Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Musk stap dichterbij 50 miljard bonus

Musk stap dichterbij 50 miljard bonus
14 jun 2024 om 08:57

Aandeelhouders van Tesla hebben gestemd voor zowel het opnieuw goedkeuren van een salarispakket voor algemeen directeur Elon Musk dat ooit op $ 56 miljard werd geschat, als voor het heroprichten van de fabrikant van elektrische auto’s in Texas.

De voorlopige uitslag van de stemming, die donderdag bekend werd gemaakt tijdens de jaarlijkse vergadering van Tesla in Austin, is een belangrijke troef om de rechtbank van Delaware te overtuigen het beloningspakket van Musk alsnog geldig te verklaren.

De rechtbank van Delaware had in januari beslist dat het pakket aan aandelenopties uit 2018 niet geldig was, vanwege de hoge waarde ervan maar vooral vanwege de vermeende afhankelijkheid van het bestuur dat daarover besliste.

Vooral de retailbeleggers steunden Musk in zijn poging de  miljarden op de wal te trekken. Grotere beleggers stemden naar verluidt tegen.

Hiermee is Musk er dus nog niet, maar hij heeft nu de steun van de aandeelhouders en dat kan een belangrijke troefkaart zijn bij de verdere rechtsgang.

Musk heeft recht op een beloningspakket van miljard dollar en ziet daarmee zijn belang in Tesla stijgen van nu 13% naar straks 20%.


Musk kwam met een sprong het podium op om de uitzinnige menigte te bedanken voor de kans om zijn miljardenbonus alsnog binnen te halen.

“Ik hou van jullie”, zei hij tegen het publiek. “We hebben de meest geweldige aandeelhoudersbasis van alle openbare bedrijven … we beginnen geen nieuw hoofdstuk, maar openen een nieuw boek.”

Market cap fors gestegen sinds 2018

Eerlijk is eerlijk: het was destijds zo afgesproken. Musk zou bij het behalen van bepaalde mijlpalen, vooral uitgedrukt in marktkapitalisatie, steeds een aandelenpakket krijgen.

Musk had wat geluk toen Cathy Wood in de bizarre coronajaren Tesla op de korrel kreeg, maar ook nu is het bedrijf nog steeds een kleine 600 miljard dollar waard.

Wat krijgt Musk nou precies?

Het beloningspakket is momenteel zo’n 48 miljard dollar waard. Het was even veel meer waard, maar de aandelen Tesla hebben een behoorlijke correctie ondergaan en dat bracht de waarde van het pakket van 56 miljard dollar naar nu 48 miljard dollar.

Musk kreeg in 2018 een aantal prestatiedoelen opgelegd, die als ze gehaald werden zouden resulteren in het uitbetalen van een bepaalde hoeveelheid aandelenopties.

Musk zou in totaal 303 miljoen aandelenopties kunnen verdienen – wat overeenkomt met ongeveer 12% van de uitstaande Tesla-aandelen, gemeten in 2018.

Deze opties zouden in 12 afzonderlijke tranches worden uitbetaald, waarbij het bestuur Musk telkens 1% van de uitstaande aandelen zou toekennen voor elke set doelstellingen die hij zou behalen.

Om die schijven te bereiken, moest Musk in totaal 28 doelen halen. Daarvan waren er 12 gekoppeld aan de marktkapitalisatie van het bedrijf, telkens gemeten in stappen van 50 miljard dollar.

In 2018 was de market cap van Tesla 60 miljard dollar en Musk zou dus, om alles te kunnen krijgen, het bedrijf in waarde moeten laten stijgen tot 650 miljard dollar.

Daarnaast waren een aantal prestatiedoelen gemeten in omzet en winst.

Twee jaar na de afspraak haalde Musk de market cap doelstelling van 650 miljard dollar al. Sterker nog, in de coronagekte steeg de waarde tot boven 1000 miljard dollar.

Inmiddels is het aandeel teruggezakt tot 580 miljard dollar.

Inmiddels heeft Musk dus, op 25 miljoen na, alle opties verdiend die hem in het vooruitzicht zijn gesteld.

De opties hebben een uitoefenprijs van 23 dollar per aandeel. 303 miljoen keer (182-23) = 48 miljard dollar.

Hij kan het voorlopig, als hij het krijgt straks, ook niet verkopen, de aandelen moeten 5 jaar in zijn bezit zijn. Het is onduidelijk of hij zijn andere aandelen wel kan verkopen maar Musk zei in Austin donderdag dat hij ze ook niet WIL verkopen.

Afgewezen in Delaware

Zoals gezegd, in januari heeft rechter Kathaleen St. Jude McCormick in een door aandeelhouders Tesla aangevraagde rechtszaak het pakket nietig verklaard omdat Musk in die tijd ‘min of meer de board in zijn macht had’.

Maar met de uitspraak van zijn aandeelhouders zullen de advocaten van Musk nu met nieuwe ammunitie naar Delaware afreizen om alsnog het pakket goedgekeurd te krijgen.

Het gaat hier ook gewoon om heel veel geld voor de bestaande aandeelhouders: Musk krijgt een groter belang in Tesla en dat betekent dat de rest moet inleveren. Zo simpel is het.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.