Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Europese beurzen blijven dicht bij huis
20 nov 2023 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,1 procent hoger op 456,26 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,1 procent op 15.901,33 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,2 procent in de plus bij een stand van 7.246,93 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 7.496,36 punten.

"Na drie maanden van lagere koersen is de brede Europese aandelenindex op weg om de maand november met winst af te sluiten", zei investment manager Simon Wiersma van ING. De Stoxx Europe 600 index staat voor de maand november vooralsnog op een winst van ruim 5 procent.

Afgelopen week steeg de toonaangevende Europese index zo'n 3 procent.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

"Rentes gingen omlaag en aandelenkoersen omhoog, nu het wel duidelijk is dat de Amerikaanse centrale bank (Fed), en andere centrale banken, klaar zijn met het verhogen van de beleidsrentes en de volgende stap een renteverlaging zal zijn", zei Wiersma.

Zowel de ECB als de Fed kunnen de rente nog lang hoog houden, nu de economieën de impact van de hogere rente goed lijken te doorstaan, stelde DNB Asset Management. "De arbeidsmarkten zijn nog behoorlijk krap, wat erop wijst dat de rente nog enige tijd op verhoogde niveaus zullen moeten worden gehouden." DNB denkt dat de eerste renteverlagingen in de tweede helft van 2024 kunnen worden verwacht, maar ze kunnen ook best nog het hele jaar 2024 op de huidige niveaus blijven.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland met oktober met 11 procent zijn gedaald op jaarbasis. Een jaar eerder stegen de producentenprijzen met ruim 34 procent.

Economisch nieuws dat de markt later in de week in beweging kan zetten, zijn de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed, die dinsdagavond worden gepubliceerd, en die van de ECB op donderdag. Ook zijn er cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en vooruitblikkende Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindexen voor de maand november.

De euro/dollar noteerde maandag rond het slot op 1,0941. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0906 op de borden.

WTI-olie werd bijna 3 procent duurder ten opzichte van vrijdag.
 
Bedrijfsnieuws

Bayer verloor 18 procent in de DAX. Een jury in Missouri vindt dat het Duitse chemiebedrijf schuldig is in een zaak aangespannen door gebruikers die zeggen dat het middel Roundup van Bayer-aankoop Monsanto kanker veroorzaakt. Sinds deze overname van Monsanto werd het aandeel Bayer ongeveer de helft minder waard. Maar Bayer maakte ook bekend om vroegtijdig te stoppen met een Fase 3-studie naar een medicijn om onder meer beroertes te voorkomen. Het besluit tot stopzetten volgde na een aanbeveling van een onafhankelijke commissie, het IDMC, na constatering van een gebrek aan werkzaamheid.

De Zwitserse private bank Julius Baer rekent dit jaar op minder winst door hogere voorzieningen voor oninbare leningen en meer belastingen. In het afgelopen kwartaal kwam er wel meer geld van beleggers binnen bij de bank. Het aandeel verloor 12 procent.
 
Maersk kreeg een koersdoelverlaging van AlphaValue. Het bedrijf zou gevoelig zijn voor de tarieven voor het vervoer van zeecontainers nu nieuwe vrachtschepen tot overcapaciteit leiden in 2024. Het aandeel steeg ruim een procent.

Glencore, ooit groot geworden met kolenmijnen, gaat daar geheel uit stappen. Glencore focust op metalen die nodig zijn voor batterijen voor elektrische auto's en andere groene technologieën. Het aandeel daalde licht.

Kleding- en modebedrijven deden relatief goede zaken. Inditex steeg 2 procent, net als Zalando. Adidas won ruim een procent.

TotalEnergies won bijna 2 procent in Parijs en ook Stellantis zat stevig in de lift. Shell en BP deden ook goede zaken dankzij de oplopende olieprijzen. 

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot duidelijk in het groen.

Koers van aandelen in dit artikel

 • Adidas
  * *
 • Bayer
  * *
 • BE20
  * *
 • FR40
  * *
 • Inditex
  * *
 • PORT20
  * *
 • Royal Dutch Shell
  * *
 • Stellantis
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.