Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Consumentenvertrouwen VS in mei gedaald

Consumentenvertrouwen VS in mei gedaald
24 mei 2024 om 16:17

 Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in mei verder gedaald, terwijl de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden juist steeg. Dit bleek vrijdag uit de definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 77,2 in april naar 69,1 deze maand. Dat was wel iets beter dan het voorlopige cijfer van 67,4 dat eerder deze maand werd gemeld.

Het vertrouwen in de huidige staat van de economie verslechterde van 79,0 tot 69,6. Over de economische verwachtingen werden de ondervraagden ook iets minder optimistisch. Deze deelindex daalde van 76,0 naar 68,8.

“Het consumentenvertrouwen daalde in mei met ongeveer 10 procent, na drie opeenvolgende maanden van zeer weinig verandering. Deze daling met 8,1 indexpunten is statistisch significant en brengt het sentiment naar het laagste peil in ongeveer vijf maanden. De vooruitzichten voor het komende jaar voor het ondernemingsklimaat lieten een bijzonder opmerkelijke daling zien, terwijl de opvattingen over persoonlijke financiën weinig veranderden [……]. Toch blijft het sentiment bijna 20 procent boven een jaar geleden en ongeveer 40 procent boven het historische dieptepunt ooit in juni 2022, wat weerspiegelt hoeveel de opvattingen van consumenten zijn verbeterd naarmate de inflatie afnam”, aldus Surveys of Consumers Director Joanne Hsu.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam begin deze maand uit op 3,3 procent, tegen 3,2 procent eind april. Een voorlopig cijfer voor mei wees eerder op een stijging naar 3,5 procent. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar bleef gelijk op 3,0 procent.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.