Zwaargewichten helpen schade in Brussel enigszins te beperken
(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week gedaald, maar wel minder hard dan een aantal grote omringende beurzen. Op een slot van ruim 4.015 punten op vrijdag verloor de Bel20 1,8 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de sterindex op ruim 4.088 punten, toen een winst van 2,6 procent op weekbasis.
Beleggers kennen een lastige start van de maand augustus, oordeelde investment manager Simon Wiersma van ING. Juli was voor de Bel20 juist een sterke maand, waarbij de sterindex weer boven de 4.000 punten kwam en zo’n 6 procent won.
“De steeds sterkere overtuiging dat centrale banken de beleidsrente eindelijk gaan verlagen, lijkt om te slaan in de vrees voor een ‘harde landing’ van de economie, oftewel een recessie. Zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, leidt dit tot toenemende volatiliteit op de financiële markten”, zei de marktkenner van ING.
Bedrijfscijfers van zwaargewichten Microsoft, Meta, Amazon, Intel en Apple vielen over het algemeen niet mee. Chipreus Intel kondigde na een zwak kwartaal en vanwege de uitdagende vooruitzichten zelfs een reorganisatie aan en heeft besloten om het dividend op te schorten.
“Intel kan al een tijdje niet meekomen in de nieuwste ontwikkelingen rond AI”, zei Wiersma. Ook Amazon wees op de hoge investeringen die het moet doen om mee te kunnen met de AI-hype.
Tegenvallend economisch nieuws aan beide kanten van de Atlantische Oceaan hielp het sentiment afgelopen week al helemaal niet. Zo wezen de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone opnieuw op krimp. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank houdt er rekening mee dat de tegenwind de komende maanden nog aanhoudt.
Verder kromp de Duitse economie onverwacht in het tweede kwartaal, terwijl de inflatie in de grootste economie van de eurozone onverwacht opliep in juli, van 2,2 naar 2,3 procent. In de eurozone als geheel kwam de economische groei wel hoger uit dan verwacht in het afgelopen kwartaal, maar blijft deze onderliggend zwak, oordeelde ING.
“Een teleurstelling”, zei econoom Carsten Brzeski verder over de ontwikkeling in Duitsland.
“De lichte stijging van de Duitse inflatie wijst niet alleen op de hardnekkigheid van de inflatie, maar suggereert ook dat een renteverlaging [door de ECB] in september nog geen uitgemaakte zaak is”, aldus Brzeski.
Een renteverlaging in september door de Federal Reserve lijkt inmiddels wel een uitgemaakte zaak na het rentebesluit van woensdag, waarbij voorzitter Jerome Powell liet doorschemeren dat een verlaging er inderdaad aan zit te komen.
“De Fed en Powell waren behoorlijk expliciet. Dat tempert meteen het (informatieve) belang van het jaarlijkse Fed-symposium in Jackson Hole eind augustus. Per saldo veranderden de beleidsrenteverwachtingen van de markt weinig”, klonk het uit de marktenzaal van KBC.
Tegenvallende inkoopdata uit de VS, die (opnieuw) een krimp van de industrie lieten zien en stijgende werkloosheidsuitkeringen wakkerden afgelopen week wel de zorgen over een recessie aan.
“We vinden het veel te vroeg om die conclusie te trekken, omdat de productiesector van de economie zoals gezegd niet bepalend is. Dat is de dienstensector. Volgens de Atlanta Fed ligt de Amerikaanse economie volgens de actuele data op koers voor een groei van 2,5 procent in het lopende kwartaal”, zei Wiersma.
Het belangrijke Amerikaanse banenrapport op vrijdag hielp de recessie angst niet te bedwingen. In juli kwamen er slechts 114.000 banen bij, waar op 185.000 was gerekend. De werkloosheid liep op van 4,1 naar 4,3 procent en de loongroei koelde af tot 3,6 procent.
“De zenuwen worden met dit rapport wel aangewakkerd. De Fed had liever een groeiaantal van rond de 150.000 gezien”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.
De werkloosheid van 4,3 procent duidde volgens de zogeheten Sahm-rule in het verleden al op een recessie, zei Marey verder.
“Daar komen dan nog eens de verlaagde aantallen in mei en vooral juni en de zwakke PMI die donderdag uitkwam nog eens bij”, aldus de expert van Rabobank.
Richard Hunter van Interactive Investor wees erop dat de Fed, door deze week de rente te handhaven, achter de feiten lijkt aan te lopen, nu een zachte landing voor de economie uit beeld dreigt te raken.
Ondertussen is ook nog lang niet zeker of de Bank of England, dat de rente afgelopen week wel verlaagde, dit later in het jaar nogmaals zal doen. Daardoor zal de Britse economie, die worstelt om te groeien, verder worden beperkt, denkt Hunter.
De Bank of England verlaagde afgelopen week de rente met 25 basispunten tot 5,00 procent. Het Britse rentebesluit werd met een kleine meerderheid van 5 tegen 4 stemmen genomen. Vier bestuurders wilden de rente op 5,25 procent handhaven.
ING houdt wel rekening met meer Britse renteverlagingen dit jaar, maar dat hangt af van de ontwikkeling van de diensteninflatie in het Verenigd Koninkrijk.
De Bank of Japan verhoogde afgelopen week de rente van 0,00 tot 0,10 procent naar 0,25 procent en meldde daarbij het voornemen de inkoop van staatsobligaties te halveren.
Economen van Goldman Sachs verwachten dat de Japanse centrale bank de rente geleidelijk verder zal verhogen, met een tempo van twee stappen per jaar. De Japanse yen liep stevig op na het rentebesluit en de Nikkei daalde met 4,7 procent op weekbasis.
