Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Media: Brussel wil Basel-kapitaalregels marktrisico een jaar uitstellen

Media: Brussel wil Basel-kapitaalregels marktrisico een jaar uitstellen
11 jun 2024 om 16:18

De Europese Unie gaat nieuwe internationale kapitaaleisen voor het marktrisico bij banken een jaar uitstellen, om te voorkomen dat banken worden benadeeld door aanhoudend getouwtrek over de regels in de Verenigde Staten. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag.

Het pakket met aanvullende kapitaalregels, ook wel bekend als Basel IV, zou per 1 januari ingaan in de Europese Unie, zeven jaar nadat hier een akkoord over werd bereikt in het Bazels Comité voor het toezicht op de bankensector. Het is het sluitstuk van nieuwe regelgeving die een herhaling van de financiële crisis van 2008 moet voorkomen.

De regels, die in de Verenigde Staten bekendstaan als Basel III Endgame, zullen daar pas op zijn vroegst halverwege 2025 van kracht worden, en in het Verenigd Koninkrijk is medio 2025 als startdatum vastgesteld.

Van het pakket wil de EU nu de regels die de handelsactiviteiten van banken raken een jaar uitstellen, omdat die activiteiten een mondiaal karakter hebben, volgens de bronnen van Bloomberg.  

Het gaat om de standaard voor de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden voor marktrisico. De Europese Commissie heeft eerder gezegd zeer bewust te zijn van de kwestie en de relevantie van dit specifieke onderdeel voor een gelijk speelveld wereldwijd.

Voor Nederlandse banken zijn overigens vooral de nieuwe kapitaalregels voor hypotheken relevant. Daarover meldde Bloomberg dinsdag niets.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.