Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige koerswinst voor Bel20

Stevige koerswinst voor Bel20
8 dec 2023 om 17:58

(ABM FN) De Brusselse beurs is scherp hoger gesloten in laatste handelsdag van de week, waarbij het Amerikaanse jobsrapport robuuster dan verwacht was.

De Bel20 index steeg 1,0 procent naar 3.694,46 punten.

In Brussel hield Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, vandaag een beleggersdag. Het was ook de laatste notering van Solvay. Per maandag wordt Solvay gesplitst in twee aparte bedrijven.

Maar het was dus vandaag vooral wachten op het arbeidsrapport over november.

Uit dit rapport bleek dat de Amerikaanse economie in november 199.000 banen heeft gecreëerd, terwijl de markt 190.000 had verwacht. Daarnaast daalde het werkloosheidspercentage van 3,9 naar 3,7 procent. Economen rekenden op een onveranderd percentage van 3,9 procent.

Samen met de inflatie is de ontwikkeling van de arbeidsmarkt de belangrijkste barometer voor de Fed bij het bepalen van het rentebeleid. Het rapport was daarom belangrijk voor beleggers als het gaat om de vraag wanneer de Fed volgend jaar de rente kan verlagen. Die hoop was de afgelopen weken de reden dat de beurzen stegen.

Volgens de Belgische econoom Bernard Keppenne van CBC Banque “blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt solide, wat het scenario van een zachte landing bevestigt”.

Hij voegde eraan toe dat de kleine daling van de loongroei van 4,1 naar 4,0 procent goed nieuws is voor de Fed. Keppenne verwacht dat de centrale bank volgende week de rente ongemoeid zal laten. 

Toch zal de Fed volgens de econoom van CBC Banque niet snel de rente gaan verlagen, waarschuwde hij. En dat zal voorzitter Powell vermoedelijk volgende week ook benadrukken.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 12 basispunten naar 4,25 procent.

Olie werd duurder, terwijl de euro/dollar naar 1,075 daalde.

Stijgers en dalers 

De koerswinst voor Elia liep vrijdag op tot 6,9 procent. Het bedrijf organiseert vrijdag een beleggersdag en bevestigde de stevige investeringsplannen voor de komende jaren. Hoe dit wordt gefinancierd, is volgens Degroof Petercam nog een vraagteken. De korte termijn vooruitzichten voor de nettowinst zien er volgens Degroof goed uit vergeleken met de consensus volgens Bloomberg. Die consensus staat momenteel op 335 miljoen euro. Elia zei vanochtend voor 2024 te rekenen op 335 tot 385 miljoen euro.

D’Ieteren en Umicore stegen 2,3 procent, terwijl Proximus onderaan eindigde met een verlies van 0,7 procent.

Solvay, waarvan de aandeelhouders de opsplitsing van het bedrijf met 99,5 procent goedkeurden, daalde fractioneel.

In de BelMid trok Agfa-Gevaert de kop met een koerswinst van 7,5 procent sprong, terwijl Immobel 2,7 procent inleverde en Home Invest 3,2 procent.

Azelis, dat donderdagavond een overname in Turkije aankondigde, won 2,1 procent.

Bij de smallcaps koerste UnifiedPost 9,0 procent hoger, terwijl Belysse, dat een kredietfaciliteit van 120 miljoen verkreeg om bestaande schulden af te lossen, met 7,5 procent koersverlies onderaan eindigde.

Koers van aandelen in dit artikel

 • Agfa-Gevaert
  * *
 • BE20
  * *
 • Elia
  * *
 • Immobel
  * *
 • Solvay
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.