Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarschuwing MobilEye: aandelenkoers -25%

Waarschuwing MobilEye: aandelenkoers -25%
5 jan 2024 om 16:11

De eerste grote omzetwaarschuwing van het nieuwe jaar is een feit. Afgelopen donderdag kregen een heleboel automotive-gerelateerde (chip)aandelen plots een flinke tik te verduren vanwege een schrikbarend persbericht van Mobileye. De onderneming ontwikkelt geavanceerde rijsystemen gericht op autonoom rijden.

Aandelen van Mobileye noteerden voorbeurs door het nieuws al meteen 30%(!) in het rood en verloor uiteindelijk tijdens de reguliere handelssessie circa 25% aan beurswaarde.

Mobileye rapporteerde voorlopige jaarcijfers en liet daarbij weten dat het verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal flink gaat tegenvallen:

We currently expect Q1 revenue to be down approximately 50%

Door de omzetdaling zal ook het operationele verlies in het eerste kwartaal verder toenemen. Slecht nieuws dus en dat verklaart meteen de koersdaling van bijna 30%.

Mobileye wijst zelf op het feit dat afnemers van de onderneming teveel voorraden hebben aangelegd gedurende 2021 en 2022 vanwege de supply-chain problemen en uit angst voor tekorten destijds.

Hierdoor kampt men momenteel met teveel voorraad waarbij eerst het overschot zal moeten worden gebruikt alvorens er opnieuw besteld gaat worden bij Mobileye. Hierdoor komt de omzet in het eerste kwartaal dus behoorlijk lager uit dan aanvankelijk werd gedacht. Opvallende in deze is wel dat ze redelijk laat zijn met deze problemen. Veel bedrijven in andere sectoren kampten in het 2 kwartaal van 2023 hier al mee. Bijvoorbeeld Alfen en DSM.

Volgens Mobileye moet de situatie van voorraadcorrecties bij afnemers na het eerste kwartaal geleidelijk verder verbeteren en naar schatting zullen de voorraden pas eind 2024 weer op normale niveaus komen te liggen.

Bekijk de video

Wat is MobilEye?

MobilEye focust zich op de ontwikkeling van technologieën voor autonoom rijden en produceert geavanceerde rijsystemen.

Het belangrijkste product: EyeQ – een geavanceerde computerchip waarmee het gehele rijsysteem dat bestaat uit onder meer software, sensoren en camera’s aangestuurd kan worden.

De eerste versie van de EyeQ werd reeds in 2007 gemaakt en vandaag de dag zijn er meer dan 140 miljoen verkocht. Lees: meer dan 140 miljoen auto’s gebruiken de techniek van Mobileye.

De waarschuwing

In de omzetwaarschuwing van donderdag laat MobilEye weten dat het inschat dat er 6 a 7 miljoen van deze EyeQ’s teveel aan voorraad bestaat bij haar belangrijkste afnemers.

Voor FY2024 rekent MobilEye daarom op het leveren van 31-33 miljoen systemen. Dat was in FY2023 naar schatting 37 miljoen. Een afname van circa 10 a 20% dus. Met name het eerste kwartaal moet dus een behoorlijke tegenvaller worden waarna de situatie de rest van het jaar verder moet verbeteren. Althans dat hoopt de onderneming.

Tik voor automotive-aandelen

Het tegenvallende nieuws van Mobileye zorgt voor angst dat het probleem van voorraadcorrecties weleens sector breed zou kunnen zijn. Belgische beleggers zagen het aandeel Melexis ruim 5% dalen terwijl ook het Nederlandse NXP en het Duitse Infineon – beiden met een hoge automotive-exposure – een soortgelijke koersdaling zagen:

Inmiddels lijken zowel de aandelen van Mobileye als andere automotive-aandelen weer te stabiliseren. Pas begin februari komen de andere bedrijven met cijfers. Dan zullen we zien of de situatie bij andere spelers in de sector ook speelt.

Spin-off Intel

In 2017 kocht Intel het Israëlische bedrijf voor ruim $15 miljard. MobilEye werd in 2022 door Intel naar de beurs gebracht als zelfstandige onderneming. Intel behield daarbij wel een groot deel van de aandelen en stemrecht.

Eind vorig jaar deed Intel een deel van het belang van de hand voor $1,5 miljard maar behoudt vooralsnog, middels de B-aandelen, circa 88% van het bedrijf in handen:

Leuk weetje: het is één van de weinige IPO’s die wél resulteerde in winst voor beleggers – in tegenstelling tot veel IPO’s. Aandelen van MobilEye stegen op de eerste handelsdag in oktober 2022 met meer dan 37%.

Aangezien Intel nog een groot belang heeft in MobilEye zou je misschien ook een koersdaling van aandelen Intel te verwachten. Echter is de koersdaling van 25% berekend over de waarde van het totale belang van Intel in Mobileye in vergelijking met de totale marktkapitalisatie van Intel beperkt.

Voorbeurs noteerde aandelen Intel 2 a 3% in het rood, maar later herstelde het aandeel op opening aanzienlijk en sloot de dag uiteindelijk met een minimaal verlies van 0,38%.

Video Mobileye

Voor een beter beeld van Mobileye kun je onderstaande video bekijken:

Koers Intel Corp

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.