Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bel20 de dieperik in

Bel20 de dieperik in
16 apr 2024 om 17:52

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag fors lager gesloten, vooral door de sterke stijging van de obligatierentes.

De Bel20 sloot onder de 3.800 punten en leverde 1,5 procent in.

In een interview met ABM Financial News schreef Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque, de scherpe daling van de aandelenmarkten toe aan een aantal factoren, waaronder de spanningen in het Midden-Oosten, die niet afnemen en waarbij het risico op een reactie vanuit Israël nog steeds hoog is.

Keppenne wees ook op de voortdurende stijging van de obligatierentes, “wat niet erg goed is voor de aandelenmarkten”.  Deze rentestijging is duidelijk het gevolg van de sterke economische cijfers in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Federal Reserve geen haast heeft om de rente te verlagen, voegde hij eraan toe.

De econoom van CBC Banque wees ook op de situatie in China, waarover nog veel onzekerheid is. “Hoewel de stijging van het bruto binnenlands product een positieve verrassing was, kan dit een groeivertraging in de toekomst verhullen”.

“Tegelijkertijd doet de stijging van de grondstoffenprijzen de vrees voor een verdere stijging van de inflatie toenemen, wat de zaken er natuurlijk niet beter op maakt”, aldus Keppenne.

“En als klap op de vuurpijl zijn de sterke dollar en de stijgende olieprijzen slecht nieuws voor de ECB, omdat Europa zo inflatie blijft importeren.”

Aan het begin van de avond stond de Duitse tienjaarsrente 7 basispunten hoger op 2,49 procent, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente op 4,65 procent noteerde, het hoogste niveau sinds medio november.

De euro/dollar handelde onveranderd op 1,0625.

Verder waren er in de VS weer kwartaalcijfers van een paar grote banken. Bank of America en Morgan Stanley rapporteerden gemengde resultaten. Bank of America daalde 4 procent, maar Morgan Stanley steeg juist 4 procent.

Stijgers en dalers

In de sterindex kon alleen Lotus Bakeries er een kleine winst uitpersen van 0,3 procent.

Indexzwaargewicht Argenx verloor 2,4 procent. Het biotechbedrijf wist niet te profiteren van nieuwe studiedata die bevestigen dat Vyvgart en Vyvgart Hytrulo transformatieve resultaten opleveren voor patiënten die lijden aan invaliderende auto-immuunziekten.

Alleen Sofina deed het slechter met een verlies van 2,6 procent.

Buiten de hoofdindex viel Deceuninck op met 2,0 procent koerswinst, terwijl specialist in roestvrij staal Aperam met 6,7 procent daalde. In Amsterdam staat staalgigant ArcelorMittal onder druk nadat Deutsche Bank zijn advies naar beneden bijstelde.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor DEME van 150,00 naar 170,00 euro. Het aandeel handelde onveranderd.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Recticel van 14,00 naar 16,50 euro en handhaafde het koopadvies op de schuimisolatiespecialist, die 1,0 procent won.

Onder de smallcaps verloren Onward Medical daalde 8,3 procent. Biotalys werd zelfs 8,4 procent goedkoper.

Nyxoah steeg daarentegen met 3,7 procent.

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aperam
    * *
  • Argen-X
    * *
  • Bank Of America
    * *
  • BE20
    * *
  • Deceuninck
    * *
  • Lotus Bakeries
    * *
  • Morgan Stanley
    * *
  • Recticel
    * *
  • SOFINA
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.