Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kostenmaatregelen drukken Immobel in het rood

Kostenmaatregelen drukken Immobel in het rood
15 sep 2023 om 07:50

(ABM FN) Immobel heeft ondanks de moeilijke marktomstandigheden een solide balans en liquiditeitspositie weten te handhaven, maar maatregelen om de kosten te verlagen leidden wel tot een nettoverlies in de eerste helft van dit jaar. Dit maakte de vastgoedgroep vrijdagmorgen bekend.

In de eerste helft van 2023 bleven de macro-economische omstandigheden uitdagend, met een nog altijd hoge inflatie en stijgende rentetarieven.

Deze factoren leidden tot strengere kredietvoorwaarden en hogere financieringskosten op de wereldwijde vastgoedmarkt, met een aanzienlijke daling van het transactievolume tot gevolg.

In de eerste helft van 2023 bedroeg het nettoresultaat 2,8 miljoen euro negatief. Het onderliggende nettoresultaat, dat wil zeggen zonder die eenmalige kosten, was wel 6,5 miljoen euro positief.

Deze daling van het nettoresultaat was voorzien en is volgens Immobel vooral toe te schrijven aan de eenmalige kosten als gevolg van de kostenbesparende maatregelen die eind 2022 werden genomen.

Met deze ingrepen werd de nadruk gelegd op een verschuiving van groei naar operationele efficiëntie.

Immobel besloot zijn focus te verleggen van de ontwikkeling van kleine woonprojecten in de voorsteden van Parijs naar de ontwikkeling van mixed use-projecten in het centrum van de stad.

Verder verhuisde Immobel Capital Partners, dat instaat voor het beheer van vastgoedinvesteringen, van Londen naar Brussel.

Dit leidde tot een daling van de jaarlijkse overheadkosten met 30 procent, van 50 miljoen euro naar 35 miljoen euro. Deze maatregelen betekenden echter een eenmalige kost van 9,3 miljoen euro in de eerste helft van 2023. Dat drukte op het nettoresultaat.

Hoewel de Belgische residentiële markt aan het afkoelen is, presteren de Belgische residentiële verkopen van Immobel relatief goed. Maar andere residentiële markten hebben het moeilijker.

Zo is de verkoop van residentiële projecten sterk vertraagd in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

Hoewel de institutionele beleggingsmarkt voor kantoren afwachtend is, blijft de verhuuractiviteit van duurzame kantoren van Immobel op toplocaties het goed doen.

De institutionele beleggingsmarkt voor kantoren ligt stil. De opgeleverde en onverkochte kantoorgebouwen van Immobel zijn echter bijna volledig verhuurd.

Koers Immobel

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.