Waarom de substitutie van zilver zal zorgen voor een hoger equilibrium
Veranderingen in de technologie van zonnepanelen versnellen de vraag naar zilver, wat het tekort voor zilver vergroot met weinig extra mijnproductie in het verschiet.
Er mag dan wel een zilvertekort zijn, waarbij het rekensommetje luidt dat de mijnproductie statisch blijft met een toenemende vraag, echter heeft geen enkele fabrikant die zilver inkoopt baat bij een hoge zilverprijs.
Doordat zilver een kritisch metaal is voor een groene transitie heeft zowel de industrie als de consument baat bij suppressie. Zolang de discrepantie tussen vraag en het aanbod groot blijft – en dat blijft het de komende jaren – is zilver een uiterst interessante lange termijn belegging.
Zilver is een essentieel bronproduct voor de geleidende functie van siliciumzonnecellen in zonnepanelen. De solarindustrie ontwikkelt zich momenteel in razendsnel tempo en dus wordt de technologie steeds efficiënter en dat zien we terug in de vraag.
Hoewel zonne-energie nog steeds een vrij klein gedeelte van de totale vraag is, zien we op een lange horizon toch een forse groei. Volgens een rapport van The Silver Institute, zal de vraag vanuit de solarindustrie naar verwachting 14% van het totaal uitmaken in 2023.
Vergeleken met 2014 kwam dit neer op 5%. Een groot gedeelte van de groei komt uit China, dat op schema ligt om dit jaar meer panelen te installeren dan in het totale aantal in de VS.
Volgens BloombergNEF zullen de standaard emitters en cellen in de komende twee tot drie jaar waarschijnlijk worden ingehaald door tunneloxide- en heterojunctiestructuren. De huidige PERC-cellen hebben ong. 10 milligram zilver per watt nodig. De meer geavanceerde technologieën zoals TOPCon heeft 13 milligram nodig en heterojunctie 22 milligram.
Niet alleen in de solar, in elke industrie worden de technologieën geavanceerder en dus begint het aanbod krap te worden. Dit jaar zal de productie naar verwachting met 2% toenemen, terwijl de industriële consumptie met 4% zal stijgen, zo verwacht The Silver Institute.
Het probleem voor kopers van zilver is dat het aanzwengelen van het aanbod verre van eenvoudig is, gezien de zeldzaamheid van primaire mijnen. Ongeveer 80% van het aanbod van het metaal is afkomstig van lood-, zink-, koper- en goudprojecten, met zilver als bijproduct.
En in een omgeving waar mijnwerkers terughoudend zijn om zich te binden aan grote nieuwe projecten, betekenen lagere marges in zilver in vergelijking met andere edel- en industriële metalen dat positieve prijssignalen niet voldoende zijn om de output op te krikken. Zelfs nieuw goedgekeurde projecten kunnen tien jaar verwijderd zijn van daadwerkelijke productie.
Druk op het aanbod
Het resultaat is een dermate grote druk op het aanbod dat een studie van de Universiteit van New South Wales voorspelt dat de zonne-energiesector tegen 2050 tussen de 85 en 98% van de wereldwijde zilverreserves zou kunnen uitputten, waarbij wordt uitgegaan van ong. vijf tot tien jaar om ze terug te brengen naar het huidige niveau, volgens Brett Hallam, een van de auteurs van de studie.
Chinese zonne-energiebedrijven onderzoeken hierom actief het gebruik van goedkopere alternatieven zoals gegalvaniseerd koper, hoewel de resultaten tot nu toe gemengd zijn, is dit wel het meest voor de hand liggende scenario.
‘Het is een kwestie van tijd voordat technologieën die goedkopere metalen gebruiken, voldoende geavanceerd zijn. Deze technologieën zullen in massaproductie worden genomen zodra de zilverprijzen stijgen,’ aldus Zhong Boashen (voorzitter Longi Green Energy Technology Co. – ’s wereld grootste fabrikant van panelen).
Volgens Philip Klapwijk (managing director Precious Metals Insights Ltd.) zal substitutie er interessanter uitzien als zilver $30 per ounce kost, in plaats van de huidige prijzen. Volgens Klapwijk zal zich er geen ‘’doemscenario’’ voordoen waarin we geen zilver meer hebben, maar de markt zal een equilibrium vinden tegen een hogere prijs.
Zilver noteert op het moment van schrijven $22,80 per ounce. Zilver kent hiermee een negatief jaarrendement van ca. 4%, doch ligt de zilverprijs nog altijd ver boven waar het was voordat het in 2020 steeg toen de pandemie de vraag aanwakkerde.
Mooie langetermijnbelegging
Na de coronacrash is zilver met ruim 80% gestegen, en waar tot voor enkele jaren geleden het ondenkbaar was dat zilver überhaupt boven de $ 20 per ounce zou noteren, kunnen we hieruit opmaken dat zilver een mooie lange termijn belegging is.
Dat zilver op de lange termijn door veel industrieën gesubstitueerd zal worden is een logisch gevolg, maar huidige technologieën zijn nog niet gereed en er zijn amper baanbrekende onderzoeksresultaten te vinden.
Dit in het achterhoofd met het feit dat de vraag de komende jaren fors hoger zal zijn dan het aanbod, maakt dat zilver een onmisbare belegging is om te profiteren van de groene transitie.
Beleggen in fysiek zilver kan het beste door zilverbaren te kopen die in een douanedepot onder uw eigen naam worden opgeslagen. Op deze manier koopt u zilver BTW-vrij en belegt u in zilver tegen de scherpste premies.
Doijer & Kalff verkoopt zilver om die reden alleen in de vorm van zilverbaren. Open een account en koop zilver vanaf 1 kilogram en BTW-vrij!