Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten

Brussel lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten
19 apr 2024 om 08:15

(ABM FN) De Brusselse beurs maakt zich vrijdag op voor een flink lagere opening. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van ruim een procent. 

Amerikaanse regeringsbronnen bevestigden tegen onder meer televisiezender CNN dat Israël afgelopen nacht raketten heeft gelanceerd die doel troffen in Iran. Iran ontkent vooralsnog de aanval.

Tegen de Arabische zender Aljazeera zei het IEAE, het agentschap voor nucleaire energie, dat er geen schade is aan de nucleaire installaties van Iran.

Donderdagavond zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian tegen CNN dat een militaire actie van Israël een “onmiddellijke en maximale” reactie zou krijgen.

In Azië is de Nikkei index vanochtend de grootste daler met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door Seoel met 1,6 procent. Hongkong en Sydney verliezen ruim een procent, terwijl Shanghai de schade beperkt tot minder dan een half procent. 

De Amerikaanse olie-future steeg vanochtend met ruim twee procent naar 84,72 dollar per vat, na een pas op de plaats op donderdagavond in New York.

De Brusselse beurs eindigde donderdag nog hoger en deed het daarmee over het algemeen beter dan veel omringende beurzen. De Bel20 steeg 0,8 procent bij een slotkoers van 3.826,58 punten.

Wall Street bleef donderdagavond dichtbij huis en sloot verdeeld. Hoofdgraadmeter S&P 500 kon wederom de winsten niet vasthouden en sloot voor de vijfde handelsdag op rij in het rood.

Beleggers lijken wat terughoudender te zijn geworden na de aangepaste renteverwachtingen van de Federal Reserve. Ook Fed-bestuurder John Williams gaf donderdag in een toespraak aan geen haast te hebben met een renteverlaging. Dat was opnieuw een bevestiging dat een verlaging voorlopig niet aan de orde is voor de Fed.

Streamingdienst Netflix kon donderdag nabeurs met zijn outlook niet overtuigen en het aandeel daalde in de elektronische handel met krap vijf procent, na een verlies van een half procent in de reguliere handel. Wel was de aanwas van abonnees in het eerste kwartaal veel groter dan analisten hadden verwacht.

Vanmiddag rapporteren onder meer American Express en Procter & Gamble cijfers. 

Bedrijfsnieuws

De EPRA-winst van vastgoedgroep WDP steeg in het eerste kwartaal met 15,3 procent op jaarbasis tot 72,3 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst met 7 procent naar 0,33 euro. De eerder gegeven vooruitzichten voor 2024 werden door WDP bevestigd.

Proximus verwierf dankzij een akkoord met NRB een bijkomend 5G-spectrum. Financiële details van de deal maakte Proximus donderdag niet bekend.

In het eerste kwartaal steeg de omzet van Econocom met 2,6 procent tot 634 miljoen euro. De autonome groei was 2,4 procent. Het IT-bedrijf bevestigde de outlook van een jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 5 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P500-index sloot donderdag 0,2 procent lager op 5.011,12 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1 procent tot 37.775,38 punten en technologie-index Nasdaq daalde 0,5 procent tot 15.601,50 punten.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.