Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

Ex-dividend

Een belangrijke term met betrekking tot dividend is de zogeheten “ex-dividend”of de “ex-dividend date”. Dividendbetaling aan aandeelhouders gebeurd op gestructureerde wijze en daarom zijn er een aantal data van belang die je als belegger goed in de gaten moet houden.

De ex-dividend datum is de dag waarop het recht op dividend afloopt. Ex is Latijn en het betekent “zonder”, in dit geval zonder dividend. Stel er is een aandeel met als ex-dividend datum woensdag 23 oktober. Als je het aandeel in bezit hebt vóór deze datum (dus dinsdag 22 oktober) dan heb je recht op dividend voor die periode. Als je het aandeel echter koopt op woensdag 23 oktober of later, dan zal je geen dividend ontvangen voor die periode. Vaak zal een aandeel flink dalen wanneer de laatste datum die recht geeft op dividend is verstreken. Dit is begrijpelijk, omdat het recht op dividend niet meer “in het aandeel zit” en daarom het aandeel dus een waarde vertegenwoordigd ex dividend oftewel zonder dividend. Het is mede daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen aandelen die jaarlijks, elk kwartaal of maandelijks dividend betalen.

Behalve de ex-dividend datum zijn er andere belangrijke data wat betreft dividend. Allereerst is er de zogeheten “Announcement date”, dit is de datum waarop het bestuur van de onderneming het dividend bekend maakt. Dit moet dan vervolgens worden goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders. 

Daarnaast is er natuurlijk de “Payment date”, de datum waarop de onderneming het dividend uitbetaald aan de aandeelhouders. Dit kan een aantal weken zijn na de ex-dividend datum; houdt hier dus rekening mee.

Columns

Nieuw
15 apr 09:31 Cees Smit

Wel of geen inflatie?

12 apr 14:33 Redactie

Exor: “Middelmatigheid Is Nooit De Reis Waard”

12 apr 13:19 ProBeleggen

Adobe: 14% rendement met 39% dekking

De Aandeelhouder TV

april 15, 2024

Spanningen lopen, Panama kanaal loopt leeg | 15 april 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 12, 2024

Cyclische aandelen bieden kansen

april 12, 2024

Positieve, maar volatiele week op de aandelenvelden – 12apr24

april 12, 2024

ASML, Shell, Philips, BESI, Prosus, Apple, Exor, Adobe & Inflatie | DeAandeelhouder Podcast Afl. 171