Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bel20 sluit lager maar wel nieuw record voor UCB

Bel20 sluit lager maar wel nieuw record voor UCB
23 mei 2024 om 18:03

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag lager geëindigd, waarbij de Bel20 0,5 procent verloor tot 3.975 punten, ondanks het feit dat UCB een nieuw record bereikte.

Over het algemeen profiteerden de Europese beurzen nauwelijks van de impuls die kwam uit de woensdagavond gepubliceerde kwartaalcijfers van Nvidia. Die cijfers hielpen de Nasdaq wel aan een nieuw record.

Ondanks de verwachtingen die als zeer hoog werden beschouwd, deed de chipgigant het beter dan verwacht en was ook de outlook sterk, wat suggereert dat de AI-race geen tekenen van vertraging vertoont.

“Het bedrijf blijft de schattingen overtreffen en verhoogt de vooruitzichten in een razend tempo”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. Voor een ieder die mee wil liften op de AI-hype, is Nvidia volgens Vranken “de enige speler.”

Aan het begin van de avond had het bedrijf meer dan 200 miljard dollar aan zijn marktkapitalisatie toegevoegd, ruim boven de grens van 1.000 dollar per aandeel. Een aandeel dat over een paar dagen door tien zal worden gedeeld.

Voor de rest is het gebrek aan enthousiasme op de aandelenmarkten duidelijk te wijten aan de hawkish toon van de laatste verklaringen van Amerikaanse centrale bankiers, die bevestigen dat een snelle verlaging van de Fed-rente op korte termijn niet op de agenda staat.

De economische cijfers die donderdag werden gepubliceerd, bevestigen dit scenario, waarbij de Amerikaanse economie meer dan veerkrachtig blijkt.

Opvallend was dat de groei in de Amerikaanse dienstensector in mei aanzienlijk is verbeterd, volgens de inkoopmanagersindices van bedrijven die zijn verzameld door S&P Global. Ook de groei in de industriesector in de VS nam toe.

Econoom Chris Williamson van S&P Global meent dan ook dat de Amerikaanse economie weer op koers ligt voor een solide groei in het tweede kwartaal. Verder blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt robuust, bleek uit de dalende steunaanvragen in de VS.

Op de obligatiemarkt ging de rente logischerwijs omhoog voor zowel de Duitse als de Amerikaanse tienjaarsobligaties.

Op valuta en energiegebied steeg de euro aan het begin van de avond iets tot boven 1,08 dollar. Tegelijkertijd steeg de olieprijs met 0,4 procent tot 81,6 dollar voor een vat Brent.

Stijgers en dalers

KBC steeg in de Bel20 index 1,4 procent, terwijl UCB de grootste stijger was in de sterindex, met een winst van 1,5 procent naar een nieuw record van 129,50 euro. Het bedrijf publiceerde resultaten van zijn Fase 3-studies naar bimekizumab, BE HEARD I en BE HEARD II, in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ackermans & van Haaren daalde op het slot met 2,4 procent. Het wantrouwen van beleggers was het grootst tijdens de ochtendhandel, toen het aandeel nog bijna 7 procent verloor. Naast de publicatie van de kwartaalupdate van de holding, benadrukte Degroof Petercam de goede prestaties van zijn private banking-activiteiten.

Elia en Cofinimmo boekten de sterkste daling met verliezen van meer dan 3 procent. Buiten de hoofdindex steeg EVS met 1,5 procent, terwijl Immobel 3,6 procent inleverde.

IBA, dat voorbeurs cijfers publiceerde, daalde met 2,8 procent. ING wees op de hoge cashburn van de wereldwijde protontherapiespecialist in het eerste kwartaal. De vooruitzichten voor het hele jaar lijken ook enigszins zwak.

Bij de small caps steeg Greenyard met 7,7 procent, als beloning voor zijn kwartaalcijfers. KBC Securities omschreef de cijfers als solide.

Wereldhave Belgium trok de aandacht met een stijging van 16,6 procent.

Home Invest steeg 6,3 procent, geholpen door een koopaanbeveling van Degroof Petercam.

Onward Medical verloor 8,6 procent na een kwartaalupdate die volgens Degroof Petercam geen verrassingen bevatte.

Nyxoah daalde met 17,3 procent naar 8,00 euro, maar de handel werd tijdens de sessie geschorst. De specialist in slaapapneu heeft de inschrijvingsprijs voor een aandelenemissie vastgesteld op 9,25 dollar per aandeel, of 8,54 euro omgerekend. In totaal bestaat de emissie uit 5.374.755 gewone aandelen Nyxoah.

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Netflix Inc.
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.