Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: productiecijfers duiden op mogelijk vraagprobleem voor Tesla

Beursblik: productiecijfers duiden op mogelijk vraagprobleem voor Tesla
2 apr 2024 om 18:27

 Aandelen Tesla staan dinsdag onder druk na de bekendmaking van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal.

Het bedrijf van CEO Elon Musk leverde in het eerste kwartaal 386.810 auto’s af, ruim minder dan de 423.000 die analisten geraadpleegd door FactSet verwachtten. Er werden 433.371 exemplaren geproduceerd. Hier rekenden analisten op 457.000 stuks.

Het verschil tussen leveringen en productie impliceert dat er ongeveer 46.000 elektrische voertuigen in voorraad zijn, “wat bevestigt dat er naast het bekende knelpunt in de productie ook een serieus vraagprobleem kan zijn”, zeiden analisten van Deutsche Bank in een reactie op de productiecijfers.

“Naar onze mening was het productiecijfer voorspelbaar laag, maar de misser zat hem in de leveringen, wat waarschijnlijk grotendeels te wijten is aan vraagproblemen in de VS”, aldus de Duitse bank.

Tesla werd in het eerste kwartaal met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals de aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee. Deze verstoorden de toelevering van onderdelen. De fabrikant schortte in januari tijdelijk de productie in de Duitse fabriek buiten Berlijn op als gevolg van een tekort aan onderdelen. In maart staken milieuactivisten de infrastructuur in de buurt van diezelfde fabriek in brand, waardoor er opnieuw een productieverstoring ontstond.

Daarbij lag de vraag naar Tesla-voertuigen eind vorig jaar hoger, toen sommige Model 3-klanten zich haasten om te profiteren van aflopende belastingvoordelen, aldus RBC Securities.

Volgens RBC is voor beleggers de belangrijkste vraag in hoeverre de missers te maken hebben met deze kortetermijn uitdagingen en hoeveel met onderliggende markt- of Tesla-specifieke trends.

“De vertraging van EV’s in de VS is waarschijnlijk een factor,” en Tesla’s Model 3 en Model Y zijn ook “enigszins verzadigde producten”, aldus RBC.

Voor het tweede kwartaal zou Tesla’s recente aanbod van een maand gratis Full Self Driving, zijn pakket geavanceerde rijhulpfuncties voor in de stad, een aanjager kunnen zijn, denkt RBC.

Verder is de situatie in China onduidelijk. Januari en februari waren zwakke maanden voor de markt, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar, volgens RBC.

Tesla leverde dinsdag op Wall Street ruim 5 procent in op 165,91 dollar.

Koers Tesla Inc.

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.