Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Argenx zet Bel20 opnieuw scherp lager

Argenx zet Bel20 opnieuw scherp lager
26 sep 2023 om 17:51

(ABM FN) Het was dinsdag opnieuw een knalrode sessie in Brussel, waarbij de Bel20 1,1 procent daalde tot 3.539,81 punten.

Beleggers waren opnieuw risicomijdend, uit vrees voor de oplopende rentes. Na het bereiken van het hoogste niveau sinds 2007 op 4,54 procent, daalde de Amerikaanse tienjaars slechts marginaal op dinsdag.

“De Amerikaanse rente, en daarmee wereldwijd zowat alle rentes, blijft hoger kruipen”, zei Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis, die opmerkte dat de commentaren van centrale bankiers deze beweging duidelijk in de hand werken.

“Gisteren verklaarde Christine Lagarde nog maar eens dat de rente zo lang als nodig hoog zal blijven. Dat is hetzelfde verhaal dat Jerome Powell ons ook al een hele tijd brengt en de markten beginnen het steeds meer te geloven.”

Gijsels merkte wel op dat centrale bankiers ook niet onfeilbaar zijn als het gaat om het inschatten van de toekomstige inflatie. “Nog niet eens zo lang geleden beweerden ze nog bij hoog en laag dat de inflatie van voorbijgaande aard was en dus helemaal geen probleem. Dat is nu niet meer het geval.”

De econoom van BNP Paribas Fortis voegde eraan toe dat zolang de rente stijgt, aandelen onder druk zullen staan. “In onze wereld is en blijft rente zwaartekracht en een sterkere zwaartekracht trekt alles naar beneden.”

“Technisch gezien ziet het er voor heel wat individuele aandelen slecht uit en ook de indexen tonen steeds meer tekenen van zwakte. Het is dus hoog tijd dat de rentestijging stopt”, aldus Gijsels. 

Daarvoor zijn er volgens de strateeg van BNP Paribas zwakkere groeicijfers en vooral lagere inflatiecijfers nodig. “We gaan ervan uit dat die eraan komen, maar het is duidelijk dat de markten de komende weken nog zeer volatiel zullen blijven.”

De euro/dollar steeg kortstondig terug tot boven de 1,06, maar zakte vervolgens naar 1,0573. De prijs voor een vat Brent olie steeg tot boven de 93 dollar.

Stijgers en dalers

Indexzwaargewicht Argenx kelderde dinsdag met 5,6 procent, terwijl Aperam juist herstelde van het verlies van maandag en 1,6 procent won. ING verlaagde het koersdoel voor Aperam van 43,00 naar 35,00 euro, maar handhaafde de koopaanbeveling.

UCB, dat groen licht heeft gekregen van de Japanse autoriteiten voor zijn behandelingen met rozanolixizumab en zilucoplan voor gegeneraliseerde myasthenia gravis bij volwassen patiënten, steeg 0,7 procent.

De koers van Solvay daalde met 1,4 procent. Deutsche Bank verwacht dat het chemiebedrijf de outlook voor dit jaar zal verlagen bij de kwartaalcijfers op 8 november.

In de BelMid won Euronav 1,8 procent, terwijl Bpost 3,7 procent verloor na maandag juist met bijna 14 procent te zijn gestegen.

In de BelSmall werd het halfjaarverslag van Mithra afgestraft met een koersdaling van 15,0 procent. Vooral de verkoop van het orale anticonceptiemiddel Estelle viel tegen. 

Atenor daalde met 12,7 procent. Referentieaandeelhouders en nieuwe investeerders zullen voor 133,5 miljoen euro inschrijven op de aanstaande kapitaalverhoging tegen een prijs van 5,00 euro per aandeel. De vastgoedgroep wil in totaal 160 miljoen euro ophalen. De uitgifteprijs van 5,00 euro per aandeel is wel lager dan het eerder aangekondigde minimum van 10,20 euro per aandeel en Degroof Petercam zal zijn koersdoel voor het aandeel herzien.

Onward steeg daarentegen met 2,1 procent.

In Biocartis, dat van de beurs zal verdwijnen, was nog altijd geen handel, nadat de FSMA de handel maandag stillegde.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices domineerde het rood ook op Wall Street, waar de S&P 500 index 1,1 procent verloor.

Koers van aandelen in dit artikel

 • Aperam
  * *
 • Argen-X
  * *
 • BE20
  * *
 • BNP Paribas
  * *
 • BPOST Sa
  * *
 • Euronav
  * *
 • ING Groep
  * *
 • Solvay
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.