Polen: het nieuwe Duitsland. Maar niemand ziet het

Het onlangs gepresenteerde Draghi rapport om de concurrentiekracht van Europa te verbeteren kon in Oost-Europa op steun rekenen.
Veel Oost-Europeanen vroegen zich alleen wel af waarom er niet meer experts uit hun regio zijn geconsulteerd.
Een terechte vraag. Een gerelateerde vraag is of Oost-Europese aandelen ook te weinig aandacht krijgen, waarbij vooral Polen (on)opvallend is.
De grootste kritiek op het Draghi rapport was dat hij (weer) op vergroting van de gezamenlijke schulden van EU landen lijkt te willen aansturen.
Een ander kritiekpunt kwam uit Oost-Europa: waarom had Draghi in het rapport niet meer gekeken naar de successen van de Oost-Europese economieën en meer experts uit die landen aan het woord gelaten?
Op basis van de cijfers een begrijpelijk punt. Het rapport draait om de achterstand van de EU ten opzichte van vooral de V.S. en China en precies op dat punt geven een aantal Oost-Europese landen het goede voorbeeld.
De enige drie landen die ten opzichte van het hoogtepunt van voor de financiële crisis economie harder gegroeid zijn dan de V.S. zijn Polen, Litouwen en Roemenië. Dan verwacht je dat er op zijn minst een aantal relevante experts uit die landen gehoord worden over hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen en wat nog meer nodig is.

Lewandowski is niet de enige Pool die kan scoren. Bron: LinkedIn.
Met name nummer een Polen valt op. Het land kent een snelgroeiend BBP en is inmiddels bijna net zo welvarend als Italië.
De klachten over het rapport komen ook voort uit het gevoel van landen die in 2004 tot de EU zijn toegetreden dat ze een beetje een tweederangs behandeling krijgen in de Europese beleidsvorming.
Dat kan ik niet goed inschatten, maar een zekere desinteresse in Oost-Europa herken ik in ieder geval wel.
Om even in te zoomen op Polen, dat qua groei wel de nieuwe groeimotor van Europa genoemd mag worden; hoe vaak lees je hier iets over in de financiële media?
Hoeveel weet je zelf over Polen – welke bekende Polen ken je bijvoorbeeld?
Lewandowski waarschijnlijk, zeker nu hij afgelopen weekend twee keer tegen Madrid heeft gescoord. Donald Tusk wellicht, voormalig voorzitter van de Europese Raad en de huidige premier van Polen.
Een oudere generatie denkt waarschijnlijk aan Lech Wałęsa nog, oprichter van vakbond Solidarność en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Paus Johannes Paulus II en de componist Chopin.
Maar veel verder komen de meeste Nederlanders niet denk ik (de Noord- en Zuidpool tellen niet in dit verband).

Tadeusz Kościuszko, wie kent hem niet.
Onbekend maakt onbelegd
De gebrekkige kennis over Polen geldt ook voor beleggingen. Noem even een paar grote Poolse bedrijven?
De media delen deze desinteresse. Klein voorbeeld; in een recent artikel in het FD over de Polen, dat een van de grootste fabrikanten van lithiumbatterijen ter wereld is, staat in de intro: “Het Amerikaanse Ascend koos voor een Poolse partner om zijn nieuwe recycletechniek in Europa op de markt te brengen.”
Het Amerikaanse bedrijf wordt genoemd, het Poolse bedrijf niet (verderop wel, Elemental Strategic Metals).
Dit gebrek aan aandacht, wellicht gecombineerd met misplaatste onderschatting, heeft er mogelijk aan bijgedragen dat bedrijven uit Polen (en Oost-Europa) relatief ondergewaardeerd zijn.
Er zijn natuurlijk ook ETF’s beschikbaar die zich richten op Polen. Uit de waardering hiervan blijkt inderdaad dat er een forse discount is; de iShares Poland heeft bijvoorbeeld een P/E ratio van 8,5.
Ter vergelijking: de P/E ratio van de op heel Europa gerichte iShares Core MSCI Europe ETF heeft een P/E ratio van 15,3.
Meestal zijn er een goede redenen voor zulke discounts, en in dit geval zijn die redenen onder andere dat de Poolse overheid nog een stevige vinger in de pap heeft bij veel bedrijven, en natuurlijk het geopolitieke risico aangezien Polen aan Oekraïne grenst.
Geen kleine risico’s, dus een zekere discount is zeker op zijn plaats.
Mijn kennis over Poolse bedrijven is helaas ook te beperkt om in te kunnen schatten of de discount niet te groot is.
Toch lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat er nu Poolse aandelen zijn die lager gewaardeerd zijn dan op basis van de risico’s gerechtvaardigd en dat dit deels te maken heeft met het feit dat de regio bij veel beleggers en media nog niet op de radar staat.
Erik Mauritz is senior advisor bij Trade Republic.