Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bel20 stijgt verder na sterke aprilmaand

Bel20 stijgt verder na sterke aprilmaand
4 mei 2024 om 13:45

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week verder gestegen en gaf daarmee een positief vervolg aan een sterke aprilmaand, waarin de Bel20 circa een procent won. 

Bij een slot van ruim 3.913 punten op vrijdag, steeg de sterindex een procent op weekbasis. Vorige week eindigde de sterindex op 3.874,87 punten, toen een plus van 1,2 procent.

“Nieuwe maand, nieuwe kansen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. 

“We zitten midden in het cijferseizoen, dus is er meer dan voldoende beweging van individuele namen te zien, naar gelang de resultaten en voorgespiegelde vooruitzichten. Het totaalplaatje is overwegend positief, zoals meestal het geval is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ook de koersen stijgen, want daar wordt ook de waan van de dag in meegenomen”, aldus Wiersma.

Veel aandacht ging afgelopen week uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaanse banenrapport. Ook is er genoeg aandacht voor het lopende cijferseizoen. Zwaargewicht Apple verkocht minder iPhones, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht. Ook kondigde de techreus een nieuw inkoopprogramma van liefst 110 miljard dollar aan.

“Hoewel de resultaten tot nu toe prima zijn, blijkt uit analyse dat winstcijfers worden beloond met een gemiddelde koersstijging van 1 tot 2 procent, terwijl winstmislukkingen aandelen gemiddeld 5 tot 6 procent lager sturen. Beleggers zijn duidelijk veeleisender”, aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Fed blijft afwachtend terwijl banenrapport positief wordt ontvangen

Conform de verwachting liet de Fed de rente afgelopen week ongemoeid.

“De opmerking van Powell dat een volgende rentebeweging waarschijnlijk omlaag is, was niet meer dan een schrale troost”, aldus Wiersma.

“Terwijl het [FOMC] een havikachtige erkenning van het ‘gebrek aan verdere vooruitgang’ op het gebied van inflatie tot nu toe dit jaar aan zijn verklaring toevoegde, had Powell wel een dovish boodschap in zijn persconferentie,” oordeelde Goldman Sachs.

Het Amerikaanse banenrapport toonde over april een banengroei van 175.000, een werkloosheid van 3,9 procent en een loongroei op jaarbasis van eveneens 3,9 procent. De markt rekende op een banengroei van 240.000, een stabiele werkloosheid van 3,8 procent en een loongroei van 4,0 procent.

“De rentemarkten gingen begrijpelijkerwijs door op het post-FOMC momentum”, klonk het uit de marktenzaal van KBC, doelend op de verdere daling van de obligatierentes, die donderdag al terugzakten na het rentebesluit van de Fed. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag na het banenrapport tot 4,53 procent, terwijl de tweejarige Treasury yield daalde tot 4,82 procent. Eerder in de week noteerde de korte rente nog rond 5,00 procent.

Volgens KBC is een eerste renteverlaging in september nu zo goed als ingeprijsd en is een “tweede stap bijna volledig verdisconteerd voor december. Vóór de Fed-communicatie van woensdag zagen beleggers slechts 75 procent kans op een eerste renteverlaging in november”, aldus KBC.

De economie van de eurozone groeide in het eerste kwartaal harder dan verwacht, met 0,3 procent op kwartaalbasis, werd afgelopen week verder bekend. Op jaarbasis was de groei met 0,4 procent ook sterker dan voorzien.

De inflatie in de eurozone kwam in april conform de verwachting uit op 2,4 procent, gelijk aan de maand maart. De kerninflatie daalde van 2,9 tot 2,7 procent, hetgeen ook was verwacht.

Op macro-economisch vlak werd afgelopen week ook bekend dat de Europese industrie in april iets minder hard is gekrompen dan uit een voorlopige raming bleek. Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank signaleerde vooral een snelle afname in nieuwe orders voor de Europese industrie en leidde daaruit af dat een herstel voorlopig niet waarschijnlijk is.

Ook in de VS was in april sprake van krimp in de industrie, terwijl de dienstensector minder hard groeide. Econoom Chris Williamson van S&P Global sprak van een zwakke start van het tweede kwartaal. ISM rapporteerde zelfs een krimp van de Amerikaanse dienstensector in april.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0777 en daarmee op weekbasis meer dan een half procent hoger. De Japanse yen steeg met 3,5 procent ten opzichte van de dollar, bij een koers van bijna 153 dollar op vrijdag. Volgens marktkenners greep de Bank of Japan afgelopen week in om de munt te ondersteunen, nadat het muntpaar daalde tot ruim 160 yen.