De obligatierentes kelderden na de rentebesluiten en tegenvallende macrodata. Beleggers zochten hun heil in obligaties nadat ze aandelen links lieten liggen.
De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0910. De olieprijzen daalden op weekbasis ruim 3 procent. De oliemarkten blijven bezorgd over de vraag in China en de kans op een recessie, die de energievraag ook geen goed zou doen.
Stijgers en dalers
Koploper in de sterindex was afgelopen week Elia, met een winst van 4,1 procent. Cofinimmo steeg 3,1 procent.
AB InBev steeg op weekbasis met 2,5 procent. De brouwer boekte een hogere winst en omzet in het afgelopen kwartaal en herhaalde de outlook voor 2024. “Ons wereldwijde momentum bleef ook dit kwartaal duren […] De resultaten in de eerste helft van het jaar zijn bemoedigend en we blijven gefocust op een consistente uitvoering van onze strategie”, zei CEO Michel Doukeris van AB InBev. Jefferies verhoogde het koersdoel.
Jefferies verhoogde ook het koersdoel voor farmaceut UCB. Er waren afgelopen week ook koersdoelverhogingen van onder meer UBS en Deutsche Bank. Het aandeel verdubbelde dit jaar al bijna. Reden voor Degroof Petercam om het koopadvies in te trekken, omdat het nieuwe koersdoel van 160 euro te weinig opwaarts potentieel biedt. Het aandeel UCB won op weekbasis 0,8 procent.
GBL daalde op weekbasis 2,6 procent, na cijfers en een verrassend dividend. Degroof Petercam schat de discount waarop GBL noteert op 42 procent. Deze korting zal volgens Degroof waarschijnlijk niet worden opgelost met het dividend, maar moet worden verkleind door een bovengemiddelde groei van de intrinsieke waarde.
Azelis behaalde in de eerste helft van 2024 een vlakke omzet, maar de aangepaste EBITDA daalde wel. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel van 26,00 naar 23,00 euro met handhaving van het Houden advies. Het aandeel Azelis verloor 3,9 procent op weekbasis.
Melexis verloor afgelopen week 5,9 procent. De chipbakker heeft het tweede kwartaal van dit jaar de eigen omzetoutlook gehaald, maar ook een wat tegenvallende omzetverwachting voor het derde kwartaal afgegeven. De outlook voor heel 2024 werd herhaald door de chipbakker. Degroof Petercam zag geen verrassingen in de kwartaalupdate. De zorgen rond Intel zetten Europese halfgeleideraandelen afgelopen week sowieso onder druk.
Solvay heeft in het tweede kwartaal van 2024 een hogere EBITDA behaald dan voorzien en scherpte de outlook voor het volledige jaar aan. Dit was te danken aan de combinatie van veerkrachtige activiteiten en kostenbesparende initiatieven. Het aandeel Solvay daalde 7,2 procent op weekbasis.
Syensqo, een afsplitsing van Solvay, heeft in het afgelopen kwartaal een lagere omzet en winst geboekt en stelde de outlook voor het hele jaar licht neerwaarts bij. Dit werd flink afgestraft met een koersverlies van 10,5 procent op weekbasis, waardoor het aandeel de hekkensluiter was in de Bel20. “Hoewel we in de tweede helft van 2024 een terugkeer naar volumegroei op jaarbasis verwachten, zien we een langzamer herstel in bepaalde eindmarkten, evenals aanhoudende macro-economische onzekerheid”, zei CEO Ilham Kadri in een toelichting op de cijfers.
Aedifica maakte juist sterker dan verwachte interimresultaten bekend, op basis waarvan de outlook voor het volledige boekjaar werd verhoogd. Het aandeel Aedifica steeg afgelopen week 1,8 procent.
Kepler Cheuvreux zette Argenx afgelopen week op de kooplijst en verhoogde het koersdoel naar 545 euro. Het aandeel Argenx won 0,9 procent op weekbasis.
Galapagos handhaafde de verwachte cashburn voor dit jaar bij verder weinig verrassende halfjaarcijfers. Het aandeel Galapagos daalde toch met 6,5 procent op weekbasis. RBC verlaagde het koersdoel.
Umicore verloor 7,1 procent. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel na de kwartaalcijfers van vorige week en handhaafde het verkoopadvies. Ook de winstramingen werden verlaagd. Deutsche Bank verlaagde eveneens het koersdoel.
Aperam verloor 0,6 procent in de BelMid na volgens ING weinig verrassende cijfers en Fagron ging aan kop in de index, met een winst van 4,8 procent na het openen van de boeken, waarbij ook de outlook omhoog ging. KBC Securities verhoogde het koersdoel op Fagron. Ook Shurgard won 4,8 procent op weekbasis.
Het aandeel Retail Estates kwam nauwelijks van zijn plaats na een kwartaalupdate. Degroof Petercam sprak van een nette jaarstart voor het vastgoedbedrijf.
Ontex heeft op basis van de resultaten over de eerste jaarhelft de outlook voor het volledige boekjaar 2024 verhoogd. De update van de fabrikant werd door Degroof Petercam positief ontvangen. De koers van Ontex daalde op weekbasis 0,6 procent.
Bpost verraste niet echt nadat het postbedrijf vorige maand al met een teleurstellende outlook kwam, maar wist wel de verwachtingen licht te verslaan. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel. Het aandeel Bpost daalde 2,8 procent op weekbasis.
Bij de small caps won Sequana Medical afgelopen week liefst 32,6 procent. Hyloris leverde 55 procent in tot 5,24 euro nadat vrijdag na ruim drie maanden de handel in het aandeel weer werd hervat.