Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Weekoverzicht: alweer volatiele handelsweek in Brussel

Weekoverzicht: alweer volatiele handelsweek in Brussel
17 jun 2022 om 18:30

(ABM FN) De Brusselse beurs kende opnieuw een uitermate volatiele week. Na een herstel op vrijdag, sloot de Bel20 de week af op 3.714 punten. Vorige week vrijdag noteerde de Brusselse hoofdindex nog op 3.770 punten. 

Het sentiment werd gedomineerd door rentevrees, nu de inflatie maar niet lijkt af te koelen. Deze week waren onder meer de Federal Reserve en Bank of England aan zet om actie te ondernemen. De Zwitserse centrale bank verraste met een renteverhoging.

“In een paar dagen tijd zijn de markten veranderd van optimisme dat de inflatie op het punt staat te stabiliseren, tot toenemende vrees dat we niet alleen hogere prijzen gaan zien, maar dat de prijzen misschien veel langer hoog blijven dan aanvankelijk werd gedacht”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“Naast de inflatie en de renteangst is er natuurlijk ook de vrees dat de hogere rentes de economie in een recessie zullen duwen”, aldus strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. “Het hangt er natuurlijk allemaal maar van af van hoe snel de inflatie piekt en hoeveel renteverhogingen er nog op de markten afkomen. En dat is op dit moment koffiedik kijken. En de markten haten niets zo erg als onzekerheid”, meent Gijsels. Daarom ook verwacht de strateeg dat de huidige volatiliteit nog wel een tijdje zal aanhouden. 

Spoedvergadering ECB vanwege spreads

Begin deze week liepen de Europese obligatierentes en daarmee ook de spreads verder op, nu een renteverhoging door de Europese Centrale Bank in zicht komt. Dit soort fragmentatie wil de ECB juist voorkomen en dus kwam het woensdag in een spoedvergadering bijeen, maar dat resulteerde niet in daadwerkelijke acties.

“Er stond weinig in het persbericht van de ECB. Ze zouden de aflopende obligaties in het PEPP-programma flexibel herinvesteren, maar dat wisten we eigenlijk al. Voor een ander instrument is er nog niets concreets gezegd. Maar misschien is hiermee al het belangrijkste gebeurd. Gewoon aankondigen dat er iets kan volgen als het nodig is, kan ook al een grote impact hebben”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot.

Een grotere spread kan volgens Van Lanschot Kempen wel eens een probleem worden. “De Italiaanse rente moet in toom worden gehouden, anders drukken de rentelasten te zwaar op de economie van het met schuld overladen land.”

Econoom Philippe Ledent van ING is van mening dat de ECB bijvoorbeeld het geld van de aflossingen van Duitse obligaties zou kunnen herinvesteren in andere, risicovollere staatsobligaties, zoals die van Italië.

De Italiaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,58 procent en de Duitse variant op 1,66 procent.

Historische renteverhoging Fed

Lang werd verwacht dat de Fed de rente in juni en juli met 50 basispunten zou verhogen en na de zomer mogelijk zelfs een pauze zou nemen. Maar de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten en elders laat dit niet toe en dus besloot de Amerikaanse centrale bank de rente deze week met 75 basispunten te verhogen, de grootste stap sinds 1994.  

Voorzitter Jerome Powell opende ook de deur naar een gelijkaardige verhoging in juli, maar gaf tevens aan dat een renteverhoging van 75 basispunten niet de norm zal worden.

“Wij achten de kans op een Fed-renteverhoging met nog eens 0,75 procentpunt in juli wel groot”, aldus ING. De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de kans op een dergelijk verhoging circa 84 procent is.

De Fed-bestuurders rekenen zelf op een rentestand van 3,4 procent eind dit jaar. Dit is nog altijd lager dan de 3,75 procent die de markt heeft ingeprijsd, aldus ING.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,22 procent. De obligatierente op tweejarige Treasury-leningen op 3,16 procent.

De korte rente was begin deze week even hoger dan de lange, wat een inverse rentecurve impliceert. In het verleden ging een langere periode van een inverse rentecurve vaak vooraf aan een recessie.

Bank of England verhoogt rente opnieuw

De Bank of England heeft de rente deze week voor de vijfde keer op rij verhoogd, maar de 25 basispunten waarmee de rente steeg, is minder dan de halve procent die sommigen hadden verwacht.

Grotere stappen kunnen echter nodig zijn om de inflatie te beteugelen, stelde de centrale bank. “Het bestuur zal bijzonder alert zijn op indicaties van meer aanhoudende inflatiedruk, en zal zo nodig krachtig optreden”, aldus een verklaring van de centrale bank.

“Een verrassing”, aldus Naeem Aslam, analist bij AvaTrade. Marktvolgers hadden een verhoging van 50 basispunten verwacht, aldus de analist.

De positie van de Bank of England is lastiger dan die van de Fed, vindt econoom Bernard Keppenne van CBC Banque. “De economische indicatoren in het Verenigd Koninkrijk wijzen steeds meer op een mogelijke harde landing voor de [Britse] economie”, ging Keppenne verder.

Volgens Aslam zijn beleggers van mening dat de Bank of England orde op zaken moet stellen en agressiever moet optreden, “zelfs als dat pijnlijk is”.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,047 en daarmee op weekbasis ongeveer stabiel.

WTI-olie kostte vrijdag 114 dollar per vat tegenover 122 dollar een week eerder. OPEC handhaafde de verwachte groei van de vraag naar olie voor dit jaar. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar toeneemt.

Stijgers en dalers

Op weekbasis is het aantal stijgers in Brussel beperkt, maar Greenyard blonk wel uit, met een koerswinst van 2,1 procent op weekbasis. De groenten- en fruitteler uit Sint-Katelijne-Waver kwam deze week met de jaarcijfers, en wist daarmee de eigen verwachtingen te overtreffen. Kepler Cheuvreux en Degroof Petercam verlaagden wel hun koersdoel, naar respectievelijk 11 en 11,50 euro. Beide beurzen herhaalden wel hun koopadvies. 

Zoals door Kepler Cheuvreux verwacht werd, heeft de aanvullende informatie van Unifiedpost over de financieringsafspraken met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Francisco Partners de druk op het aandeel niet weggenomen. Het aandeel daalde 13,3 procent deze week. 

Elia kreeg deze week ook een dreun van 8 procent. Begin deze week kondigde de netwerkbeheerder een claimemissie van 590 miljoen euro aan. Ook werd het aandeel door Citi Research op de verkooplijst geplaatst met een lager koersdoel. 

Colruyt stelde dan weer teleur met de jaarcijfers, aangezien de winst harder dan verwacht daalde. Daarom ook moest de supermarktketen het dividend verlagen. Analisten en beleggers reageerden erg negatief op de gang van zaken bij Colruyt. Het aandeel werd door Kepler en HSBC op de verkooplijst geplaatst, terwijl Degroof en Barclays hun koersdoel verlaagden. Het aandeel leverde 3 procent in. 

Oxurion moest deze week ook 30 procent laten gaan, nadat het aandeel in de afgelopen weken nog in de lift zat. Balta verloor 19,5 procent.

Koers BE20

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.