Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Brusselse beurs zet eindejaarsrally verder

Beursupdate: Brusselse beurs zet eindejaarsrally verder
19 dec 2023 om 11:19

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft dinsdag de wind in de rug. De Bel20 index steeg rond elf uur met 0,6 procent tot 3.743 punten.

De eindejaarsrally wint zo ook dinsdag weer aan kracht.

De Amerikaanse VIX index heeft inmiddels zijn laagste niveau bereikt voor 2023. Wie zou dat hebben gedacht, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. “Gaan we 12 maanden terug in de tijd, dan werd voorspeld dat 2023 een moeilijk jaar zou worden voor de wereldeconomie.”

De macrokalender is deze week relatief goed gevuld, met in de VS data over huisvesting, productie en het consumentensentiment, maar vooral de PCE-inflatie op vrijdagmiddag.

De favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve zal naar verwachting in november een beperkte stijging van 0,2 procent laten zien, waardoor het percentage op jaarbasis zou dalen tot 3,4 procent. Als de kerninflatie dicht bij de verwachtingen uitkomt, kan de speculatie over lagere rentetarieven doorgaan.

Belangrijk nieuws op het rentevlak kwam er volgens KBC vanochtend uit Japan. De Bank of Japan handhaafde zoals verwacht haar belangrijkste kortetermijnrente op -0,1 procent en die van 10-jaars obligaties op ongeveer 0 procent.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0941. De tienjarige Duitse rente daalde licht tot 2,02 procent.  

Voor een vat ruwe olie wordt 77,72 dollar per vat betaald, iets minder dan maandag.

Stijgers en dalers

Met een winst van 3,6 procent was Solvay opnieuw de sterkste stijger binnen de hoofdindex. Syensqo won 3,1 procent.

Ook Melexis en UCB deden het goed met winsten van circa 2 procent.

Indexzwaargewicht Argenx verloor daarentegen een procent.

Kinepolis Group en CJ 4DPLEX hebben de samenwerking uitgebreid met nog eens 21 ScreenX-zalen in Europa en Noord-Amerika, zo werd maandagavond bekendgemaakt. De berichtgeving hielp de koers van het bioscoopaandeel aan een winst van 2,4 procent.

Agfa-Gevaert kon 3 procent toevoegen aan de slotkoers van maandag en Barco won 4,4 procent. Barco start vandaag met de inkoop van 2 miljoen eigen aandelen. Barco wil deze aandelen gebruiken voor aandelenoptieplannen voor het personeel.

De analisten van ING handhaafden een neutraal advies voor het aandeel Greenyard en een koersdoel van 7,00 euro, nadat het bedrijf maandagavond Francis Kint presenteerde als nieuwe CEO. Volgens de analisten is de keuze voor Kint logisch. De koers van Greenyard gaf 2,0 procent prijs.

Biotalys won 16,6 procent. Biotalys boekte sterke resultaten met zijn eerste onafhankelijke veldproeven in de VS met Evoca. 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Koers van aandelen in dit artikel

  • Argen-X
    * *
  • Barco
    * *
  • BE20
    * *
  • Greenyard
    * *
  • ING Groep
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • Melexis
    * *
  • Solvay
    * *
  • UCB
    * *
  • VIX
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.