Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kleine winst voor Bel20

Kleine winst voor Bel20
15 apr 2024 om 17:54

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag licht hoger gesloten, dankzij de koerswinsten voor Ageas en Argenx en het uitblijven van een paniekreactie na de aanval van Iran op Israël.

De Bel20 index steeg met 0,1 procent tot 3.853,74 punten.

Hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque merkte op dat afgelopen weekend met de directe aanval van Iran op Israël een nieuwe dimensie aan het conflict in het Midden-Oosten werd toegevoegd, maar dat dit niet leidde tot een algehele escalatie.

“De reactie op de markten was zeer beperkt, met uitzondering van een stijging van de VIX-volatiliteitsindex. De markten houden voorlopig hun adem in en hopen op terughoudendheid aan beide kanten”, aldus Keppenne.

Zelfs de olieprijzen daalden maandag. Een vat Brent olie noteerde aan het begin van de avond 1,3 procent lager op 89,32 dollar. Goud werd ook iets goedkoper en de Amerikaanse tienjaarsrente steeg met circa 15 basispunten naar 4,647 procent.

Beleggers zoeken duidelijk de veilige havens niet op, hetgeen ze wel deden in aanloop naar het weekend.

Keppenne merkte verder op dat nieuwe cijfers vrijdag in de Verenigde Staten opnieuw lieten zien dat de Fed geen haast hoeft te hebben om de rente te verlagen. Hij verwacht daarom dat dit pas in september zal gebeuren.

Verder waren de kwartaalcijfers van Goldman Sachs een steun in de rug. De zakenbank presteerde veel beter dan verwacht, waardoor het aandeel scherp hoger koerste.

De euro/dollar daalde naar 1,0637.

Stijgers en dalers

Ageas was de grootste stijger in de Bel20 met een koerswinst van 3,2 procent. Beleggers reageerden positief op de overname door BNP Paribas van een belang van 9 procent van de Chinese gigant Fosun in de Belgische verzekeraar. Volgens analisten van ING is de deal goed nieuws voor de aandelenkoers van Ageas.

Verder won indexzwaargewicht Argenx 1,6 procent.

Kepler Cheuvreux bestempelde Solvay en Syensqo tot sectorfavorieten. Voor Solvay ging het koersdoel van 38 naar 40 euro, maar voor Syensqo van 122 naar 121 euro. Het aandeel Solvay daalde met 0,2 procent en Syensqo won 0,4 procent.

AB InBev daalde 1,2 procent en Galapagos en werd 1,3 procent goedkoper.

In de BelMid steeg Ontex 3,1 procent naar 9 euro, geholpen door Degroof Petercam, dat het aandeel op zijn kooplijst plaatste en het koersdoel met 60 procent verhoogde naar 13,50 euro. Degroof verwacht dat de winstgevendheid van Ontex blijft stijgen.

Shurgard daalde 3,0 procent daalde. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Shurgard van 58 naar 54 euro, maar handhaafde zijn koopaanbeveling.

Deceuninck werd 3,5 procent goedkoper, na de koerswinst van vorige week. Immobel daalde met 6,2 procent.

Onder de smallcaps steeg Wereldhave Belgium 2,7 procent, gecorrigeerd voor een ex-dividendnotering, en Biotalys won 2,6 procent. Nyxoah en Unifiedpost daalden daarentegen met 8,6 en 5,2 procent.

Wall Street

Aan het einde van de Europese beursdag noteerden de Amerikaanse beurzen zonder grote uitslagen.

Koers BE20

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.