Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

S&P 500: krachtig herstel, euforie?

S&P 500: krachtig herstel, euforie?
5 dec 2023 om 10:55

Het herstel in de maand november was aanzienlijk krachtiger dan ik had voorzien waarbij de eerdere top uit juli bij 4.607 al bijna werd getest. Hoe nu verder?

In het langetermijnbeeld bevinden veel belangrijke indices zich nog steeds in een groot topvormingsproces. Ondanks de krachtige herstelbewegingen afgelopen maand is er geen sprake van een nieuwe bullmarkt in de aandelenmarkten.

Euforie en intermarktindicatoren

Er lijkt afgelopen maand sprake te zijn van een enorme euforie onder beleggers, een contrair signaal. Vooral de bewegingen in de 10-jaars rente zijn belangrijk. Daar zien we in het langetermijnbeeld nog steeds een krachtige bullmarkt waarbij, na de eerdere hogere toppen, er nu sprake is van een forse maar normale terugtest voor de vorming van een hogere bodem. Ook de andere intermarktindicatoren zoals de olieprijs en de goudprijs geven niet aan dat er in de aandelenmarkten sprake zou zijn van een nieuwe bullmarkt.

 

Eerder toppatroon opgeheven

De doorbraak boven de 4.395 zorgde ervoor dat zowel de steil dalende toppenlijn als de vorige top werden gebroken. Dit was het startsein voor de versnelling van de opwaartse herstelbeweging met een forse gap. Hiermee werd het eerder gevormde hoofd-schouderpatroon weer opgeheven.

Top gezet zodra S&P 500 onder de 4.400 sluit

Hoe nu verder? Een structurele doorbraak boven de 4.607-top (juli) zorgt voor meer potentieel richting de top van 4.815. Maar ook in dat scenario blijft er in het lange beeld nog steeds sprake van een enorm topvormingsproces (dubbele top). We moeten in het kortetermijnbeeld alert zijn op toppatronen rond de 4.609 waarna de volgende neerwaartse fase echter pas start onder de 4.390 – 4.400 (stijgende bodemlijn, vorige top en sluiting opwaartse gap). Daaronder ontstaat opnieuw een aanzienlijke neerwaartse ruimte.

 

trend steunniveaus weerstandniveaus
Topvorming in lange dalende trend 4.537 / 4.509 / 4.459 4.607 / 4.637 / 4.730

 

 

 

Risicobarometer ING Investment Office

Signaal =    
Macro-economie =   Groei wereldeconomie zwakt af, maar recessie lijkt voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities verbeteren
Waardering =   Waardering aandelen rond langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn de afgelopen weken weer wat verbeterd
Technische analyse²   In veel indices is het technische beeld nog zwak
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 22 november 2023

 

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

 

 

 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.