Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Brussel start handelsweek vermoedelijk afwachtend

Brussel start handelsweek vermoedelijk afwachtend
27 mei 2024 om 08:02

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteerden ongeveer een uur voor de beursbel bijna onveranderd.

Vandaag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Memorial Day. Ook in Londen is de beurs vandaag dicht vanwege een zogeheten bank holiday. Dit betekent vermoedelijk lage handelsvolumes in de rest van Europa.

Afgelopen week daalde de Bel20 op weekbasis nog krap een procent naar een slotstand van 3.970 punten. Op vrijdag sloot daarnaast techbeurs Nasdaq op Wall Street juist op de hoogste stand ooit.

Vrijdag was weliswaar sprake van herstel op de Amerikaanse beurzen, maar, “onder de motorkap hangt een risicomijdend sentiment”, zei analist Adam Phillips van EP Wealth Advisors.

Het was een week van twee gezichten voor Wall Street. Zo profiteerde de Nasdaq van de sterke cijfers van Nvidia en de daaropvolgende stijging van chipaandelen. Vrijdag sloot de techindex op een nieuw record, onder meer dankzij een flinke koersstijging van Tesla, en op weekbasis boekte de Nasdaq ook een mooie winst van bijna anderhalf procent.

De Dow Jones doorbrak de voorafgaande week nog de grens van 40.000 punten, maar wist zich daar afgelopen week niet boven te handhaven. Op weekbasis verloor de index ruim 2 procent.

Tegenover de goed ontvangen kwartaalcijfers van Nvidia stond afgelopen week hernieuwde rente- en inflatievrees, onder meer omdat uit inkoopmanagersindices bleek dat de Amerikaanse economie er nog altijd goed voor staat.

De Federal Reserve heeft juist een zwakkere economie nodig om de inflatie richting de gewenste 2 procent te krijgen. Fed-bestuurders die afgelopen week van zich lieten horen, klonken vrij ‘hawkish’ en dus is de kans op meer dan één renteverlaging dit jaar weer kleiner geworden, zo bleek uit de FedWatch Tool van CME. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger. Koploper was de beurs in Sydney met een stijging van 0,8 procent. De winsten voor de Nikkei index in Tokio, de KOSPI index in Seoel en de Hang Seng index in Hongkong, bleven beperkt tot maximaal ruim een half procent. 

De olieprijs koerste daarnaast vanochtend ruim een 0,4 procent hoger naar 78,01 dollar per vat, na al een stijging met ruim een procent vrijdagavond in New York.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Beleggers hebben nog wel aandacht voor de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index. 

Bedrijfsnieuws

In het boekjaar dat liep van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024, bedroeg het EPRA-resultaat van Retail Estates 88,4 miljoen euro, wat op vergelijkbare basis 9,8 procent meer is dan een jaar eerder. Per aandeel steeg het resultaat met 6,8 procent tot 6,18 euro. De reële waarde van het vastgoed steeg met 7,4 procent tot 2,03 miljard euro, ten opzichte van 31 maar 2023.

BioSenic denkt nog tot het derde kwartaal van 2024 voldoende liquiditeit te hebben om operationeel te zijn, uitgaande van onder andere een schuldherschikking in lijn met het plan ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Nijvel.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,7 procent op 5.304,72 punten, de Dow Jones index sloot vrijwel ongewijzigd op 39.069,59 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent hoger op 16.920,79 punten.

Koers ING Groep

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.