Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bel20 stabiliseert boven 4.000 punten

Bel20 stabiliseert boven 4.000 punten
18 mei 2024 om 10:53

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week licht gedaald. Bij een slot van 4.004,80 punten op vrijdag, verloor de Bel20 0,2 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de sterindex nog op ruim 4.013 punten, toen een plus van 2,6 procent.

Analisten van ING spraken over een “adempauze” voor beleggers en stelden dat het niet meer dan logisch is dat er “hier en daar wat winst wordt genomen.”

De beursweek stond in het teken van inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Zo stegen de Amerikaanse producentenprijzen in april op maandbasis met 0,5 procent. Economen rekenden op een stijging met 0,3 procent. De kernprijzen stegen op maandbasis met 0,4 procent, van 0,2 procent in maart. Ook op jaarbasis liepen de Amerikaanse producentenprijzen harder op.

De consumentenprijzen, voor de markt een nog belangrijkere graadmeter dan de PPI, stegen in april met 3,4 procent. Dat was 3,5 procent in maart. De kerninflatie daalde van 3,8 naar 3,6 procent. Beide cijfers kwamen overeen met de verwachtingen. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen en de kerninflatie met 0,3 procent. Dat was 0,4 procent een maand eerder.

“Het Amerikaanse inflatierapport over april is op maandbasis voor de Fed een stuk minder ontmoedigend dan het rapport over maart”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. In maart stegen de consumentenprijzen in de VS nog harder dan verwacht.

“Zowel de inflatie- als de detailhandelscijfers in de VS bevestigden het standpunt dat het huidige monetaire beleid restrictief genoeg is. De markten beschouwden beide data als extra bewijs dat de rente zal worden verlaagd. En als we kijken naar de Fed Fund Future voor september, is een renteverlaging tegen die tijd bijna een gegeven”, voegde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild toe.

“Als ik [woensdag] ergens verbaasd over was, dan was het wel over het cijfer van de controlegroep voor de detailhandel. Dit cijfer is exclusief auto’s, tankstations, voedingsmiddelen en bouwmaterialen. Dat cijfer was veel zwakker dan verwacht. Als die trend aanhoudt, zien we de Fed misschien ook eerder dan verwacht meer dovish worden”, zei de expert van Bank Edmond de Rothschild.

In de marktenzaal van KBC was men echter voorzichtig. “Inflatieoptimisten kunnen enige verbetering zien in het rapport, maar het zal waarschijnlijk niet meteen de afwachtende houding van de Fed veranderen.”

Opmerkingen van enkele prominenten van de Fed en de Europese Centrale Bank temperden het aanvankelijke optimisme na de Amerikaanse inflatiecijfers. John Williams van de New York Fed waarschuwde dat het nog te vroeg is om de rente te verlagen. En zijn collega van de Cleveland Fed, Loretta Mester, hintte erop dat de hogere rentes nog wel even aan zullen houden. Ook Thomas Barkin van de Fed van Minneapolis gaf aan geen haast te hebben. 

Verder deed voorzitter Jerome Powell deed een duit in het zakje. Hij gaf deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Foreign Banker’s Association in Amsterdam aan dat de Fed geduldig moet zijn “en het restrictieve beleid zijn werk moeten laten doen.”

ECB op koers voor renteverlaging in juni

Voor de ECB staan ondertussen bijna alle seinen wel op groen voor een eerste renteverlaging in juni.

“Er is steeds meer vertrouwen dat de inflatie in de rest van het jaar zal afnemen in de richting van onze doelstelling van 2,0 procent”, zei Klaas Knot, ECB-bestuurder en president van De Nederlandsche Bank, tijdens dezelfde bijeenkomst met Powell.

“Als het ons lukt om op deze weg door te gaan […], dan zal het gepast zijn om geleidelijk onze voet van de rem te halen om wat van de monetaire beleidsrestrictie weg te nemen”, aldus Knot. “Juni zal een goed moment zijn om een eerste stap te zetten.”

“Dat de ECB de beleidsrente in juni wil, kan en zo goed als zal verlagen, werd bevestigd door [ECB-bestuurder] Villeroy”, zei KBC. Inflatiecijfers uit de eurozone toonden afgelopen week dat de kerninflatie verder afkoelt.

Maar wat daarna gebeurt blijft echter onzeker. ECB-bestuurder Isabel Schnabel zei afgelopen week in een interview met de Japanse krant Nikkei dat na een mogelijke renteverlaging in juni, er in juli niet per se nog een verlaging volgt.

“Op basis van de huidige gegevens lijkt een renteverlaging in juli niet gerechtvaardigd”, zei Schnabel. “We moeten een voorzichtige aanpak volgen.”

