Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: sterk halfjaarrendement voor Gimv

Update: sterk halfjaarrendement voor Gimv
23 nov 2023 om 08:02

(ABM FN) Gimv heeft in het eerste halfjaar van het lopende boekjaar een rendement behaald van 13,3 procent op zijn portefeuille, geholpen door dalende grondstofprijzen, lagere energiekosten en normaliserende transportkosten. Dat maakte de investeerder donderdag bekend.  

“Dankzij dalende inputprijzen kunnen onze bedrijven een dubbelcijferige stijging van hun winstgevendheid voorleggen”, zei bestuurder Koen Dejonckheere. “Gimv heeft daarnaast belangrijke meerwaarde gerealiseerd via exits in uitdagende marktomstandigheden.”

Het bedrijf boekte een nettowinst van 158,2 miljoen euro, waardoor de waarde van het eigen vermogen per aandeel steeg tot 51,30 euro. Een jaar eerder was er nog een verlies van 75,1 miljoen euro. De nettowinst per aandeel was afgelopen halfjaar 5,80 euro.

De omzet steeg met 16,6 procent, tegen 24,4 procent groei een jaar eerder. De groei was vooral te danken aan autonome expansie.

Het EBITDA-resultaat steeg met 13,1 procent. Een jaar eerder was dit nog vrijwel stabiel, met een plus van 0,4 procent. Alleen bij Healthcare was margedruk door de inflatie van relatief hoge personeelskosten. Bij de andere segmenten verbeterde de winstgevendheid.

De opbrengsten uit exits bedroegen 158,0 miljoen euro, wat meer was dan de 175,0 miljoen euro die in het hele voorafgaande boekjaar werd gerealiseerd.

De portefeuille groeide van 1,52 miljard aan het einde van het voorgaande boekjaar van tot 1,64 miljard euro.

Outlook

Voor het tweede semester is Gimv voorzichtig over een verdere sterke toename van de winstgevendheid. “Het valt af te wachten hoe dalende inputprijzen zich kunnen vertalen in een lagere inflatie.” Ook kunnen de orderboeken slinken door dalende vraag en wat dat zal betekenen voor de groei is nog niet duidelijk, stelde het bedrijf.

Update om informatie toe te voegen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.