Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lagere opening

Wall Street koerst af op lagere opening
30 apr 2024 om 15:16

 De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting lager van start, na een flinke serie aan bedrijfscijfers. Futures op de toonaangevende S&P 500 noteerde een half uur voor de openingsbel 0,4 procent in het rood.

Beleggers verwerkten vanmiddag een barrage aan bedrijfscijfers. Nabeurs is het aan Super Micro Computer, maar zal de aandacht worden opgeëist door beursgigant Amazon. Hierbij zal er vooral aandacht zijn het AI-ondersteunde bedrijf Amazon Web Services en het snelgroeiende advertentiesegment. Ook zullen beleggers erop letten of het bedrijf net zoals een aantal andere giganten zal starten met het uitkeren van dividend en wellicht een aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

Maandag maakte het bedrijf nog bekend dat in maart bijna 60 procent van de bestellingen van Prime-leden dezelfde of de volgende dag arriveerde in de 60 grootste stedelijke markten in de VS. De nieuwe snelheden overtreffen de records die Amazon naar eigen zeggen vorig jaar had gevestigd. Dit was volgens Amazon vooral het gevolg van forse investeringen.

De Federal Reserve begint vandaag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, die woensdagavond wordt afgesloten met het rentebesluit. Analisten houden rekening met een ongewijzigd monetair beleid en zijn vooral benieuwd naar de toon en woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Met betrekking tot de Fed verwacht Swissquote Bank dat deze om meer geduld vraagt alvorens het besluit om de rente te verlagen gerechtvaardigd is. “Als dat het geval is, dan zal dat de kans op een renteverlaging door de Fed verder temperen.

Verder bleken de arbeidskosten in de VS in het eerste kwartaal te zijn gestegen. De arbeidskosten per eenheid stegen met 1,2 procent op kwartaalbasis, waar economen rekenden op een stijging met 1,0 procent. Op jaarbasis was er afgelopen kwartaal sprake van een kostenstijging met 4,2 procent. De uurlonen stegen met 1,1 procent op kwartaalbasis en met 4,4 procent op jaarbasis.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 83,19 dollar, terwijl voor een juli-future Brent 88,64 dollar werd betaald, een stijging van eveneens 0,3 procent.

De rentes liepen licht op en de euro/dollar noteerde op 1,0721. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0702 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0718 op de borden.

Bedrijfsnieuws

3M heeft in het eerste kwartaal van 2024 meer aangepaste winst behaald dan verwacht, ondanks een vrijwel vlakke omzet. Ook maakte het bedrijf bekend dat per 1 mei de nieuwe CEO William Brown zal starten. Vooruitkijkend heeft 3M zijn verwachtingen voor het hele jaar 2024 geïnitieerd, waarbij de aangepaste winst per aandeel tussen de 6,80 en 7,30 dollar per aandeel zal uitkomen. In deze prognose wordt rekening gehouden met de recente desinvesteringen en de voortdurende herschikkingen van de activiteiten. Het bedrijf blijft zich inzetten voor het teruggeven van waarde aan de aandeelhouders, met 835 miljoen dollar aan dividenden tijdens het kwartaal. Beleggers reageerden enthousiast en dus noteerde het aandeel voorbeurs ruim 6 procent hoger.

McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van 2024 lagere winsten behaald dan verwacht, mede omdat boycots wegen op de omzet in het Midden-Oosten. De restaurants in het Midden-Oosten worden geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas en de daarmee samenhangende boycots, die begonnen nadat de Israëlische licentiehouder van McDonald’s kortingen aanbood aan soldaten. Eerder deze maand kocht McDonald’s nog 225 restaurants van zijn Israëlische franchisenemer. Het aandeel daalde 1,9 procent voorbeurs.

