Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs: tijdelijk herstel realistisch

Olieprijs: tijdelijk herstel realistisch
13 dec 2023 om 16:28

We maken gebruik van de West Texas Intermediate (WTI) in Amerikaanse dollars als we de olieprijs technisch willen analyseren.   

Sinds de top van eind september bij USD 95 is de olieprijs in een krachtige neerwaartse beweging fors teruggevallen. Hij nadert daarbij een aantal belangrijke steunpunten die kunnen zorgen voor een (tijdelijke) opleving.

Rounding patroon afgebroken

Begin september brak de olieprijs nog door de bovenkant van een langdurige zijwaartse fase bij USD 83. Dit zorgde voor een verbetering waarbij een eerstvolgend doel bij de belangrijke horizontale weerstand van USD 94 lag. Met deze bewegingen ontstonden ook de contouren van een grote ‘rounding’ formatie, een halve cirkel sinds november 2022. Om de opinie echter te verhogen naar Long was een structurele beweging noodzakelijk boven de USD 94. Deze doorbraak bleef echter beperkt tot een eendaagse ‘valse’ doorbraak waarbij ook een groot toppatroon werd gevormd, een zogenoemde ‘dark cloud cover’. 

Verslechtering vond plaats onder de USD 83

Na de top en test van de USD 94 brak de olieprijs zijn stijgende bodemlijn waarna ook de zone USD 83-84 neerwaarts werd gebroken. Dit zorgde weer voor een verslechtering en verlaging van de opinie naar Short. Hiermee ontstond ruimte voor een hertest van de meervoudige bodem bij USD 66, waar hij nu is aanbeland. 

Test sterke steunzone, tijdelijk herstel voor lagere top?

Hoe nu verder met de olieprijs? De kans op de vorming van een bodem rond de USD 66 acht ik realistisch. Buiten de sterke horizontale steun, ligt hier ook de onderkant van het nieuwe dalende trendkanaal sinds eind september. Verder noteert de RSI op zeer lage niveaus, kijkend naar de afgelopen jaren. Het herstel zal echter bepalend zijn voor het verdere verloop in de komende maanden. Zolang hij onder de USD 79 – 80 blijft dan acht ik een neerwaartse doorbraak onder USD 66 realistisch in het 1e kwartaal. Boven de USD 83 ontstaat opnieuw ruimte voor een mogelijke hertest van de USD 94. Zodra hij structureel onder de USD 66 komt, ontstaat direct ruimte naar de belangrijke USD 62 en lager.  

Grafiek Olieprijs (WTI) op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 12 december 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office

Signaal =    
Macro-economie =   Groei wereldeconomie zwakt af, maar recessie lijkt voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities verbeteren
Waardering =   Waardering aandelen rond langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn de afgelopen weken weer wat verbeterd
Technische analyse²   In veel indices is het technische beeld nog zwak
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 22 november 2023

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.