Brusselse beurs stijgt verder na rentebesluit ECB en inflatiedata VS
(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week verder gestegen. Op een slotstand van 4.256,45 punten vrijdag won de Bel20 op weekbasis 0,3 procent. Bij een slot van 4.242,64 punten een week eerder steeg de sterindex toen 0,4 procent op weekbasis.
De week begon met optimisme over Chinese stimuleringsmaatregelen, hoewel die opnieuw weinig gedetailleerd bleken, maar verder waren beleggers vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en Amerikaanse inflatiecijfers.
De Europese beurzen deden het vrij rustig aan, maar op Wall Street werden nog wel records gevestigd. Zo brak de Nasdaq afgelopen week voor het eerst door de grens van 20.000 punten.
De techindex staat sinds het begin van het jaar ruim 30 procent hoger en ook de S&P 500 en Dow staan voor 2024 op dubbelcijferige winsten. In verhouding is de winst voor de brede Stoxx Europe 600 met circa 8 procent een stuk lager. De Bel20 doet het dan wel weer aardig met vooralsnog 15 procent winst dit jaar.
Amerikaanse aandelen zullen ook in 2025 beter presteren dan Europese aandelen, geholpen door een sterkere economie en hogere winstgroei, zei beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News.
Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, merkte op dat het beleggerssentiment in de eurozone is gedaald tot het laagste niveau in meer dan een jaar.
Het is vooral de situatie in Duitsland die het sentiment drukt, aldus de econoom. Ook de situatie in Frankrijk is zeker debet aan de daling van het vertrouwen, voegde Keppenne toe.
De politieke zorgen komen boven op een haperende economie in de eurozone. De Europese Centrale Bank verlaagde afgelopen week opnieuw de rente met 25 basispunten en waarschuwde ook voor een trager herstel van de Europese economie.
Keppenne merkte op dat de ECB de groeiprognoses iets naar beneden bijstelde, maar dit ook deed voor de inflatie, “wat duidelijk een signaal is dat de rentetarieven verder zullen worden verlaagd”, zei hij.
De ECB blijft “data-afhankelijk”, wat het scenario van een geleidelijke aanpak bevestigt, concludeerde Keppenne.
Verder was de aandacht van beleggers gericht op de Amerikaanse inflatie. Die overtuigden “de laatste twijfelaars” ervan dat de Amerikaanse centrale bank zich zal houden aan het plan om de rente [volgende week] met 25 basispunten te verlagen, klonk het uit de marktenzaal van KBC.
“De cijfers kwamen precies overeen met de verwachtingen. Een stijging van 0,3 procent op maandbasis voor de kerninflatie en een stijging op jaarbasis van 2,6 naar 2,7 procent voor het algemene prijspeil”, vatte men bij KBC samen. De kerninflatie kwam op jaarbasis uit op 3,3 procent. De producentenprijzen in de VS stegen in november harder.
Het stagnerende desinflatieproces pleit voor een rentepauze in januari door de Fed, in afwachting van de inauguratie van president Donald Trump op 20 januari.
“De onzekerheid over zijn toekomstige fiscale agenda pleit ervoor om wat kruit droog te houden. Andere elementen ten gunste van een dergelijk scenario zijn een sterker dan verwachte groei, stijgende korte termijn inflatieverwachtingen en de bestuurders van de Fed die pleiten voor een geleidelijke aanpak”, aldus KBC.
Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt komende woensdag bekendgemaakt.
De Zwitserse centrale bank heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief wel met 50 basispunten verlaagd, terwijl rekening werd gehouden met een kleinere verlaging, te midden van een aanhoudende strijd met de lage inflatie en een sterke Zwitserse frank.
“De kans op negatieve rentes in 2025 is toegenomen, maar dit is nog steeds niet het basisscenario”, zei ING over het Zwitserse rentebesluit.
In het Midden-Oosten kwam het regime van de familie Assad in Syrië afgelopen weekend ten val, nadat legers van opstandelingen de hoofdstad Damascus in bezit namen. President Bashar al-Assad vluchtte naar Rusland. Analisten voorspellen dat de situatie gespannen zal blijven.
De olieprijzen stegen op weekbasis met circa 5 procent. Oliekartel OPEC verlaagde in zijn maandrapport de verwachtingen voor de groeivraag naar olie voor de vijfde maand op rij.
De euro/dollar handelde vrijdag net boven de grens van 1,05. BNP Paribas verwacht echter dat de Europese munt in 2025 pariteit bereikt met de greenback.