021 binnenhengelt. Dit komt uit het IPO-prospectus dus was al bekend vóór dat UMG naar de beurs ging…..

De beursgang levert hem (bij succes) een eenmalige bonus op van $150 miljoen plus 1% van de marketcap boven $30 miljard.

Die marketcap is momenteel $50 miljard maar was ten tijde van de beursgang $33,5 miljard. 1% van die $3.5 miljard is nog eens $35 miljoen aan bonus dus.

Bonus voor verkoop deel aan Tencent en Pershing Square

Daarnaast verkocht Vivendi eerder al een deel van UMG aan Tencent (10%) en aan Bill Ackman’s Pershing Square (7%) en ook daar kreeg Grainge forse bonussen voor van in totaal meer dan $30 miljoen.

Bill Ackman had een SPAC opgericht (Tontine) en daar zou dat deel van Universal ingehangen worden maar door allerlei regels lukte dat niet en besloot Bill dat  deel dan maar in Pershing Square op te nemen.

Bonus over ebita

Dan ontvangt hij ook nog eens 1% van de ebita van de onderneming. In 2021 was dat $1.7 miljard, omgerekend dus $17 miljoen. Al met al komen we dan uit op een totaalbedrag van zo’n $300 miljoen, of €274 miljoen in euro’s gerekend.

Dan rijst de vraag of je uberhaupt in zo’n bedrijf moet investeren, wanneer er zoveel geld naar een CEO gaat. Maar de vraag voor aandeelhouders is veeleer of er in zijn totaliteit waarde gecreëerd wordt.

Dat de CEO die dat voor elkaar bokst, dan zo’n enorm bedrag krijgt, dat is inherent aan het beloningssysteem, al kun je je afvragen waarom er $150 miljoen voor de listing uitgekeerd wordt.

Wie liever investeert in een bedrijf dat lage of nul bonussen uitkeert, riskeert te beleggen in een onderneming die geen winst maakt of waar geen aandeelhouderswaarde gecreëerd wordt.

Zie ook de bonussen bij bedrijven als Flow Traders: hoge bonussen bij hoge winsten, lage of geen bonussen bij lage winsten.

De $150 mln uitkering bij IPO is natuurlijk waanzin, maar de (vroegere) aandeelhouders van Vivendi en UMG waren er kennelijk van overtuigd dat Grainge de (enige) man was die dit bedrijf kon leiden naar meer waarde.

Dat Grainge dat dan goed uitonderhandeld voor zichzelf, kan je hem niet kwalijk nemen.

 

 


De aandeelhouder heeft sinds een jaar een Premium-abonnement opgericht. Daarmee krijg je toegang tot het wekelijkse online beursmagazine, de tweewekelijkse chatsessies en de talloze video’s en webinars die DAH organiseert.

Meer weten? Meld je hier aan. Wanneer het niet aan je verwachtingen voldoet, kan je tot twee weken na aanmelding je geld weer terugvragen. 

Koers UMG

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.