Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

NBB ziet nog stevige groei voor Belgische economie

NBB ziet nog stevige groei voor Belgische economie
16 jun 2023 om 13:57

(ABM FN) De Nationale Bank van België ziet voor de Belgische economie op korte termijn nog stevige groei. Dit bleek vrijdag uit de voorjaarsprognose van de centrale bank.

De jaargroei zou hierdoor uitkomen op 1,4 procent in 2023.

Op middellange termijn loopt de groei terug tot 0,3 procent op kwartaalbasis of 1,2 procent op jaarbasis, in overeenstemming met de potentiële groei, naarmate de impact van de arbeidsschaarste duidelijker voelbaar wordt, aldus de bank. Een hogere groei van het bruto binnenlands product zou dan vooral een sterkere toename van de productiviteit of een grotere arbeidsmarktparticipatie vergen.

De totale inflatie is sinds het najaar al aanzienlijk afgenomen door een forse daling van de internationale gasprijzen. De onderliggende prijsdruk maar ook de voedselinflatie zouden geleidelijk teruglopen, aldus NBB.

De indexeringsmechanismen reageren met enige vertraging en stuwen dit jaar de loonkosten volgens NBB nog op met 8 procent. In vier jaar tijd zouden de uurloonkosten in België met bijna 3 procentpunt meer toenemen dan in de drie belangrijkste buurlanden en dat verslechtert de kostenconcurrentiekracht.

Het begrotingstekort, ten slotte, blijft ook de komende jaren “onhoudbaar” hoog, en stijgt opnieuw in 2023. Bij ongewijzigd beleid zal het tekort in 2025 nog steeds 4,7 procent van het bruto binnenlands product bedragen. De overheidsschuld bevindt zich dan op een stijgend traject, zo waarschuwde de bank vrijdag.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.