Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bel20 sluit lager ondanks koerswinst UCB

Bel20 sluit lager ondanks koerswinst UCB
25 apr 2024 om 17:52

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag fors lager gesloten, waarbij de Bel20 0,7 procent verloor tot 3.857,94 punten. Ook de omringende beurzen sloten in het rood.

De achtergrond was de publicatie van een teleurstellende eerste raming van de groei in de Verenigde Staten. De groei vertraagde tot 1,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar, in vergelijking met 3,4 procent drie maanden eerder.

Wat in het rapport echter vooral opviel was dat de consumentenprijzen met 3,4 procent zijn gestegen in het eerste kwartaal. Dat was ruim boven de stijging van 1,8 procent in het voorgaande kwartaal. En de kernprijzen namen met 3,7 procent toe. Dat was 2,0 procent in het laatste kwartaal van 2023.

“Dit betekent dat de PCE-kerninflatie voor maart morgen ook hoger uitvalt dan verwacht”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. Het zwakke groeicijfer wijst erop dat het momentum in de economie harder afneemt dan verwacht. “Maar dat is blijkbaar voor de markten van latere zorg”, aldus Marey.

Dit verklaart de stijging van de obligatierentes, waarbij de tweejaarsente vandaag boven de 5 procent steeg.

En ook de koersval van 12 procent voor Meta hielp niet. Beleggers schrokken van de investeringen die Meta moet doen in de race rond kunstmatige intelligentie.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Microsoft, twee andere Amerikaanse techgiganten, komen vanavond nabeurs met cijfers.

De euro/dollar steeg tot boven de 1,07 en olie werd een half procent goedkoper. Een afnemende economische groei in de VS betekent ook minder vraag naar olie dan voorzien.

Stijgers en dalers

Met een koerswinst van 3,6 procent en een nieuwe recordkoers zette UCB zijn opmars voort. De farmaceut kondigde vanochtend aan dat het een goede start kende in 2024, in aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vandaag.

Ook Lotus Bakeries speelde zich in de kijker met een winst van een procent.

De rest van de sterindex sloot in het rood, met KBC en Solvay onderaan de tabel, met dalingen van respectievelijk 2,6 en 4,7 procent.

Na de stijging met dubbele cijfers gisteren na de publicatie van de kwartaalresultaten, kwam Melexis vandaag op adem en sloot 1,5 procent lager.

In de BelMid gaven beleggers een mat onthaal aan de kwartaalresultaten die Kinepolis voorbeurs presenteerde.

2024 is zoals verwacht zwak gestart voor Kinepolis, zo stelde analist David Vagman van ING in een donderdagmorgen verschenen rapport. Ondanks het succes van de film ‘Dune: Part Two’, ‘Wonka’ en ‘Kung Fu Panda 4’, ontving Kinepolis in het eerste kwartaal van 2024 minder bezoekers ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023. Vagman beschouwt het aandeel Kinepolis als aantrekkelijk gewaardeerd en handhaafde dan ook een koopadvies met een koersdoel van 55 euro. Kinepolis boekte een verlies van 0,1 procent.

Barco won 2,5 procent, terwijl Bpost 3,2 procent inleverde.

Azelis daalde 1,1 procent. De omzet van het bedrijf kwam in het eerste kwartaal onder de verwachtingen uit, zo stelde analist Luuk van Beek van Degroof Petercam. Azelis verwacht dit jaar nog steeds autonoom te groeien, maar waarschuwde dat de timing van het herstel onzeker blijft. Van Beek handhaafde voor Azelis een Houden advies en een koersdoel van 26 euro. Het aandeel Azelis dook licht in het rood.

CFE en Greenyard vielen op in BelSmall, met stijgingen van respectievelijk 2,1 en 1,2 procent. Nyxoah corrigeerde met 4,7 procent.

Koers BE20

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.