Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: winstgevendheid Solvay in 2024 onder druk

Beursblik: winstgevendheid Solvay in 2024 onder druk
12 mrt 2024 om 16:21

(ABM FN) Solvay zal de winst in 2024 vermoedelijk zien dalen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus. 

Woensdag zal Solvay, voor het eerst keer sinds de splitsing van het chemiebedrijf in twee aparte bedrijven eind vorig jaar, resultaten publiceren.

Volgens de analistenconsensus genereerde Solvay vorig jaar een omzet van 4,84 miljard euro. Voor 2024 vrezen de analisten dat de omzet naar 4,36 miljard euro zal dalen.

De EBITDA wordt voor 2023 geschat op 1,25 miljard euro, en zal in 2024 dalen naar iets minder dan een miljard euro, denken de analisten.

In aanloop naar de resultaten over 2023 verlaagde Jefferies het koersdoel voor Solvay naar 20,00 euro.

De zakenbank is van mening dat Solvay momenteel relatief te veel verdient, rekening houdend met het feit dat we ons midden in de huidige cyclus bevinden. In 2024 zal daarom een normalisatie plaatsvinden, omdat de aanhoudend zwakke vraag zal leiden tot druk op de prijzen, zo voorziet Jefferies.

Belangrijk is dat Solvay wat betreft het merendeel van zijn activiteiten vooral actief is in Europa, en dat gaat gepaard met hoge kosten. Tegelijk krijgt Solvay steeds meer concurrentie van goedkopere producten uit China.

Lagere energieprijzen zouden enige verlichting kunnen bieden, maar de kansen daarop lijken beperkt, aldus Jefferies.

Het management van Solvay moet enerzijds een hoog dividend uitkeren en flink investeren in het terugdringen van de CO2-uitstoot, terwijl anderzijds wordt geprobeerd de schulden af te bouwen.

Jefferies voorspelt dat het dividend, dat vermoedelijk wordt gehandhaafd gezien het aandeelhouderschap van Solvac, met schulden zal worden gefinancierd.

Het dividendrendement is momenteel een argument ter ondersteuning van de waardering, maar het dividend zou dus onder druk kunnen komen te staan.

Het aandeel Solvay kent een korting van 20 procent ten opzichte van belangrijke sectorgenoten. En die korting is volgens Jefferies ook gerechtvaardigd. 

Bovendien duidt de beperktere free float ten opzichte van sectorgenoten erop dat de korting in de loop van de tijd zelfs nog groter zou kunnen worden.

Koers Solvay

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.