Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wel of geen inflatie?

Wel of geen inflatie?
15 apr 2024 om 09:31

Mocht je bijv. niet op een terras in een stad gezeten hebben, of getankt hebben op de snelweg. Dan raad ik je aan het belastingformulier in te vullen en dan gelijk even kijken naar de andere belastingen en Gemeentelijke lasten zoals bijv. waterschapsbelasting.

Uiteindelijk weet je dan dat de lastendruk verzwaard is (is lees er is inflatie). Er zijn maar weinig zaken die goedkoper worden. Kijk eens naar de prijs van een kop koffie op een terras, of een broodje kroket, of doe eens gek en koop een special biertje bij een popconcert.

Bij dit laatste begrijp je direct waarom mevrouw Heineken hoog bij de Quote500 staat. Nu kom ik nog uit het gulden tijdperk en dus ik ga regelmatig twijfelen over wat nu de conversiekoers van de gulden naar de Euro was.

Nu zijn een deel van de stijgingen van de prijzen overigens ook te wijten aan het feit dat bedrijven ineens hogere marges willen maken (Graaiflatie). Er is mede doordat veel grote bedrijven een monopolie of oligopolie positie hebben weinig tot geen concurrentie wat niet echt bevorderlijk is voor de prijzen.

Bijv. hoeveel frisdrankmerken zijn er, uiteindelijk is het allemaal of Coke Cola dan wel Pepsi. Zo ook met heel veel andere producten.

2Y Tbonds
2Y Bonds

Terug naar actuele situatie

Inflatiecijfers waren vorige week slecht en het leek erop of we maar 1 dag reageerden. Ook de dreiging van een oorlog met Iran maakte vorige week geen indruk althans niet voor lang. Op Twitter vergeleek ik het geheugen van de markt al met dat van een goudvis met dementie.

Alleen dit weekend escaleerde de situatie met Iran en dook de Bitcoin ineens 8 procent omlaag. We gingen richting 61.000 USD. Vreemde reactie voor het nieuwe goud, maar normale reactie voor een risicovolle asset.

Heel normaal. Zelfs normaler dan de bewegingen in aandelen waar we in Amsterdam nauwelijks (lees helemaal geen reacties zagen de afgelopen week. Maar wellicht maandag met inhaal effect? Of dinsdag als Israël de 300 drones en raketten wraakt van dit weekend….

Terug naar inflatie.

In mijn jeugd liep er in 1974 tot 1978 een Tv serie met Lee Majors, “De man van 6 miljoen” met later een spin-off de vrouw van 6 miljoen. Ik ontdekte toen ik dit wilde corrigeren voor inflatie, dat dit  tegenwoordig koopjes blijken te zijn.

Ga maar eens naar inflatiecalculator.nl of berekenhet.nl je ziet dat met 3 procent per jaar die 6 miljoen van toen nu nog maar 1.368.642  waarde heeft oftewel hetzelfde bedrag zou nu 26,3 miljoen moeten zijn.

Dus 3 procent inflatie per jaar zorgt voor een enorme vermindering van je schuld over 50 jaar gemeten. Vele snappen niet dat een “kleine”3 procent dit dus bijv. een groot effect heeft op je pensioen dat je pas na 50 jaar krijgt.

Dus een definitie van Inflatie is: De afname van de koopkracht van geld als de kosten van consumptiegoederen zoals goederen en diensten stijgen. Hierdoor wordt de munteenheid van een land in feite minder waard, omdat je minder kunt kopen voor hetzelfde bedrag.

Dollar Yen
Dollar Yen

In dit licht kijken we eens naar de Dollar Yen grafiek over lange looptijd. Hoezo geen inflatie in Japan?

Eclipse

We hadden het over vreemde reactie op de inflatiecijfers, maar wellicht komt dat door een situatie die eens in de 400 jaar voorkomt in de VS, namelijk de zonsverduistering.

We kunnen niets uitsluiten toch? Maar toch nog even de bondmarkt reageerde normaal door hogere rente dan wel geen rente verlagingen in te prijzen. Koersen van obligaties omlaag en dus yields omhoog.

30Y T-bonds
30Y T bonds

De Amerikaanse banken?

Maar een hogere rente is normaal ook goed voor de banken en die hadden juist na een goede periode een behoorlijke dip.

Banking index USA
Banking index USA

Signaal in JPM

Specifiek hadden we JP Morgan Chase die vrijdag even een dip liet zien en onder de Twindicator dook.

JPM
JPM

Alles weer Ai?

Op de beurs deden de Tech bedrijven het ineens weer heel goed. Het was weer Ai wat de klok sloeg. Maar in het Ai licht was het ook wel leuk om de discussie te zien rond stem acteurs. Een belangrijke stem acteur die de reclame doet voor een grote supermarkt in Nederland werd vervangen door een computer stem.

De discussie was dan ook hoe komt de computer stem aan zijn “kennis” en inderdaad bleek de computer veel geleerd te hebben van oude opname van allerlei stem acteurs. Maar hebben die ooit toestemming gegeven om deze data kosteloos te bestuderen en daarna werkloos te worden?

