Europese beurzen lager gesloten
De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, maar dankzij een herstel op Wall Street waren de verliezen wel minder groot dan aan begin van de handelsdag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 405,74 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 13.144,28 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,8 procent op 5.916,63 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent lager op 7.089,22 punten.
Beleggers maakten zich opnieuw zorgen over de agressieve plannen van de Federal Reserve en centrale banken wereldwijd om het monetaire beleid aan te scherpen, waardoor een recessie dreigt.
“Er is zeker angst in de markt en dat speelt door in de volatiliteit”, zei marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald, eraan toevoegend dat beleggers waarschijnlijk wachten op nieuwe inflatiedata of een vergadering van de centrale bank om hun toekomstige strategie te bepalen.
Vanmiddag verscheen voorzitter Jerome Powell van de Fed voor een senaatscommissie.
“De draai [op de aandelenmarkten] vond plaats toen Jerome Powell aan het spreken was voor de Amerikaanse senaat. Als de Fed spreekt, dan luisteren de markten altijd”, zei Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer.
Bij het vorige rentebesluit besloot de Fed onverwacht om niet 50, maar 75 basispunten erbij te doen, om de inflatie te beteugelen, omdat de consumentenprijsinflatie uit de hand dreigde te lopen. Volgens Van Deijck was dit een blunder, omdat de markt daar niet op had gerekend, en omdat de Fed eigenlijk zou moeten kijken naar de kerninflatie, omdat de volatiele prijzen voor voeding en energie sowieso niet beheersbaar zijn voor de centrale bank. “Het leek alsof ze in paniek waren.”
Woensdag valt uit de woorden van Powell op te maken dat hij de scherpe kantjes er afhaalt. “Hij zegt dat de vorige renteverhoging het gewenste effect heeft gehad, dat de economie is afgekoeld en het financiële klimaat is verslechterd. De rentegevoelige aandelen veerden daarna meteen op”, concludeerde Van Deijck.
Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Europa in juni is gedaald met 1,9 procentpunt tot -24,0. De vertrouwensindex voor het eurogebied daalde met 2,4 procentpunt tot een stand van -23,6.
De Britse consumentenprijzen stegen in mei met 9,1 procent op jaarbasis nog iets harder dan de 9,0 procent in april.
De euro/dollar noteerde op 1,0593. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0473 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0525 op de borden.
Olie werd woensdag ruim 4 procent goedkoper.
Bedrijfsnieuws
Clariant wil terug naar drie divisies. Het aandeel daalde circa 1,5 procent.
De staalsector stond onder druk na een negatief rapport van JPMorgan. De zakenbank haalde het aandeel ArcelorMittal van de kooplijst en verlaagde het koersdoel stevig tot 32,50 euro. De koers van het aandeel verloor bijna 10,0 procent. Salzgitter en Voestalpine werden door JPMorgan zelfs op de verkooplijst gezet. De koers van het aandeel Salzgitter verloor ruim 11,0 procent en van Voestalpine circa 12,0 procent. Salzgitter verraste echter door na het rapport van JPMorgan met een outlookverhoging voor 2022 te komen. Zakenbank Jefferies zei dat beleggers echter al letten op wat er in 2023 in de staalmarkt gaat gebeuren, waardoor de outlookverhoging slechts tot een beperkte reactie zou leiden onder beleggers.
In Parijs steeg Worldline 2,0 procent en in Amsterdam ging sectorgenoot Adyen 3,7 procent hoger na een uitbreiding van een contract met McDonald’s.
Engie won in de CAC40 1,5 procent, terwijl Carrefour bijna 7,0 procent lager noteerde.
De enige aandelenkoersen die het nog wel aardig deden, waren die van defensieve waarden, zag marktanalist Salah Bouhmidi van IG Nederland. Zo won Heineken 2,0 procent. AB InBev won in Brussel 1,0 procent. De koers van het aandeel Beiersdorf steeg circa 0,5 procent.
In Frankfurt ging Deutsche Telekom aan de leiding met een winst van circa 1,7 procent. E.ON steeg 1,4 procent, terwijl BASF 5,5 procent daalde.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 3.783,29 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.