Uitgelicht: nieuwe koersklap voor Telenet
(ABM FN) Het aandeel Telenet kreeg afgelopen week opnieuw een klap te verwerken op de beurs en sloot vrijdag af op 15,69 euro, een daling van 10,1 procent op weekbasis.
De aanleiding was de aankondiging donderdagochtend dat de samenwerking met Fluvius voor de uitrol van glasvezel in Vlaanderen en delen van Brussel niet begin volgend jaar, maar pas in de zomer van volgend jaar van start kan gaan, omdat de Europese Commissie eerst groen licht moet geven.
“Dit is duidelijk een tegenslag”, zeiden analisten van KBC Securities donderdag, wat de negatieve reactie op de markten verklaart. ING deelt de mening van KBC. De bank verwacht overigens niet dat de Europese Commissie bezwaar zal maken tegen de samenwerking.
Volgens David Vagman, analist bij ING, kan deze vertraging echter wel gevolgen hebben voor eventuele overeenkomsten met Orange Belgium. Onlangs maakten de twee telecombedrijven bekend dat zij besprekingen voerden om Telenet toegang tot het VOO-netwerk te garanderen.
Deze gesprekken werden toegejuicht door analisten, die spraken van een unieke groeikans voor Telenet.
Eerder in de week verlaagde Berenberg ook het koersdoel voor Telenet van 33,00 naar 22,00 euro. Het aandeel bleef ondanks deze verlaging wel op de kooplijst staan. KBC Securities heeft ook een koopadvies voor het aandeel, terwijl ING het bij een Houden laat. De koersdoelen van KBC en ING zijn respectievelijk 40,00 en 17,00 euro. UBS hanteert een Neutraal advies met een koersdoel van 19,00 euro.
Berenberg heeft het koersdoel verlaagd vanwege de zwakke kasstroomprognoses op middellange termijn, maar analist Carl Murdock-Smith blijft van mening dat de waardering van het aandeel aantrekkelijk is.
Het aandeel staat volgens Berenberg onder druk vanwege de hoge investeringen die de uitrol van glasvezel vermoedelijk vergt, maar ook door de onverwacht sterke verlaging van het dividend bij de halfjaarcijfers eind juli. Het dividend werd verlaagd van 2,75 naar 1,00 euro per aandeel.
Sinds het begin van het jaar heeft het aandeel Telenet al ruim 50 procent van zijn waarde verloren, en is het ver verwijderd van zijn piek van 2018 van meer dan 60 euro.
Dankzij de koersdaling sinds juli is het dividendrendement nog altijd 5,7 procent, aldus Murdock-Smith.
Volgens UBS zou meer zicht op een derde partner in de joint venture goed zijn voor de waarde.
Murdock-Smith stipt ook nog even de kans aan op overname van Telenet door zijn belangrijkste aandeelhouder, Liberty Global, na een mislukte poging in 2012.
Berenberg wijst erop dat Telenet iets optimistischer is dan de analistenconsensus over de omzetgroei dit jaar. Dat zou het sentiment rond “een aandeel dat momenteel bijzonder ongeliefd is” kunnen “repareren”.