Nu denkt u het zijn maar stemacteurs maar wat als het u eigen baan betreft? Eerst worden er opnames gemaakt van u en daarna wordt u geïmiteerd door de computer?

En dit weekend las ik een leuk artikel waarin een professor uitlegde als mensen bepaalde geestelijke en of motorische zaken niet meer trainen dan raken we de mogelijkheid om dit te kunnen kwijt. Dus hoe meer we door Ai laten doen hoe dommer we als mensheid worden. Maar dit terzijde.

Het waren dus ook nu weer slechts een paar aandelen die weer stegen en zo werd ineens Apple weer spreekwoordelijk wakker door Ai op de Apple Laptop (MacBook). Apple was al tijden bezig met een correctie maar herstelde vorige week ineens. Waarschijnlijk vonden de Buy on dip beleggers het ineens goedkoop en was het Ai verhaal op de Macbook een leuk verhaal.

Apple
Apple

Amazon met de A van Ai?

Een aandeel dat al tijden geen noemenswaardige correctie heeft laten zien is Amazon. Althans als we vanaf oktober kijken zeker. Daarvoor hadden we vanaf juli tot oktober nog een kleine teruggang die ook geen echte correctie mag heten.

Maar blijft dit zo terwijl de rest van de magische 7 wel tot rust aan het komen is? Zeker als de beurzen gaan corrigeren (of de economie terug gaat lopen) is dit ook wel een aandeel wat een dipje kan laten zien.

AMZN
AMZN

Intel in side of downsite

Waar ik zelf een dip van krijg is het aandeel Intel. Ze hebben al tijden (een paar jaar) nieuwe Chipmachines van ASML die steeds maar niet in productie zijn en hadden dus hun achterstand kunnen inlopen.

Ook krijgt het bedrijf een enorme berg subsidies van zowel de Amerikanen als van de Europeanen. Afgelopen week kwamen ze met goed nieuws, ze kwamen met de vernieuwde Gaudi 3 chip die de concurrentie aangaat met Nvidia. Maar het aandeel ging gewoon omlaag na dit nieuws. Zelfs de steunlijn op 38 USD hield niet.

INTC
INTC

Nvidia is overigens ook nog steeds aan het consolideren en pas een uitbraak omlaag of omhoog gaat de richting bepalen.

Nvidia
Nvidia

Nog even leuk om te melden

Rheinmetall reageerde vorige week of op mijn column, of was het Goldman met een rapport? Of was het Goldman die mijn column had gelezen en daarom met een rapport kwam? Hoe het ook uiteindelijk was, de koers dook vorige week een dag na publicatie en na eerder die dag hoger te zijn geweest, snel en hard omlaag.

Rheinmetall
Rheinmetall

Even in detail en met kaarsjes

Als fan van candle sticks kan ik wijzen op de grote Zwarte Candle van 9 april ’24. Zolang deze dag niet overvleugeld is in de positieve zin moet je gewoon negatief zijn. Lees dan wel heel voorzichtig zijn met dit aandeel.

Rheinmetall kort
Rheinmetall kort

Terug naar de index

Aangezien iedereen index belegt, of wil beleggen tot slot even een paar indices met niveaus gezien de precaire situatie in de wereld. Allereerst de Nasdaq Composite. Los van de spanningen Iran – Israël is het goed om het Twindicator niveau aan te houden van 16.061,12 het slot vrijdag was 16.175,09 en dus zitten we dichtbij een draaimoment.

Nasdaq
Nasdaq

Na de Nasdaq

Direct na de Nasdaq is de AEX. Voor de AEX future hadden we nog geen verkoopsignaal en staat het Twindicator niveau op 868,54. Dit weekend op zaterdag stond de CFD nog op 873. Maar we gaan het zien.

AEX
AEX

Verkoopsignaal in Dax

Bevestiging door Duitse Dax krijgen we in de index door een daling onder 18.059,04 en daar stonden we vorige week al onder. Maar voor de Dax futures was het Twindicator niveau 18.355,51 en aangezien de future op vrijdag sloot op 18.084 hadden we dus ook daar een verkoopsignaal.

Dax
Dax

Van de Dax naar de Sp500 futures

We gaan eerst even naar de week grafiek van de futures op de S&P 500, want het is bijna bijzonder dat je een week lager gaat.

S&P 500
SP 500

Van de Week- naar de dag-grafiek

Want we zien de Twindicator op 5.271,81 en het slot vrijdag op 5.166,50 en dus ook hier een verkoopsignaal in de Twindicator.

SP500 futures
SP500 futures

Resume: Of het nu de inflatie of de Geopolitieke situatie is, het heeft er alle schijn van dat de beurzen nu eindelijk een correctie gaan laten zien.

Voor alsnog is dat alleen gezond, hoewel 300 Drones en Kruiswapens op Israël “vraagt” om escalatie. Kortom bescherming lijkt een must. De volatility is historisch gezien nog heel laag en dus gewoon een put kopen zou  moeten volstaan.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.