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0869. De olieprijzen stegen licht op weekbasis, terwijl de obligatierentes juist daalden.

Stijgers en dalers

Goldman Sachs begon afgelopen week WDP te volgen met een koopaanbeveling en een koersdoel van 38,80 euro. Berenberg verhoogde het koersdoel. Het aandeel steeg 6,4 procent en trok daarmee de kop in de sterindex.

Umicore stond afgelopen week onder druk, nadat bekend werd dat de Belgische staat een belang van 5 procent heeft genomen in de specialist in metaaltechnologie en de CEO onverwacht vertrok. Het aandeel daalde 10,8 procent op weekbasis en was daarmee de hekkensluiter in de Bel20.

KBC heeft de winst in het eerste kwartaal veel minder sterk zien dalen dan was gevreesd, dankzij meevallende inkomsten. KBC kondigde verder aan dat het een buitengewoon interim-dividend van 0,70 euro per aandeel zal uitkeren. UBS verlaagde het koersdoel. De koers daalde op weekbasis met 4,1 procent.

Na cijfers steeg Syensqo met 1,9 procent. Zakenbank Jefferies sprak van meevallende resultaten in het eerste kwartaal.

D’Ieteren verloor afgelopen week 8,3 procent. Dit verlies was volgens ING een reactie op de slecht ontvangen cijfers van de Amerikaanse sectorgenoot Boyd.

Galapagos steeg juist 3,2 procent op weekbasis, nadat een strategische samenwerking is aangegaan met Blood Centers of America om het gedecentraliseerde CAR-T productienetwerk van Galapagos in de VS versneld op te schalen. KBC Securities reageerde positief op het nieuws en verhoogde het advies voor Galapagos van Accumuleren naar Kopen.

DEME realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 900 miljoen euro, zo maakte het bedrijf dinsdagmorgen bekend. Dat is een forse stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Degroof Petercam, Berenberg en Jefferies verhoogden het koersdoel. Het aandeel steeg op weekbasis 7,0 procent.

Orange Belgium voerde de BelMid aan met een winst van 9,2 procent op weekbasis.

EVS herhaalde in een kwartaalupdate de outlook voor 2024, nadat de omzet in het eerste kwartaal vergelijkbaar was met die in de eerste drie maanden van 2023. KBC verhoogde in reactie het koersdoel met een ongewijzigde koopaanbeveling, maar Kepler Cheuvreux haalde het aandeel van de kooplijst. EVS verloor op weekbasis 8,8 procent, waarmee het een van de sterkste dalers was in de BelMid. 

Alleen Azelis daalde harder, met 14,2 procent, onder meer na tegenvallende resultaten van sectorgenoot Brenntag. Verder werd afgelopen week bekend dat grootaandeelhouders EQT en PSP een flinke pluk aandelen Azelis hebben verkocht. De aandelen werden volgens ING en Kepler verkocht tegen een korting van 11,4 procent. De analisten merkten op dat de recente speculatie dat Azelis mogelijk van de beurs zou worden gehaald, geen steun vindt in deze verkoop.

Care Property Invest, dat afgelopen week met een kwartaalupdate kwam, steeg 4,5 procent.

Agfa-Gevaert realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 250 miljoen euro, wat voor analisten een tegenvaller was. Ook de winstgevendheid stond tegen de verwachting in onder druk. KBC Securities verlaagde het advies voor Agfa van Kopen naar Accumuleren. Kepler Cheuvreux liet weten ook opnieuw naar het advies en het koersdoel te zullen kijken. Het aandeel daalde met 16,9 procent op weekbasis.

Exmar heeft in het eerste kwartaal van 2024 een iets lager resultaat geboekt, hoewel de omzet steeg. Het aandeel steeg afgelopen week 4,4 procent.

Het aandeel Vastned Belgium stabiliseerde op weekbasis, nadat de vastgoedspecialist bekendmaakte dat het de eerste drie maanden van het jaar heeft afgesloten met een lagere EPRA-winst. Care Property Invest, dat met een kwartaalupdate kwam, won 1,5 procent. Verder werd bekend dat Vastned Belgium en Vastned Retail gaan fuseren, om zo meer waarde te creëren.

Nyxoah steeg afgelopen week 15,7 procent na het openen van de boeken. Degroof Petercam ziet Nyxoah meer en meer een overnameprooi worden.

Koers van aandelen in dit artikel

 • BE20
  * *
 • Galapagos
  * *
 • ING Groep
  * *
 • KBC Groep
  * *
 • Rabobank Certificaten
  * *
 • Vastned
  * *
 • WDP
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.