Bel20 weer boven 4.000 punten
(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week flink gestegen en kwam voor het eerst sinds mei weer boven de 4.000 punten uit. Op een slot van ruim 4.040 punten vrijdag won de Bel20 2,0 op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de sterindex op 3.959,84 punten, toen een winst van bijna 2 procent.
De aandacht ging afgelopen week vooral uit naar Amerikaanse inflatiecijfers, die bepalend zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve. De consumentenprijzen stegen in juni met 3,0 procent op jaarbasis en de kerninflatie kwam uit op 3,3 procent.
Vooraf werd gerekend op een inflatie op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent, was de inschatting vooraf.
Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. De kernprijzen stegen met 0,1 procent, waar een toename met 0,2 procent was voorspeld, gelijk aan de prijsontwikkeling een maand eerder.
Beleggers krijgen na de gunstige inflatiecijfers “opnieuw hoop dat de Fed de rente in september zal verlagen. En dat is dan de reden dat de aandacht van big tech verschoof naar de kleinere technologieaandelen”, klonk het uit de marktenzaal van KBC.
Eerder deze week legde Fed-voorzitter Jerome Powell de basis voor een renteverlaging na de zomer in zijn verklaringen voor het Amerikaanse Congres. Volgens Powell betekent een afkoelende arbeidsmarkt dat een potentiële bron van inflatoire druk is afgenomen.
Echter, de wekelijkse steunaanvragen uit de VS toonden een grotere daling dan verwacht, wat juist ongunstig is. Dit suggereert volgens experts van Lynx een sterke arbeidsmarkt, wat negatief zou kunnen uitpakken voor een renteverlaging door de Fed.
“Dit zijn enkele van de laatste katalysatoren om de handel te sturen voordat een lange zomerstilte begint tot het Jackson Hole symposium tussen 22 en 24 augustus”, aldus KBC. De experts zien dat aandelen nog altijd verder stijgen.
Start cijferseizoen
Tegen een achtergrond van aanvankelijk nieuwe records op Wall Street en richting het einde van de week juist een sectorrotatie van techaandelen naar mid- en smallcaps in de VS, ging afgelopen week het Amerikaanse cijferseizoen van start. Traditiegetrouw openden als eersten de Amerikaanse banken de boeken.
JPMorgan behaalde zonder een eenmalige bate een lagere winst, terwijl Wells Fargo de outlook verlaagde en de cijfers van Citigroup juist meevielen. Laatstgenoemde wist vrijdag dan ook te stijgen, terwijl JPMorgan en Wells Fargo onder druk stonden.
JPMorgan CEO Jamie Dimon waarschuwde in een toelichting voor “meerdere inflatoire krachten” en gaf ook aan dat de bank zichzelf wil beschermen tegen groeiende geopolitieke risico’s.
Cijfers van Delta Air Lines en PepsiCo vielen donderdag ook al niet mee.
Toch zullen bedrijven in de S&P 500 naar verwachting voor het vierde kwartaal op rij groei rapporteren, met winsten die vermoedelijk met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, voorspelt FactSet. Dat zou de grootste stijging zijn sinds het eerste kwartaal van 2022.
“We zijn niet bezorgd over de vooruitzichten voor de grote IT-bedrijven, maar zien met het zicht op lagere rentes ook ruimte voor koersherstel bij achtergebleven sectoren”, zei investment Simon Wiersma van ING.
Beleggers verwerkten aan het begin van de week de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement National van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Toch wist geen van de partijen een absolute meerderheid te behalen.
“Nu beide extremen niet in staat zijn om de macht te grijpen, zijn de politieke risico’s in Europa voorlopig geweken”, zeiden experts van KBC. Economen van Commerzbank denken niet dat de verkiezingsuitslag gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.
De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,151 procent, terwijl de Duitse variant op 2,506 procent stond. De Amerikaanse rentes daalden na de gunstige inflatiecijfers.
De euro/dollar handelde vrijdag rond 1,09 en daarmee op weekbasis een half procent hoger, nu een renteverlaging door de Fed in zicht lijkt te komen.