Coca-Cola heeft dinsdag de outlook verhoogd voor heel het boekjaar, nadat de resultaten in het eerste kwartaal de verwachtingen overtroffen. De omzet groeide afgelopen kwartaal met 3 procent naar 11,3 miljard dollar, waarbij analisten rekening hielden met 11,0 miljard dollar. Het bedrijf behaalde een nettowinst van 3,18 miljard dollar, ofwel 0,74 cent per aandeel, vergeleken met 3,11 miljard dollar, ofwel 0,72 dollar per aandeel, een jaar eerder. Voor 2024 voorspelt Coca-Cola nu een autonome omzetgroei van 8 tot 9 procent, dit lag eerder op 6 tot 7 procent. De verwachte vergelijkbare winst per aandeel van 4 tot 5 procent bleef gehandhaafd. Het bedrijf verwacht dat de wisselkoersen het hele jaar door zullen drukken op zowel de winst als de omzet. Het aandeel Coca-Cola noteerde na de cijfers 0,2 procent lager in de voorbeurshandel.

Eli Lilly heeft de outlook voor 2024 verhoogd, na hogere resultaten in het eerste kwartaal, die onder meer te danken waren aan de verkoop van zijn obesitasmedicijn. Voor 2024 rekende Eli Lilly op een omzet van 40,4 tot 41,6 miljard dollar. Die verwachting werd dinsdag met 2 miljard dollar verhoogd. In 2023 behaalde het bedrijf een omzet van 34,1 miljard dollar. Dinsdag verhoogde Eli Lilly de verwachting voor de aangepaste winst per aandeel met 1,30 dollar naar 13,50 tot 14,00 dollar. De aangepaste winst per aandeel voor 2024 werd bij de jaarcijfers in februari nog ingeschat op 12,20 en 12,70 dollar tegen 6,32 dollar afgelopen jaar. De aandelen van Eli Lilly stegen dinsdag voorbeurs op Wall Street met 7,5 procent.

Hamburgerketen Burger King is in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder hard gegroeid, terwijl de nettowinst bij het moederbedrijf wel steeg. De omzet van Restaurant Brands zonder franchises kwam in het eerste kwartaal uit op ruim 1,7 miljard dollar, van 1,6 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst steeg in het eerste kwartaal van 277 naar 328 miljoen dollar. Het aandeel steeg met 0,6 procent in de voorbeurshandel op Wall Street.

Logitech International overtrof in het vierde fiscale kwartaal ruimschoots de winst- en omzetverwachtingen. CEO Hanneke Faber zei dat het bedrijf het nieuwe fiscale jaar zal beginnen met winstgevende groei, ondersteund door drie langetermijntrends: transformationele AI, gaming en nieuwe manieren van werken.

De in Zwitserland genoteerde aandelen van Logitech stegen met 0,7 procent in Europese handel, terwijl de in de VS genoteerde aandelen met 1,3 procent daalden in de handel voor de openingsbel.

De winstcijfers van Samsung Electronics waren ook goed, aangezien het Zuid-Koreaanse bedrijf in het eerste kwartaal een stijging van 933 procent in de bedrijfswinst rapporteerde. De geheugenchipactiviteiten van Samsung keerden terug naar winst en het bedrijf signaleert in het tweede kwartaal en de tweede helft van het jaar een sterke vraag naar generatieve AI. Het aandeel steeg 1 procent tijdens de Koreaanse handel.

Microsoft blijft zijn wereldwijde voetafdruk op het gebied van kunstmatige intelligentie uitbreiden en kondigt dinsdag plannen aan om de komende vier jaar 1,7 miljard dollar in Indonesië te investeren om nieuwe cloud- en AI-infrastructuur te bouwen. Het aandeel daalde voor de openingsbel 0,4 procent.

Goldman Sachs is in gesprek om haar creditcardprogramma van General Motors over te dragen aan Barclays, zo meldde The Wall Street Journal. Een dergelijke stap zou een grote stap zijn in de terugtrekking van Goldman uit de consumentenleningen. Het aandeel steeg 0,8 procent voorbeurs.

De aandelen van HSBC stegen voorbeurs bijna 4 procent, nadat de Britse bank beter dan verwachte winstcijfers rapporteerde. Tevens kondigde het bedrijf een wisseling van de wacht aan in de top en is men op zoek naar een vervanger van CEO Noel Quinn.

NXP Semiconductors heeft het afgelopen kwartaal een licht hogere aangepaste winst geboekt op een vrijwel vlakke omzet. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant met een notering op Wall Street. In de voorbeurshandel stegen aandelen NXP met 4,0 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,3 procent tot 5.116,17 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 38.386,09 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 15.983,08 punten.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.