Op minder dan 79 dollar per vat op vrijdag leverde de WTI-olieprijs op weekbasis ruim 6 procent in. 

Stijgers en dalers

In de sterindex ging Syensqo afgelopen week aan kop met een winst van 6,3 procent op weekbasis. Syensqo kondigde de overname van JinYoung Bio aan, een leverancier van speciale cosmetische ingrediënten gevestigd in Zuid-Korea. Financiële details werden niet gemeld. Verder steeg Cofinimmo 4,9 procent op weekbasis. 

Galapagos heeft de cashburn voor het lopende jaar gehandhaafd, terwijl de R&D-kosten in het eerste kwartaal van 2024 opliepen. Het aandeel won 1,1 procent op weekbasis.

Aedifica steeg 4,2 procent op weekbasis na solide cijfers, merkte Jefferies op. UCB, dat recent juist in de lift zat en zelfs een record bereikte, verloor afgelopen week 3,3 procent.

GBL heeft in het eerste kwartaal van 2024 kunnen profiteren van een opleving van de beurskoers van Adidas, waarbij het nettoresultaat in de periode steeg. Het dividend werd gehandhaafd. ING noemde de cijfers weinig verrassend. Het aandeel steeg 1,8 procent op weekbasis.

Melexis verloor afgelopen week 4,3 procent en was daarmee hekkensluiter in de Bel20. Elders in Europa stonden halfgeleideraandelen ook onder druk.

VGP ging aan kop in de BelMid, met een winst op weekbasis van 8,3 procent. VGP heeft een contract getekend met Isar Aerospace voor de ontwikkeling van een nieuw hoofdkantoor voor dit bedrijf in het VGP Park München in Vaterstetten.

Bpost daalde 7,0 procent na het openen van de boeken. Bpost heeft in het afgelopen kwartaal een licht lagere omzet en winst geboekt. De resultaten waren wel beter dan ING had voorspeld.

Ontex heeft met de kwartaalcijfers grofweg aan de verwachtingen voldaan, oordeelde ING in reactie op resultaten, die beter waren dan de consensus. Het aandeel daalde toch 3,8 procent op weekbasis.

Aperam verloor 6,9 procent op weekbasis na cijfers en belandde daarmee onderaan in de BelMid. Aperam dook afgelopen kwartaal in de rode cijfers. ING sprak van een ingetogen kwartaal, waarbij niet-traditionele activiteiten de zwakte bij de kernactiviteiten wat konden opvangen.

Shurgard heeft de groei in het eerste kwartaal zien vertragen, stelden analisten van Jefferies in een reactie op de cijfers. Het aandeel steeg 1,1 procent op weekbasis.

Infrastructuurbelegger TINC daalde op weekbasis met 2,1 procent. TINC neemt voor circa 8 miljoen euro een belang van 33,33 procent in Azulatis. De onderneming financiert het belang met beschikbare kasmiddelen. De participatie zal direct bijdragen aan het resultaat van TINC. Degroof Petercam handhaafde zijn koersdoel voor TINC op 14,00 euro, maar haalde het aandeel afgelopen week van de kooplijst.

Recticel steeg 5,9 procent na een kwartaalupdate. Analisten van ING noemden de kwartaalupdate redelijk in lijn met de verwachting. Het bedrijf verhoogde ook het kapitaal door de uitoefening van inschrijvingsrechten.

Onder de kleinere aandelen won Unifiedpost afgelopen week 2,6 procent, bij een slotkoers van 3,91 euro op vrijdag. Het bedrijf is van plan om zijn Scandinavische dochteronderneming 21 Grams te verkopen, zo werd afgelopen week bekend. Verder wil Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke, een aantal eigen bestuurders aandragen tijdens de jaarvergadering. Alychlo is de grootste aandeelhouder van de digitale facturatiespecialist met 17 procent van het kapitaal. Unifiedpost maakte ook bekend dat het 100.000 zogeheten Key Man en 30.750 Plan de Warrants 2015 inschrijvingsrechten heeft uitgeoefend. Als gevolg hiervan zijn 1.307.500 gewone aandelen uitgegeven voor een totaalbedrag van ruim 2,4 miljoen euro. Berenberg handhaafde afgelopen week het koopadvies bij een iets lager koersdoel van 6,00 euro.

Hybrid Software heeft de groei in het eerste kwartaal zien versnellen. Dit maakte het bedrijf afgelopen week bekend. Het aandeel schoot op weekbasis 10,5 procent omhoog.

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aperam
    * *
  • Apple Inc.
    * *
  • BE20
    * *
  • BPOST Sa
    * *
  • Cofinimmo
    * *
  • ING Groep
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • TINC
    * *
  • VGP
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.