Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verdubbelaars voor 2024

Verdubbelaars voor 2024
7 dec 2023 om 14:10

Drie aandelen die kunnen verdubbelen.

Ten opzichte van een aantal maanden geleden lijkt het marktsentiment volledig omgeslagen. Zo zijn de Nasdaq en S&P 500 langzamerhand aan het flirten met hun all time highs. Mede hierdoor kan het slim zijn om alvast op zoek te gaan naar goede aandelen voor 2024. Jeremy Bowman van The Motley Fool maakte een selectie van drie aandelen die mogelijk kunnen verdubbelen in 2024.   

Upstart (NASDAQ:UPST) ISIN:US91680M1071 

Consumentenleningen ontwrichten door AI.

Upstart (UPST 3,39%) deed beleggers in 2021 versteld staan en steeg bijna 2.000% boven de beurskoers toen het platform voor consumentenleningen een enorme groei en sterke winst boekte. Maar toen het makkelijke stimuleringsgeld opraakte en de rente steeg, kelderden de inkomsten van Upstart en verdampte de winst. Het aandeel kelderde natuurlijk mee.

Ondanks deze uitdagingen blijft Upstarts belofte om de FICO-score te verstoren even sterk als toen het bedrijf nog op volle toeren draaide. Wat veranderd is, is de macro-economische omgeving. Hogere rentetarieven hebben ervoor gezorgd dat consumenten minder geïnteresseerd zijn in lenen en de angst voor een recessie heeft banken terughoudend gemaakt om deze leningen over te nemen die in eerste instantie in de boeken van Upstart worden gezet met de intentie om ze binnen de eerste zes maanden te verkopen.

Als de huidige trends aanhouden tot in 2024, zou de inflatie moeten blijven dalen omdat de economie zich waarschijnlijk stabiliseert en de rente zou kunnen gaan dalen. Dat zou moeten leiden tot hernieuwde interesse in de leningen van Upstart, zowel van consumenten als van de leenpartners van het bedrijf. Bovendien lanceerde Upstart onlangs een home equity line-of-credit product in een handvol staten, waarmee het bedrijf zich uitbreidt op de enorme markt voor woningkredieten.

Het Upstart aandeel is nog steeds 92% gedaald ten opzichte van de piek in 2021, maar sprong vrijdag 21% op het nieuws dat de rente op schatkistpapier daalde, een mogelijke vooruitblik op volgend jaar.

Redfin: (NASDAQ:RDFN) ISIN:US7573F1084

Een digital-first benadering van vastgoed.

Net als Upstart was Redfin een grote winnaar tijdens de pandemie, maar sindsdien is het aandeel met 92% gedaald.

Vastgoedaandelen zijn in het algemeen hard geraakt door de renteverhogingen van de Fed, waardoor de hypotheekrente steeg en de huizenmarkt afkoelde. Voor bedrijven als Redfin, die geld verdienen aan woningtransacties, is dat een probleem geweest. Redfin zag de inkomsten de afgelopen kwartalen dalen. Het sloot zijn home-flipping bedrijf, Redfin Now, en onderging verschillende ontslagrondes om het bedrijf te stroomlijnen.

Deze inspanningen om het bedrijf te stroomlijnen lijken vruchten af te werpen. Redfin verkleinde haar algemeen aanvaarde boekhoudkundige principes (GAAP) nettoverlies in het derde kwartaal aanzienlijk en boekte een aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van $7,7 miljoen, tegenover een verlies van $12,5 miljoen in het kwartaal.

Redfin-aandelen zijn ook zeer gevoelig geweest voor rentebewegingen en stegen vrijdag met 11%, en dalende rentetarieven volgend jaar zouden waarschijnlijk leiden tot een stijging in 2024.

Opendoor: (NASDAQ:OPEN) US6837121036

Een direct spel op de vastgoedmarkt.

Tot slot heeft Opendoor Technologies een paar moeilijke jaren achter de rug, toen de hypotheekrente steeg en de huizenmarkt afkoelde. Het bedrijfsmodel van de home-flipper is gebaseerd op het kopen van huizen en deze voor meer geld verkopen. Het is een geweldige strategie in een hete huizenmarkt wanneer de prijzen de pan uit rijzen, maar een veel grotere uitdaging wanneer de voorraad laag is en de prijzen dalen.

Opendoor reageerde op de tegenwind door het kopen van huizen af te remmen. In het derde kwartaal kocht het bedrijf 3.136 huizen, een daling ten opzichte van 8.380 in het kwartaal een jaar geleden, en de omzet op jaarbasis daalde met 71% in het kwartaal tot $ 980 miljoen. De huizenprijzen bleven hoog, maar de lage voorraad en de hoge hypotheekrente dwongen het bedrijf om de transacties terug te schroeven.

De hypotheekrente is echter al aan het dalen en zal waarschijnlijk verder dalen als de Fed de federal funds rate verlaagt. Dat zou vrijwel zeker een impuls geven aan de aandelenkoers van Opendoor, die 91% gedaald is ten opzichte van de piek in 2021, omdat het bedrijfsmodel waarschijnlijk snel zal reageren op een aantrekkende huizenmarkt.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.