Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel start handelsdag vermoedelijk dicht bij huis

Brussel start handelsdag vermoedelijk dicht bij huis
8 mei 2024 om 08:25

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat woensdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de Europese beurzen wezen op een nagenoeg vlakke opening.

De Bel20 is dinsdag scherp hoger gesloten dankzij de koersrally van Solvay na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De sterindex kwam net niet boven de 4.000 punten, op bijna 3.997 punten, een dagwinst van 1,7 procent.

Philippe Gijsels, strateeg bij BNP Paribas Fortis, merkte op dat de aandelenmarkten de nieuwe week positief zijn begonnen, net zoals ze vorige week eindigden, dankzij het zwakker dan verwacht Amerikaanse banenrapport. “Dit liet de hoop op renteverlagingen weer toenemen en duwde ook de Amerikaanse tienjaarsrente weer naar beneden richting 4,5 procent.”

Gisteren bleef Wall Street dicht bij huis en er was ook weinig meewind vanuit Azië, waar de beurzen vanochtend in het rood noteerden.

Beleggers zijn optimistisch vanwege de dalende rentes en verwerken ondertussen de stroom aan bedrijfscijfers, die per saldo meevallen.

Toch blijven verschillende Fed bestuurders voorzichtig. Zo zei Neel Kashkari dinsdag dat een renteverhoging door de centrale bank niet kan worden uitgesloten, maar de lat daarvoor ligt behoorlijk hoog. Kashkari, voorzitter van de Minneapolis Fed, heeft dit jaar geen stemrecht binnen de FOMC.

Afgelopen vrijdag waarschuwde Fed-bestuurder Michelle Bowman nog dat een renteverhoging wat haar betreft niet van tafel is, zolang de inflatie in de VS hoog blijft.

Woensdag zal er op macro-economisch gebied onder meer aandacht zijn voor de Duitse industriële productie en het rentebesluit in Zweden. In de VS staan de wekelijkse hypotheekaanvragen, wekelijkse olievoorraden en de groothandelsvoorraden geagendeerd.

Donderdag en vrijdag zijn de meeste beurzen gewoon open, toch zullen veel handelaren een lang weekend genieten vanwege Hemelvaart.

De olieprijzen bleven onder druk staan, mede door oplopende olievoorraden. Zo noteerde een vat WTI-olie 0,5 procent lager op 78,00 dollar per vat. Een vat Brent olie daalde 0,6 procent tot 82,71 dollar.

De rentes noteerden fractioneel hoger en de euro/dollar daalde licht naar 1,0740.

Bedrijfsnieuws

AB InBev zag in het eerste kwartaal van 2024 de volumes dalen, terwijl de marges en de winst wel stegen. Voor het volledige boekjaar verwacht AB InBev een stijging van de EBITDA in lijn met de vooruitzichten op de middellange termijn, namelijk tussen 4 en 8 procent. “De resultaten zijn bemoedigend om het jaar mee te starten, en de consistente uitvoering door onze teams en partners versterkt onze overtuiging dat we onze groeiambities in 2024 zullen bereiken”, zei CEO Michel Doukeris woensdag in een toelichting.

Bekaert heeft in het eerste kwartaal van 2024 de omzet onder druk zien staan, zoals verwacht. Hoewel de economische onzekerheden aanhouden en een aantal eindmarkten een uitdaging blijven vormen, is de verkoop in 2024 volgens verwachting van start gegaan, aldus Bekaert. Het management blijft uitgaan van een bescheiden omzetgroei en ten minste stabiele marges in 2024.Ook na 2024 blijft Bekaert vertrouwen behouden in de doelstellingen van een omzetgroei van meer dan 5 procent per jaar op de middellange termijn en vanaf 2026 een onderliggende EBIT-marge van meer dan 10 procent.

Euronav boekte afgelopen kwartaal een winst van 495,2 miljoen dollar in het eerste kwartaal. Dit resulteerde onderaan de streep in een winst per aandeel van 2,46 dollar. In het eerste kwartaal van 2023 realiseerde het bedrijf een nettowinst van 175,0 miljoen dollar of 0,87 dollar per aandeel. 

Jefferies heeft het koersdoel op Solvay verhoogd van 20,00 naar 24,00 euro, maar handhaafde het advies op Underperform.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg dinsdag 0,1 procent op 5.187,70 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,1 procent op 38.884,26 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 16.332,56 punten.

Koers van aandelen in dit artikel

  • AB Inbev
    * *
  • BE20
    * *
  • Bekaert NV/SA
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Solvay
    * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.