De olieprijzen daalden op weekbasis. Oliekartel OPEC handhaafde afgelopen week de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie in 2024 en 2025. Het Internationaal Energieagentschap verlaagde de verwachte groeivraag voor 2025 licht en rekent op een groter aanbod, wat tot een overschot zou kunnen leiden.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdaandelen deed Galapagos afgelopen week goede zaken, met een plus van 7,9 procent. UBS verhoogde het koersdoel op Argenx van 430,00 naar 435,00 dollar. Argenx zal op 25 juli de resultaten over het tweede kwartaal rapporteren. Voordien zal het bedrijf op 16 juli een R&D-dag organiseren. Het aandeel steeg 7,1 procent op weekbasis.
Syensqo heeft een controlerend belang genomen in Azerys, een Marokkaanse producent van rozemarijnextract, zo werd afgelopen week bekend. Financiële details werden niet gedeeld. UBS handhaafde afgelopen week het koopadvies op Syensqo, maar verlaagde wel het koersdoel van 119 naar 133 euro. Het aandeel daalde wel 1,7 procent op weekbasis. Solvay was hekkensluiter op weekbasis, met een verlies van 2,8 procent. Sofina daalde 2,6 procent.
In de BelMid steeg Barco 1,4 procent. Komende week staan de kwartaalcijfers op het menu. De resultaten van Clickshare worden bepalend voor de prestaties van Barco in de eerste helft van 2024, aldus ING. De bank denkt dat de outlook voor dit jaar in gevaar is. Als gevolg van de lagere groei vreest ING dat de outlook voor een EBITDA-marge van minimaal 14 procent niet wordt gehaald. De analistenconsensus gaat voor dit jaar uit van een marge van 12,9 procent. ING zit op 13,2 procent.
Deceuninck ging op weekbasis 9,0 procent hoger en voerde daarmee de BelMid aan. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees vrijdag op een koopadvies van Kepler Cheuvreux.
Kinepolis won afgelopen week 5,1 procent op weekbasis. De box office-omzet in juni van Cineplex, de grootste bioscoopuitbater in Canada, bedroeg 51,4 miljoen, zo maakte het bedrijf bekend. Dat is zowat 90 procent van het niveau van vóór de pandemie. Het bericht is opsteker voor Kinepolis, aldus ING.
Bpost was afgelopen week de grootste daler in de BelMid en leverde 2,7 procent in. Het aandeel staat onder druk sinds de winstwaarschuwing van 3 juli.
Bij de smallcaps viel Unifiedpost afgelopen week op met een winst van 9,7 procent. Unifiedpost wil het bestuur versterken en kondigde aan dat Stefan Yee zich terugtrekt als voorzitter.
Onward Medical steeg 5,9 procent op weekbasis na de aankondiging van een publicatie in een medisch vakblad. De publicatie in Neuromodulation verwijst naar observaties en resultaten van de Up-LIFT-hoofdstudie, die in mei 2024 in Nature Medicine werd gepubliceerd en die een significante verbetering van de hand- en armfunctie aantoonde na een dwarslaesie met gebruik van de ARC-EX-therapie. Nog geen van de medische apparaten van Onward is beschikbaar voor commercieel gebruik.
De FSMA heeft grote twijfels over de betrouwbaarheid van de door Hyloris Pharmaceuticals verstrekte informatie aan de markt, zo bleek uit een waarschuwing die de toezichthouder eind vorige week uitstuurde. De FSMA is van oordeel dat het publiek de risico’s verbonden aan een belegging in het aandeel niet kan beoordelen op basis van de informatie die Hyloris met de markt heeft gedeeld. In een reactie zei Hyloris maandag dat het “nota heeft genomen” van de waarschuwing van de FSMA en dat men van mening is dat ze alle relevante informatie met beleggers heeft gedeeld.
Degroof Petercam verlaagde het koersdoel afgelopen week van 22,10 naar 17,20 euro met handhaving van het koopadvies. De notering blijft geschorst in afwachting van de publicatie van het jaarlijks financieel verslag 2023 en het begeleidende verslag van de commissaris. De laatste koers van Hyloris die tot stand kwam, was 11,70 euro. Dat was op 26 april.