Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bel20 gaat naar verwachting opnieuw hoger openen

Bel20 gaat naar verwachting opnieuw hoger openen
23 feb 2024 om 08:36

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Donderdag eindigde de sterindex nog 0,5 procent hoger op 3.696,15 punten. 

De meewind komt na de nieuwe records in de VS voor de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq is er net onder gebleven, hoewel de technologiesector wel de best presterende sector was met een winst van ruim 4 procent.

Dit alles natuurlijk onder aanvoering van Nvidia, dat donderdag ruim 250 miljard dollar waard is geworden. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld Coca-Cola.

Uit Azië komt er vandaag weinig hulp. De markten in Azië noteerden vrijdag ietwat gemengd, maar zonder grote uitslagen, terwijl beleggers nieuwe Chinese vastgoedprijsgegevens verwerkten. In China bleek uit gegevens dat de verkoopprijzen van nieuwe woningen in de grootste steden in januari met 0,3 procent op maandbasis zijn gedaald. 

Vrijdagochtend bleek ook dat de Duitse economie opnieuw is gekrompen.De economie kromp in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis. In heel 2023 daalde het Duitse bruto binnenlands product met 0,3 procent.

De olieprijzen daalden vanochtend, nadat een Amerikaanse Fed-functionaris zei dat renteverlagingen nog minstens twee maanden moeten worden uitgesteld. Een vat Brent olie daalde 0,6 procent naar 83,21 dollar.

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0824. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0820.

De aandacht vandaag gaat verder uit naar de nodige bedrijfscijfers vanuit Europa en in Duitsland het Ifo ondernemersvertrouwen.  

Bedrijfsnieuws

Donderdagavond maakte Galapagos de resultaten bekend, en die waren redelijk conform verwachting. Galapagos kwam in 2023 uit op een lagere cashburn ten opzichte van 2022 en wil deze trend ook in 2024 voortzetten. Voor het volledige jaar 2024 verwacht het bedrijf een verdere vermindering van de cash burn en verwachten dat de deze tussen 280 miljoen en 320 miljoen euro zal liggen exclusief toekomstige potentiële mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling .

Cofinimmo heeft het boekjaar 2023 in het rood afgesloten, als gevolg van eenmalige factoren, maar de winst per aandeel uit de kernactiviteiten viel wel hoger uit dan verwacht. Voor 2024 wordt een nettoresultaat van de kernactiviteiten van 6,40 euro per aandeel verwacht. Dit zou de uitkering van een brutodividend voor het boekjaar 2024, betaalbaar in 2025, van 6,20 euro per aandeel mogelijk maken, aldus Cofinimmo.

Proximus heeft in het vierde kwartaal min of meer conform de verwachtingen van analisten gepresteerd. Proximus wil over 2023 een brutodividend van 1,20 euro per aandeel uitkeren, waarvan 0,70 euro per aandeel zal worden betaald in april 2024. Bovendien wordt over het resultaat van 2024 een brutodividend van 0,60 euro per aandeel in het vooruitzicht gesteld. Voor 2024 bevestigde Proximus vrijdag zijn ‘bold2025-ambitie’ om terug te keren naar groei van de EBITDA op de thuismarkten en de EBITDA voor de hele groep.

EVS heeft in 2023 de omzet en de winst zien stijgen en de eigen outlook overtroffen. En voor 2024 zei EVS te rekenen op een omzet van 180 tot 195 miljoen euro, waarbij het orderboek aan het einde van 2023 op 153,2 miljoen euro stond.

Qrf heeft in het “overgangsjaar” 2023 hogere huurinkomsten behaald, terwijl de EPRA-winst eveneens steeg. Qrf meldde donderdag ook dat het de volledige Nederlandse vastgoedportefeuille heeft verkocht.

Ascencio heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar iets meer huurinkomsten behaald en de EPRA-winst zien stijgen, maar onder de streep werd wel verlies geleden.

 Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 2,1 procent tot 5.087,03 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 39.069,11 punten en de Nasdaq noteerde 3,0 procent hoger op 16,041,62 punten.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.