Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ABN AMRO zet aandeel DEME op kooplijst

Beursblik: ABN AMRO zet aandeel DEME op kooplijst
23 aug 2023 om 16:07

(ABM FN) ABN AMRO Oddo heeft in aanloop naar de halfjaarcijfers het advies voor DEME verhoogd van Houden naar Outperfom met een onveranderd koersdoel van 140 euro.

Het baggerbedrijf DEME zal volgende week een hogere omzet bekendmaken over de eerste jaarhelft, zo verwacht analist Thijs Berkelder.

Op dit moment voorziet de bank een omzet voor de eerste zes maanden van 1,40 miljard euro en een EBITDA van 210 miljoen euro met een EBITDA-marge van 14,9 procent. De nettowinst zou moeten uitkomen op 28 miljoen euro.

ABN AMRO verwacht dat DEME wat tegenwind ondervindt van zijn nieuwe activiteiten in de VS en Taiwan. “Beide offshore windenergiemarkten zijn nog relatief jong in vergelijking met de meer volwassen activiteiten in Europa”, wat zal wegen op de marges. “Op termijn zouden de marges in Taiwan en de VS wel hoger moeten zijn dan in Europa”, verwacht Berkelder.

De analist merkte ook op dat na het recordorderboek van 7,1 miljard euro in het eerste kwartaal, DEME in Frankrijk nog nieuwe contracten ter waarde van meer dan 300 miljoen euro kon binnenslepen.  

“Zoals altijd ligt de focus van de markt op de divisie offshore wind en de baggeractiviteiten. Tot nu toe hebben we dit jaar de indruk dat DEME het goed heeft gedaan in de offshore windmarkt. De nieuwe schepen zijn op tijd geleverd en de ‘Orion’ is met succes aan het werk gegaan in Amerikaanse wateren”, aldus ABN AMRO.

“Maar gezien de recente waarschuwingen van gevestigde spelers zoals Orsted, Vattenfall en RWE over de stijgende kostprijzen op de offshore windmarkt en de turbineproblemen die Siemens Gamesa treffen, zullen beleggers meer willen weten over de risico’s van eventuele vertragingen of uitstel in de DEME-projectportefeuille”, denkt ABN AMRO.

De analistenconsensus samengesteld door Bloomberg rekent voor DEME op een jaaromzet van 2,88 miljard euro, een groei van 8,4 procent op jaarbasis. De EBITDA zou uitkomen op 520 miljoen euro met een EBITDA-marge van 18,1 procent.

Het aandeel DEME handelt woensdagmiddag op 116,80 euro.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.