Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat gaat de Amerikaanse rente doen?

Wat gaat de Amerikaanse rente doen?
15 nov 2023 om 09:23

De 10 jaars rente in de VS heeft recent de 5% grens behaald en testte bijna mijn volgende doel bij 5,30%. Er is nu sprake van een correctieve tegenreactie.  

De 10-jaars rente blijft een belangrijke indicator voor de aandelenmarkten, veelal contrair van aard. De huidige correctie in de rente valt dan ook samen met een herstel in de aandelenmarkten. Naar mijn mening is dit tijdelijk.

Lange stijgende trend in 10-jaars rente intact

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

De huidige krachtige herstelbewegingen in de aandelenmarkten zijn forser dan verwacht, maar er is nog steeds sprake van de vorming van grote (hoofd-schouder) toppatronen en terugtesten richting voormalige stijgende bodemlijnen. De trend in de 10-jaars rente is al enige tijd zeer krachtig en opwaarts gericht. In maart 2022 werd de 30 jaar lange dalende toppenlijn gebroken nadat eerder een bodemzone rond 0,50% werd gevormd. De doorbraak boven de 3,25%-top was de definitieve bevestiging.

De aandelenmarkten en de rentemarkten bewegen veelal contrair aan elkaar. De 10-jaars rente nadert nu al belangrijke 1e steunpunten en de aandelenmarkten lijken ook in de eindfase van het tegengestelde herstel te zitten

Correctieve tegenreactie normaal in krachtige uptrend

De nieuwe opgaande trend in de rente is echter te steil om lange tijd vol te houden. De kans dat over enige tijd een langere en diepere correctieve tegenreactie plaatsvindt, is dan ook realistisch. Na de vorming van de recente top bij 5% is het nu echter de vraag tot hoever de rente terugvalt voor de vorming van een volgende hogere bodem.

1e langetermijndoel onveranderd bij 5,30%, daarna 7%?

De huidige terugval gaat in een snel en fors tempo waarbij de 1e belangrijke steun van 4,35 al in zicht komt. Daaronder ligt nog het 50-daags bij 3,90% en het belangrijkste steunpunt bij 3,25%. Tot hoe ver hij terugvalt is onbekend, maar we moeten alert zijn op omkeerpatronen. Mijn 1e doel voor de komende tijd blijft 5,30%, maar in het komende jaar een verdere stijging naar 6,80% tot 7,10% sluit ik zeker niet uit.

We zien geregeld dat een oude doorbroken top (3,25%) weer wordt teruggetest voor de vorming van een hogere bodem.     

 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.