Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: Brussel werkt openingsverlies weg

Beursupdate: Brussel werkt openingsverlies weg
5 dec 2023 om 10:53

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde dinsdag na een negatieve opening opnieuw in de plus.

De Bel20 index steeg 0,4 procent naar 3.607 punten. Maandag won de index ook al 0,4 procent.

Beleggers blijven overtuig van een dalende rente in 2024, waardoor er vers geld blijft stromen naar aandelen, cryptomunten, goud en obligaties. De vraag is volgens KBC of er iemand zich nog zorgen maakt om de rente.

De verwachting is dat de ECB al in april een eerste keer de rente zou kunnen verlagen om in 2024 in totaal 100 basispunten lager uit te komen.

Ook in de VS zou de Fed ongeveer 115 basispunten van zijn beleidsrente af kunnen schaven in 2024, waarbij de eerste stap volledig is ingeprijsd voor mei.

De rentecurve in beide continenten wordt op die manier almaar minder inverse, aldus nog KBC.

De enige échte vraag is of de economische activiteit niet wat snel aan het terugvallen is. Niet dat er veel sprake is van recessievrees, onder meer dankzij de blijvend sterke arbeidsmarkt, maar toch is het debat over een harde of een zachte landing niet zomaar te negeren.

De economische kalender van deze week zal vrijdag uiteraard in het teken staan van het Amerikaanse banenrapport. Het cijfer komt slechts vijf dagen vóór de bijeenkomst van de Federal Reserve op 13 december. Economen voorspellen dat de banengroei zal stijgen naar 200.000 in november, na een plus van 150.000 banen in oktober, en dat het werkloosheidspercentage stabiel zal blijven op 3,9 procent.

Goud haalde overal gisteren de krantenkoppen, want de prijs van het edelmetaal piekte naar zijn hoogste peil ooit. Die piek hield evenwel geen stand, zo merkte KBC op. Momenteel wordt er gehandeld rond 2.053 dollar.

En ook bitcoin liet zich volgens KBC zien. De cryptomunt bereikte het hoogste peil sinds april 2022. Momenteel noteert bitcoin nog steeds boven 41.500 dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,083.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex noteerde UCB 0,2 procent lager. Het aandeel was in de afgelopen sessies flink gestegen, maar vanochtend verlaagde JPMorgan het advies en het koersdoel voor de Brusselse farmaceut.

Ook de koersdoelen voor Argenx en Galapagos gingen omlaag bij JPMorgan. Argenx daalde vanochtend licht, maar de koers van Galapagos steeg.

Vastgoedaandelen lagen binnen de Bel20 index goed op koers, met winsten van ruim 2 procent voor Cofinimmo en WDP. Aedifica steeg met 1,8 procent.

Op de brede markt daalde TINC tegen de trend in 1,3 procent. VGP won dan weer 1,6 procent en Care Property 1,7 procent.

Bij de small caps liet het volatiele Biotalys bijna 12 procent liggen, maar dit na enkele dagen van enorme koersstijgingen. Mithra won 3,7 procent en Smartphoto 3,5 procent.

Koers van aandelen in dit artikel

 • Aedifica
  * *
 • Argen-X
  * *
 • BE20
  * *
 • Cofinimmo
  * *
 • Galapagos
  * *
 • KBC Groep
  * *
 • TINC
  * *
 • UCB
  * *
 • VGP
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.